Foodies 04/2024
Mediterraanse smaken
Foodies Mediterraanse smaken
Duck eggs benedict uit boek FavorFlav

Duck eggs benedict uit boek FavorFlav

  • Gemiddeld

  • 30 minuten bereidingstijd30 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor tot 225°C. Smelt voor de hollandaisesaus de boter in een steelpan op laag vuur. Klaar de boter door met een schuimspaan de schuimige, eiwitrijke laag eraf te scheppen.

  2. Splits de eieren. Klop de dooiers luchtig in een roestvrijstalen kom samen met de helft van het citroensap, het water en de mosterd. Zet de kom in een pan met heet (niet kokend) water en verhit de dooiers langzaam en geleidelijk op laag vuur. De temperatuur mag niet boven de 60°C komen, anders stolt het ei. Klop de dooiers met een garde tot ze binden en je een glad, dik en
    romig mengsel hebt. Haal de pan van het vuur en klop scheut voor scheut de geklaarde boter door het eiermengsel tot je een gladde saus hebt. Wacht telkens met bijschenken tot de boter volledig is opgenomen. Breng de saus op smaak met citroensap, zout en peper. Houd de saus warm in een thermoskan. Of gebruik de roestvrijstalen kom, dek af met huishoudfolie en plaats in een pan met warm water. De saus wordt lauwwarm geserveerd.

  3. Pocheer de eieren. Verwarm in een hoge, diepe pan water tot net onder de kook. Voeg de azijn toe. Breek een ei boven een klein kopje. Maak met een (pol)lepel een grote draaikolk in het midden van de pan en laat het ei vanuit het kopje snel in de kolk vallen. Laat het ei nog 3 tot 4 minuten koken tot het wit gestold is, maar de dooier nog zacht. Leg het ei apart op een bord en herhaal met de rest van de eieren.

  4. Halveer intussen de beschuitbollen en verdeel ze met de snijkant naar boven over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de beschuitbollen met de boter en rooster ze in de oven in 6 minuten goudbruin. Verdeel de ham over de beschuitbollen en bak nog 3 minuten in de oven.

  5. Verdeel de beschuiten met de ham over 4 borden. Leg op elke beschuit een gepocheerd ei en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Lepel tot slot voorzichtig de hollandaisesaus eroverheen en garneer met de bieslook en cayennepeper.

Voor Eggs Benedict geldt: hoe meer lopende eidooier, hoe beter. En waar Jamie Oliver een dubbele dooier imiteert door 2 eieren te pocheren in vershoudfolie, maken wij gebruik van eendeneieren. Deze eieren hebben joekels van dooiers en daarnaast hebben ze een hoger vetgehalte, wat fantastisch combineert met de lobbige lichtzure hollandaisesaus. Je koopt eendeneieren op de markt of bij de Aziatische toko.

  1. Verwarm de oven voor tot 225°C. Smelt voor de hollandaisesaus de boter in een steelpan op laag vuur. Klaar de boter door met een schuimspaan de schuimige, eiwitrijke laag eraf te scheppen.
  2. Splits de eieren. Klop de dooiers luchtig in een roestvrijstalen kom samen met de helft van het citroensap, het water en de mosterd. Zet de kom in een pan met heet (niet kokend) water en verhit de dooiers langzaam en geleidelijk op laag vuur. De temperatuur mag niet boven de 60°C komen, anders stolt het ei. Klop de dooiers met een garde tot ze binden en je een glad, dik en
    romig mengsel hebt. Haal de pan van het vuur en klop scheut voor scheut de geklaarde boter door het eiermengsel tot je een gladde saus hebt. Wacht telkens met bijschenken tot de boter volledig is opgenomen. Breng de saus op smaak met citroensap, zout en peper. Houd de saus warm in een thermoskan. Of gebruik de roestvrijstalen kom, dek af met huishoudfolie en plaats in een pan met warm water. De saus wordt lauwwarm geserveerd.
  3. Pocheer de eieren. Verwarm in een hoge, diepe pan water tot net onder de kook. Voeg de azijn toe. Breek een ei boven een klein kopje. Maak met een (pol)lepel een grote draaikolk in het midden van de pan en laat het ei vanuit het kopje snel in de kolk vallen. Laat het ei nog 3 tot 4 minuten koken tot het wit gestold is, maar de dooier nog zacht. Leg het ei apart op een bord en herhaal met de rest van de eieren.
  4. Halveer intussen de beschuitbollen en verdeel ze met de snijkant naar boven over een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk de beschuitbollen met de boter en rooster ze in de oven in 6 minuten goudbruin. Verdeel de ham over de beschuitbollen en bak nog 3 minuten in de oven.
  5. Verdeel de beschuiten met de ham over 4 borden. Leg op elke beschuit een gepocheerd ei en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper. Lepel tot slot voorzichtig de hollandaisesaus eroverheen en garneer met de bieslook en cayennepeper.

Dit recept komt uit:
Boek:De 100 beste gerechten die je gegeten moet hebbenAuteur

: redactie FavorFlav
Uitgever: Carrera Culinair
Prijs: 27,50

Dit recept komt uit:

Boek:

Auteur

Uitgever

Prijs

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)