Bereiding

  1. Vet voor de taart 3 springvormen (22 cm Ø) in met boter en bestuif ze met bloem. Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Verwarm in een pan de rooibosthee en smelt er 300 g boter in. Breng aan de kook en neem direct van het vuur. Laat een beetje afkoelen en doe in een kom. Zeef 355 g bloem en de baking soda boven een kom. Voeg de suiker, de speculaaskruiden en de fijngehakte rozemarijn toe.
  2. Kluts de eieren. Voeg het thee-botermengsel al kloppend in de keukenmachine of met een handmixer toe aan het bloemmengsel. Voeg geleidelijk de geklutste eieren toe. Klop ten slotte de yoghurt erdoorheen tot een dun mengsel (met de dikte van pannenkoekenbeslag).
  3. Verdeel het beslag gelijkmatig over 3 springvormen. Bak ca. 20 minuten in de oven, tot een satéprikker schoon uit het midden van de cake komt.
  4. Meng intussen voor het glazuur de suiker met 135 ml water in een pan op hoog vuur. Verwarm het mengsel zonder te roeren tot 118°C (na ca. 20 minuten, gebruik evt. een suikerthermometer). Klop, wanneer de suiker op temperatuur is, de eiwitten bijna stijf in een vetvrije kom van de keukenmachine.
  5. Schenk de suikersiroop (118°C) al kloppend (hoogste stand van de handmixer) bij het eiwitschuim. Blijf kloppen tot het mengsel op kamertemperatuur is (na ca. 20 minuten). Voeg al kloppend de boter in stukjes toe en klop ca. 10 minuten verder. Klop de laatste ca. 3 minuten op een lage stand zodat alle lucht uit het mengsel verdwijnt.
  6. Klop voor de taart de ricotta, het oranjebloesemwater en de poedersuiker door elkaar. Bestrijk 1 taart met de helft van het mengsel. Bestrijk met een royale laag glazuur (ca. 1⁄3 deel). Zet de tweede taart er bovenop en herhaal de ricotta en glazuurlaag. Zet de laatste taart er bovenop.
  7. Strijk het overige glazuur met een paletmes over de boven- en zijkant van de taart. Strijk het glazuur op de randen vervolgens in tegenovergestelde richting glad, zodat de textuur van de taart zichtbaar wordt. Garneer de taart met de mandarijn en de takjes rozemarijn en bedruppel eventueel met honing.