The Ketchup Project

‘Doe maar een frietje ketchup. Maar dan wel graag die ketchup die gemaakt is van tomaten die anders verloren zouden gaan. Die ketchup waar de boeren in Kenia een eerlijke prijs voor krijgen. Die ketchup van The Ketchup Project, hoor je jezelf zeggen over een paar jaar in de snackbar. Anne Janssens, een van de initiatiefnemers van The Ketchup Project, is een pionier op het gebied van duurzaam ondernemen. Sinds 2012 zet ze zich in voor de technische ontwikkeling van zonnepanelen en het naar de markt brengen van die zonnepanelen bij grote partijen, zoals woningcoöperaties. Maar toch was er nog meer ruimte in haar groene hart. Vijf jaar geleden kwam ze weer in contact met oud-collega Sjoerd Dijkstra en samen sloegen ze de handen ineen om de voedselverspilling in ontwikkelingslanden tegen te gaan.

Iedere week lekkere verhalen ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

The Ketchup Project

“Sjoerd was al vaker in Kenia geweest en zag daar met eigen ogen hoe groot het probleem van de voedselverspilling was. Ongeveer de helft van de groente en fruit gaat daar verloren. Dat terwijl ze zo’n zeventig procent van de wereldbevolking voeden. Omdat Sjoerd daar al een netwerk had van boeren en lokale ondernemers was het logisch om in Kenia ons project van de grond proberen te krijgen.” Volgens Anne zit het grootste probleem in het moment van oogsten én de manier van verhandelen. “Ze zijn daar gewend om de tomatenoogst één keer per jaar te oogsten. Dat betekent dat je in één keer gigantisch veel opbrengst hebt. Helaas kun je daar niet rekenen op de middlemen (handelaren) die de tomaten ophalen bij de boeren en naar de markt brengen. Die komen de ene dag opdagen en de andere dag niet. Je weet dus nooit wat je morgen verkoopt. Het gevolg is een tomatenoverschot en te weinig inkomsten.”

Duurzaam voedselsysteem

Anne en Sjoerd richten een duurzamer voedselsysteem in. Ze investeren in duurzame landbouwontwikkeling en maken enkel gebruik van biologische middelen. Dit financieren ze voor zodat de boeren ter plaatse investeringen kunnen maken die hun land ten goede komt. Ook gaan ze van één keer per jaar oogsten naar wekelijks oogsten. Zo is de oogst kleiner én overzichtelijker. “Het voordeel is dat je niet meer met heel Kenia op hetzelfde moment oogst, zo maak je het overschot al een stuk kleiner. Ook hebben we geïnvesteerd in lokale drooghubs. We zagen dat als we de tomaten droogden ze wel tot anderhalf jaar houdbaar bleven en de smaak heel geconcentreerd bleef. En van gedroogde tomaten kun je ontzettend veel lekkers maken, zoals tapenades, soepen, chutneys en dus ook ketchup.”

Gedroogde tomaten

De tomaten die van het land komen in Kenia worden daar gedroogd in een speciale elektrische drooghub die draait op zonnepanelen. Vervolgens worden de tomaten naar Nederland vervoerd. “Omdat de gedroogde tomaten bijna niets wegen is het duurzamer om ze naar Nederland te vervoeren en pas hier te verwerken tot ketchup in plaats van daar te bottelen.” Hier in Nederland wordt er gewone ketchup en smokey ketchup gemaakt van de gedroogde tomaten. Die verkopen ze vervolgens in literflessen aan de horeca, in kleine kuipjes aan Hello Fresh of in potten van 150 ml via hun eigen webshop. Tachtig procent van hun tomaten vervoeren ze naar Nederland, de rest wordt gebruikt voor de lokale Keniaanse markt.

Slim investeren

Dankzij de investeringen van The Ketchup Project gaat er niet alleen minder voedsel verloren, de boeren krijgen ook een eerlijke prijs voor hun oogst. “Ze hebben ruimte om investeringen te doen en die duurzame landbouwmiddelen te kopen, maar ook hun kinderen naar school te laten gaan of bijvoorbeeld een ziektekostenverzekering af te sluiten. Het mooie is dat de provincie ook aan boord is en mee-investeert in het aanleggen van elektra. Zo creëren we samen een veel waardiger bestaan daar.”

Ketchup met een goed verhaal dus én een goede smaak. “Onze ketchup is niet meer gewoon ‘voor erbij’, maar mag echt een onderdeel van de maaltijd zijn. Je ziet die shift al plaatsvinden bij mayonaise; je hebt de mayonaises in grote knijpflessen en potjes met hele verfijnde mayonaises. Onze ketchup is ook zo’n verfijnde saus. En langzamerhand bereiken we een steeds groter publiek met die boodschap!”

 

Lees ook: Zelf ketchup maken: zo doe je dat