Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Recepten met pompoen: pappardelle met geroosterde pompoen, pancetta en pompoenpitten

Pappardelle met geroosterde pompoen, pancetta en pompoenpitten

In samenwerking met Les Généreux.
  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Ingrediënten

Master of Wine Job de Swart: “Deze pasta heeft alles wat je van een herfstig gerecht verwacht. Warme kleuren, heerlijke zachte, iets zoete smaken van de pompoen, opgehaald door het uitgesproken zout van de pancetta en de pecorino. De pompoenpitten geven een crunchy bite, de tijm een subtiele kruidige hint. Daar hoort een warme, zachte, niet al te zware wijn bij. De Squinzano bijvoorbeeld, gemaakt van overwegend negroamaro met een vleugje van de lokale malvasia nera. Deze rode wijn uit het gelijknamige dorpje Squinzano heeft genoeg frisheid om niet zoet te gaan smaken door de zoute smaken van de pancetta en een markante kruidigheid die mooi aansluit bij de tijm. Het rijpe fruit en het zijdezachte, afgeronde karakter van de wijn - dankzij iets houtrijping - past perfect bij de pompoen. Ultiem herfstgenot.”

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Halveer de pompoen en schep de pitten eruit. Snijd de pompoen in parten en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrooi met zout en peper. Leg de plakjes pancetta ertussen en eroverheen. Druppel 2 el olijfolie eroverheen en rooster ca. 30 minuten in de oven, tot het spek knapperig is en de pompoen mooi geroosterd en zacht.

  2. Bak ondertussen de pompoenpitten in 1 el olijfolie knapperig. Laat afkoelen op keukenpapier en bestrooi met wat zout. Kook de pasta beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking in kokend water met zout.

  3. Neem de bakplaat uit de oven. Schep ca. ¼ van de stukken pompoen met de bouillon en de ciderazijn in een blender en pureer tot een fijne saus. Voeg wat kookvocht van de pasta toe als de saus te dik is. Hak de rest van de pompoen en de pancetta grof. Meng de tijmblaadjes erdoorheen.

  4. Giet de pasta af en doe hem met de saus terug in de pan. Verwarm het geheel goed door en breng op smaak met zout en peper. Roer de gehakte pompoen en pancetta er kort doorheen. Verdeel over diepe borden en bestrooi met de  pompoenpitten, de pecorino en eventueel nog wat tijmblaadjes.

Receptuur, foodstyling, fotografie: Willem van Santen Styling: Femke van Waveren

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (2 stemmen)
Uit het boek

Due Palme wijnpakket

€ 50,-
Cover voor Due Palme wijnpakket