Sanne omschrijft zichzelf als een levensgenieter die gek is op lekker eten. Ze is inmiddels drie jaar vegan. “In mijn zoektocht naar een lifestyle die me meer energie zou geven, niks vluchtigs maar iets met blijvend resultaat, kwam ik uit op een plantaardig dieet. Ik leerde dat gezond eten lekker is en makkelijk te maken. Dat goed voor jezelf zorgen niet zo ingewikkeld is als het lijkt en met een paar kleine aanpassingen prima in mijn dagelijks leven past. Had je me drie jaar geleden verteld dat ik geen vlees, vis en melkproducten meer zou eten, dan had ik je uitgelachen.”

Een nieuw eetpatroon

Toch is ze inmiddels uitgegroeid tot een echte vegan inspirator met drie kookboeken, een succesvolle blog en meer dan 16.000 volgers op Instagram.  Sanne voelde zich al tijden niet lekker, was lusteloos en steeds verkouden. “Na een uitgesteld tripje naar de dokter werd mij verteld dat ik een lactose-intolerantie had. O, wat weet ik nog goed dat ik baalde dat ik überhaupt langs was gegaan. Waar ik eerder kon doen alsof er niks aan de hand was, wist ik nu wat ik kon doen om me beter te voelen: dierlijke melkproducten vermijden. Ik kan je vertellen: dat was een uitdaging! Zeker voor iemand die een enorme fan is/was van oude kaas. Maar na twee weken was mijn huid rustiger en was ook mijn loopneus verdwenen. Omdat ik grotendeels al vegetarisch at en nu ook melk wegliet, was een van de reacties om mij heen: ‘Goh, dan ben je veganist.’ Ik was bekend met de vooroordelen die bestonden rondom veganisme en dat was precies de reden waarom ik ervan schrok, maar tegelijkertijd was ik ook enorm nieuwsgierig omdat ik me zoveel beter voelde.”

Lezen, lezen, lezen

Sanne besloot zich meer in plantaardige voeding te verdiepen. Boeken als The 80/10/10 Diet, The Food Revolution, The China Study en Kitchen Cures gingen er bij haar binnen een dag doorheen en veranderde de kijk op haar voedingspatroon. “Waar ik begonnen ben? Helemaal bij het begin. Ik ben niet van de ene op de andere dag overgestapt op een veganistisch dieet. Ik wist dan wel veel over hoe het kan bijdragen aan een goede gezondheid, maar over plantaardig koken wist ik helemaal niets. In het begin was mijn eten dus vrij saai: aardappels, groente en een vleesvervanger of pasta met tomatensaus en heel veel groente waren gerechten waar ik standaard op terugviel. Ik haalde lekkere ingrediënten in huis om er vervolgens niets mee te doen omdat ik niet wist hoe ik ze kon bereiden.”

Experimenteren

Pas na een jaar experimenteren werd het makkelijker. “Ik ben geen professionele kok, maar weet inmiddels wel ingrediënten te combineren en gerechten op smaak te brengen. Plantaardig eten heeft mij veel gebracht. Ik voelde me me zo goed, dat ik er wat mee wilde doen. Hoewel ik geen idee had welke kant het op zou gaan, heb ik een profiel op Instagram aangemaakt. Op zoek naar inspiratie en een manier om mijn recepten te delen, maakte ik een pagina aan onder de naam @Beauty-Blends (dit was in de tijd dat smoothies een hype waren, ik durf toe te geven dat ik beter had moeten nadenken over de naam). Hier deelde ik foto’s van mijn gerechten plus het bijbehorende recept. In eerste instantie voor vrienden en familie, maar er bleken veel mensen geïnteresseerd te zijn.”

Niet alleen in Nederland maar ook in het buitenland wisten mensen haar te vinden. “Instagram dijde snel uit en er werd met veel enthousiasme gereageerd. Een blog, ontelbare uren in de keuken en een flinke drang naar het delen van mijn verhaal volgden. Inmiddels is Living the Green Life ontwikkeld van hobby tot fulltimebaan waar mijn collega’s en ik iedere dag enorm van genieten. Ik kan oprecht zeggen dat ik een veel leuker en positiever mens ben geworden, absoluut geen wereldverbeteraar maar vooral inspirator, voedselexpert en bovenal een gepassioneerde vegan.”

Zelf aan de slag met Sanne’s heerlijke plantaardige recepten? Maak eens een van deze mega lekkere gerechten:

1. Cranberry-sinaasappel smoothiebowl

13-smoothie bowl

2. Vegan shakshuka met toast

02-vegan shakshuka met toast

3. Vegan havermouttaart

Vegan havermouttaart