Bereiding

Voor de kerstlunch met onze lezers in het decembernummer maakten we een heerlijke crème brûlée met Nespresso-koffie. Wij maakten dit dessert in onze stoomoven, wat voor een hele goede, gelijkmatige garing van de crème zorgt. We kregen echter wat reacties van lezers dat de crème niet goed stolde. Na nog een keer testen blijkt inderdaad dat het recept in een gewone oven in de aangegeven tijd niet goed lukt. Dit komt doordat de hoeveelheid vocht door de toegevoegde koffie te groot is. Daarom bij deze een aangepaste versie met wat meer eidooier en een iets hogere oventemperatuur.

  1. Doe de slagroom en de honing in een pan. Verwarm de room en laat hem ca. 10 minuten trekken, maar laat de room niet koken. Zeef de room.
  2. Zet 2 kleine espressokopjes Nespresso. Meng de eidooiers met de suiker in een kom. Giet de warme slagroom bij de dooiers en roer goed door elkaar. Roer er de Nespresso doorheen.
  3. Verwarm de oven voor (elektrisch: 150°C / hetelucht: 125°C / gas: niet geschikt). Verdeel het mengsel over de ovenschaaltjes en dek ze af met vershoudfolie. Zet de ovenschaaltjes in een grote ovenschaal.Giet de grote ovenschaal voor de helft vol met warm water. Zet het geheel in de oven en stel de oven in op ca. 50 minuten. Controleer de crème door even aan een bakje te schudden. In het midden mag hij nog lichtjes bewegen. Is hij nog te vloeibaar, verleng dan de oventijd met ca. 15 minuten.
  4. Neem de crème brûlée uit de oven en verwijder direct het folie. Laat de crème brûlée ca. 15 minuten afkoelen. Dek de schaaltjes opnieuw af met vershoudfolie en laa minstens 2 uur afkoelen in de koelkast.
  5. Bestrooi de crème brûlée voor het serveren met de rietsuiker. Karamelliseer de rietsuiker met een gasbrander of onder de grill en serveer de crème brûlée direct.