Advertentie
Artisjok past goed in tal van gerechten. Je kan ze grillen, koken, bakken, verwerken in salades, pasta of zelfs je pizza mee beleggen. Maar voordat je ermee kunt koken, moet je artisjok eerst snijden. Wij delen hoe je dat het beste kan doen.
Wil je iedere week handige kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Artisjok snijden
- Snijd de artisjok net voor het midden, vanuit de steel gezien, doormidden met een broodmes. Het is de bedoeling dat de meeldraden van de bloem er afgesneden worden.
- Snijd de steel van de artisjok. Bij kleine artisjokken kun je eventueel een stukje van de steel laten zitten.
- Snijd rondom de blaadjes van de artisjok, zodat alleen de bodem overblijft. Als er nog een stukje steel aan de artisjok vastzit, wordt de steel ook ‘geschild’. Gebruik hiervoor een tourneermesje (een schilmesje met een ronde snede).
- Verwijder het hooi (de haartjes op de bloembodem) en schep met een scherpe lepel het artisjokhart (de bloembodem) uit de artisjok. Verwerk het artisjokhart daarna meteen, of leg hem in een bak met koud water en wat citroensap, want de groente verkleurt binnen enkele seconden.
- Verwerk het artisjokhart daarna meteen, of leg hem in een bak met koud water en wat citroensap, want de groente verkleurt binnen enkele seconden.
Recepten met artisjok
Nu je weet hoe je artisjok kan snijden, kun je ermee aan de slag gaan. Wat denk je van deze heerlijke recepten met artisjok?
1. Orzosalade met artisjok
> naar het recept: orzosalade met artisjok
2. Artisjokharten met tuinbonen
> naar het recept: artisjokharten met tuinbonen
3. Gepaneerde artisjok met aardpeerpuree en spek
> naar het recept: gepaneerde artisjok met aardpeerpuree en spek
Onze tips
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Aspergesoep maken: basisrecept, variaties en tips
Maiskolf bereiden: zo doe je dat
Willem van Santen
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.