Bereiding

De ambitieuze thuisbakkers Ed en Marieke Doré van het blog weekendbakery.com houden van zelfgebakken brood. In dit bericht vind je het recept voor hun speciale No knead brioche, een ideaal brood voor als je weinig tijd hebt maar wel zin in iets luxueus bij je ontbijt of brunch. Marieke: “Het is maar vijf minuten werk en geeft een fantastisch resultaat. Dit recept vraagt zeer weinig inspanning, alleen goede ingrediënten en wat planning. Het deeg hoort een beetje plakkerig te zijn, dus gebruik niet te veel bloem om dit te compenseren. Als beloning krijg je superverse goudgele brioche met een prachtig kruim en een zachte zoete roombotersmaak.“

  1. Meng de eieren met de honing, het water, het zout en de gesmolten boter in een kom en klop met een garde of deegklopper tot alles goed gemengd is. Voeg de gist aan de bloem toe en zeef dit boven het mengsel. Klop nogmaals 30 seconden totdat je een glad deeg hebt. Dek de kom af en laat en laat het deeg twee uur rusten bij kamertemperatuur.
  2. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en vouw het dan 2 x zoals een brief in drieën (stretch & fold). Leg het deeg terug in de kom, dek af met huishoudfolie en laat het 24 tot 48 uur in de koelkast rustig verder tot ontwikkeling komen.
  3. Neem het deeg uit de koelkast. Verdeel het deeg in 4 of 6 gelijke stukken en vorm deze tot bolletjes (dit gaat het beste als het deeg nog goed koud is, direct uit de koelkast). Leg de bolletjes twee aan twee in een goed beboterde of met bakpapier bekleedde bakvorm. Bestrijk de brioche met wat losgeklopt ei. Dek af en laat 2 tot 3 uur rijzen bij kamertemperatuur.
  4. Verwarm de oven voor op 190 º C. Bestrijk de brioche nogmaals met een laagje losgeklopt ei vlak voordat het brood de oven in gaat. Bak op 190 º C voor 10 minuten. Zet dan de thermostaat terug naar tot 160 º C en bak nog 15 minuten. Als de bovenkant te snel bruint, dek deze dan af met wat aluminiumfolie als bescherming.
  5. Haal de brioche uit de oven en laat 5 tot 10 minuten afkoelen in de bakvorm alvorens het brood verder af te laten koelen op een rooster. Als je de brioche nog warm wilt aansnijden doe dit dan met een zeer scherp mes, zodat je het delicate kruim niet in elkaar drukt.

Bewaard in een plastic zak blijft de brioche zeker een aantal dagen goed. Als je hem langer wilt bewaren kun je het brood invriezen. Ook heerlijk: een licht geroosterd warm plakje uit de broodrooster!
Een uitgebreide beschrijving van het recept (Engels) met video vind je op weekendbakery.com