Bereiding

Omdat er wat te vieren is, trakteer ik vandaag al mijn collega’s bij onze uitgeverij op iets lekkers. Nu werk ik voor een kooktijdschrift, dus natuurlijk moet het een zelfgemaakte traktatie zijn, anders valt mij minstens de hele dag eeuwige hoon ten deel. En stel ik mezelf teleur. Alleen is dat allemaal makkelijker gezegd dan gedaan, aangezien er bijna honderd mensen bij ons werken. Honderd brownies, muffins of chocoladetruffels is net iets te veel van het goede voor een brakke zondagavond – na een weekend vol feest.
Toen bedacht ik me dat het leuk was om mijn favoriete koekjes te bakken: koggetjes. Niet iedereen kent ze meer, maar ze zijn heerlijk. En wat doe je als je voor zo’n klassiek Nederlands koekjes een recept zoekt? Inderdaad, je pakt Wannée uit de kast. Begin november werd met de presentatie van de nieuwste druk gevierd dat het kookboek van de Amsterdamse Huishoudschool maar liefst honderd jaar bestaat. Het recept is kinderlijk eenvoudig, en de koekjes smaken zoals ze horen te smaken. Dus als eerbetoon aan Cornelia Johanna Wannée – en omdat het feest is: het recept voor koggetjes.

  1. Smelt de suiker in een pannetje en laat hem licht karamelliseren. Vet een stuk aluminiumfolie in en giet de suiker er zo dun mogelijk overheen. Strijk eventueel met een spatel de karamel nog dunner. Verwarm de oven voor op 160-170°C.
  2. Zeef de bloem in een beslagkom. Voeg de basterdsuiker, het vanillemerg en een mespuntje zout toe. Doe de boter erbij. Volgens de regels van Wannée moet je nu met twee messen de boter steeds kleiner snijden totdat er een deeg ontstaat. Ik heb daar altijd te weinig geduld voor, dus ik kneed met frisgewassen – en koude – hand alles snel tot een samenhangend deeg.
  3. Haal de karamel van de folie en breek hem in stukken. Leg de karamel op een plank of werkvlak en rol hem bijna tot gruis met bijvoorbeeld een (schone) fles. Kneed de karamel snel door het deeg. Zet het deeg ca. 30 minuten weg op een koele plek.
  4. Rol balletjes met een doorsnede van ca. 2 cm van het deeg en leg deze met een tussenruimte van ca. 5 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Druk de balletjes een beetje plat. Volgens Wannée bedraagt de baktijd 15 minuten bij 175°C. Maar dat kan niet kloppen, in mijn oven duurde het maar 5 minuten om de koekjes perfect goudbruin te krijgen, bij een iets lagere temperatuur.

Verse koggetjes zijn snel te maken en erg lekker. Maar als het niet uitkomt of het is te veel moeite: de koggetjes van de Hema zijn prima.