Bereiding

Deze fudge komt uit het nieuwe boek Zoete Lekkernijen van Gaitri Pagrach-Chandra, die bakliefhebbers waarschijnlijk nog wel kennen van Het Nederlands Bakboek.Zoete lekkernijen ligt nog niet eens in de winkels, maar we geven je graag alvast een klein voorproefje met dit recept. Stemgember, de soort die in stukjes ter grootte van een olijf in potten met siroop zit, geeft deze fudge een pittige smaak. Serveer je de fudge aan mensen die niet van gember houden, strooi de gember dan over een deel ervan in plaats van hem erdoor te scheppen. Zo houd je iedereen tevreden. Laat de fudge voor een optimale smaak een dag liggen alvorens hem te eten. De gember zal aanvankelijk vrij scherp zijn, maar is de volgende dag milder van smaak.

  1. Vet een groot broodblik in of bekleed het met bakpapier. Als de sinaasappelschil een wit suikerlaagje bevat, spoel je hem met warm water af en dep je de schil droog. De suikerkristallen zorgen voor een korrelige structuur. Hak de schil in stukjes ter grootte van een sinaasappelpit of maiskorrel. Hak de gember tot de helft van die grootte en zet alles apart.
  2. Doe de boter, suiker, beide soorten melk, blanke stroop en het zout in een grote pan met dikke bodem en roer alles op laag vuur om de suiker te laten oplossen en de boter te laten smelten. Verhoog het vuur dan tot matig. Bevestig zodra het mengsel kookt een suikerthermometer aan de pan en zet het vuur lager. Laat het mengsel koken terwijl je de eerste 10 minuten af en toe met een houten spatel roert. Roer wat krachtiger als het dik begint te worden. Blijf over de bodem en in de hoeken van de pan schrapen en verschuif de thermometer af en toe om erachter te kunnen komen. Laat het mengsel koken tot 112 °C (net van draad- naar zachte-balstadium). Dit kan tot 30 minuten duren vanaf het moment dat het aan de kook komt.
  3. Neem de pan van het vuur en verwijder de thermometer. Voeg de vanille en kardemom toe en roer goed. Klop ruim 1 minuut met een staafmixer (meest geschikt voor dit klusje) of 2 minuten met een handmixer. Heb je die niet, klop dan 4-5 minuten krachtig met de hand. Roer de gember en sinaasappelschil erdoor, schep het mengsel in het broodblik en strijk het oppervlak glad. Laat de fudge deels opstijven en verdeel hem in achttien vierkantjes; snijd daarbij helemaal tot de bodem. Stort de fudge zodra hij helemaal stijf is. Bewaar hem 1 dag in een luchtdicht afgesloten trommel alvorens hem te eten.

Gaitri Pegrach-Chandra
Zoete Lekkernijen
Uitgeverij Kosmos (bekijk hun facebookpagina voor leuke acties!)
288 pagina’s
Prijs: 24,95 euro