Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
cote de boeuf

Côte de boeuf met paddenstoelen en rozemarijn

In samenwerking met Les Généreux.
  • Gemiddeld

  • 40 minuten bereidingstijd40 min. bereidingstijd

  • 20 minuten wachttijd20 min. wachttijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Master of Wine Job de Swart: “Een krachtig vleesgerecht als dit, met de kruidige smaken van de zwarte peper en de rozemarijn en de aardse smaken van de paddenstoelen, komt het mooist tot z’n recht met een eveneens intense rode wijn. Probeer de Negroamaro Domiziano. Dankzij de Zuid-Italiaanse zon heeft deze Due Palme-klassieker heerlijk rijp, gestoofd fruit, een volle, zwoele smaak en een krachtige afdronk. Kom maar door met die côte de boeuf!”

Bereiding

  1. Neem het vlees ca. 1 uur voor bereiding uit de koelkast zodat het op kamertemperatuur kan komen. Maak de paddenstoelen schoon en snijd ze in dikke plakken.

  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 180°C / hetelucht: 160°C). Laat een braadpan met dikke bodem goed heet worden op het vuur.

  3. Wrijf het vlees in met de olie. Bak het vlees 4 minuten per zijde in de pan, zodat het een mooie bruine en gekaramelliseerde korst krijgt. Neem het vlees uit de pan en leg het op een bakblik, het liefst op een roostertje zodat het vlees niet in zijn braadvocht komt te liggen. Verdeel 1 el boter in klontjes over het vlees.

  4. Zet het vlees 8-10 minuten in de oven, afhankelijk van de dikte van het vlees. Het vlees moet veerkrachtig en niet te stevig aanvoelen. Hoe minder veerkrachtig, hoe roder het vlees. Voor het beste resultaat controleer je de kerntemperatuur met een vleesthermometer. De kerntemperatuur moet ca. 50°C zijn.

  5. Smelt intussen 2 el boter in de pan en bak er de paddenstoelen aan beide zijden mooi goudbruin in. Voeg de rozemarijn toe zodat de boter deze smaak opneemt. Breng de paddenstoelen op smaak met zout en peper.

  6. Neem het vlees uit de oven en leg er losjes wat aluminiumfolie overheen. Laat het ca. 10 minuten rusten. Bestrooi het vlees met grofgemalen zwarte peper en zeezoutvlokken. Schep er de paddenstoelen, de boter en de rozemarijn overheen.

Receptuur, foodstyling, fotografie: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)

Due Palme wijnpakket

€ 50,-
Cover voor Due Palme wijnpakket