Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
kerst kalkoen

Kerstkalkoen

  • Uitdagend

  • ca. 4 uur en 30 minuten bereidingstijdca. 4 u. en 30 min. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen
10

Ingrediënten

Benodigdheden

aluminiumfolie
kernthermometer
keukengaren
braadslee met rooster
Wil je dit jaar indruk maken met het kerst diner? Zet dan tijdens het kerstdiner dit hoofdgerecht op tafel: een kerstkalkoen. We laten je stap-voor-stap zien hoe je dat doet:

Bereiding

  1. Neem de kalkoen ca. 2 uur en 30 minuten voor het braden uit de koelkast en laat afgedekt op kamertemperatuur komen. Dep de kalkoen van binnen en buiten droog met keukenpapier.

    kerst kalkoen
  2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 175°C). Vul de kalkoen voor ongeveer 2⁄3 met de vulling. De vulling voor de kalkoen maak je zo! Bind de poten van de kalkoen samen met keukengaren. Schrap de wortel, was hem en hak hem grof. Maak de prei schoon en snijd hem in ringen. Was de bleekselderij en snijd hem in grove stukken. Verdeel de wortel, de prei en de bleekselderij over de bodem van een braadslee. Wrijf de kalkoen rondom in met de boter en bestrooi hem met zout en peper.

    kerst kalkoen
  3. Leg de kalkoen op het rooster in de braadslee boven de groenten. Dek het borstgedeelte van de kalkoen af met aluminiumfolie. Giet de helft van de bouillon bij de groenten in de braadslee. Braad de kalkoen ca. 3 uur in de oven.

    kerst kalkoen
  4. Bedruppel de kalkoen om de ca. 45 minuten met het braadvocht uit de braadslee. Braad de kalkoen het laatste uur zonder het aluminiumfolie. Schenk indien nodig tussentijds de overige bouillon in de braadslee.

    kerst kalkoen
  5. Controleer de kerntemperatuur van de kalkoen; deze moet 70°C zijn. Neem het rooster met de kerstkalkoen uit de oven. Neem de braadslee met de groenten uit de oven en houd apart voor de jus: bekijk jus maken voor de kerstkalkoen hier. Bedek de kalkoen met aluminiumfolie en leg er een theedoek overheen. Laat de kalkoen ca. 1 uur en 30 minuten rusten.

"Hoe lang de kerstkalkoen precies in de oven moet, is afhankelijk van de grootte. Een goede regel is om de kalkoen ca. 45 minuten per kilo te braden. Plaats de kalkoen op een rooster zodat de kerst kalkoen niet in het braadvet ligt en de hete lucht aan alle kanten om de kalkoen kan circuleren. Zo gaart de kalkoen gelijkmatig."

Foto’s: Stephan van Raay Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren Servies etc.: eigen collectie

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

0 / 5.0 (0 stemmen)