Bereiding

  1. Was de koriander en hak hem fijn. Was de citroenen met heet water en wrijf ze droog. Pel de knoflook en plet 3 teentjes. Leg de kippendijfilets in een schaal, bestrooi ze met wat zout en meng het sap en de geraspte schil van 2 citroenen, het paprikapoeder, de piripirisaus of tabasco, 2 el rietsuiker, de geplette knoflookteentjes, 3 el olijfolie en 1⁄3 van de koriander erdoorheen. Dek af en laat 2 uur tot 1 nacht in de koelkast marineren.
  2. Laat de kippendijfilet ca. 1 uur van tevoren op kamertemperatuur komen. Maak intussen de lente-uitjes schoon en hak ze grof. Maak de jalapeño’s schoon en hak ze grof. Pureer de lente-ui en de jalapeño’s met de helft van de overige koriander, 1 teentje knoflook, de wittewijnazijn, het sap van 1 citroen, een snufje komijnpoeder, de mayonaise en wat zout tot een saus. Bewaar de saus in de koelkast.
  3. Pel de rode ui. Verwijder de zaadlijst van de paprika. Was de paprika en snijd hem in reepjes. Hak de ui, de cherrytomaten en de paprika fijn en meng de overige koriander, 3 el olijfolie, de rodewijnazijn, het gerooktepaprikapoeder en een snufje rietsuiker erdoorheen. Bewaar de salsa in de koelkast.
  4. Neem de kip uit de marinade en verdeel het vlees in 4 porties. Rijg elke portie voor de stevigheid aan 2 spiesen. Gril de spiesen ca. 6 minuten per zijde op de barbecue of in een grillpan. Laat de spiesen even rusten onder aluminiumfolie. Snijd 1 citroen in kleine partjes en gril ze. Serveer de spiesen met de groene saus, de salsa en de gegrilde citroen.

Tip: Gril de kip eventueel in de oven en serveer de marinade uit de ovenschaal in een kommetje bij het gerecht.

Per portie: ca. 612 kcal | 35 g eiwit | 40 g vet | 24 g koolhydraten

© Mare k Kucera / Apetit / Sunray Photo