Bereiding

Ik ben fan van kruidenthee. Losse blaadjes van Simon Lévelt, kant-en-klare zakjes van Zonnatura en grote zakken gedroogde blaadjes uit natuurwinkels. Tussendoor drink ik ook gewoon earl grey of groene thee en losse blaadjes met lekkere smaakjes, maar stiekem kies ik vaak thee met een bijzondere werking. Ik bedoel: als je hem toch drinkt is het ook handig als je lichaam er iets aan heeft toch? Brandnetel met verse munt, venkel, kamille, mariadistel, rooibos, moederkruid uit eigen tuin: allemaal kruiden met een heilzame werking. Zo bleek slaapthee een hulpmiddeltje om ‘s avonds beter in slaap te komen. Niet dat ik vaak het idee heb dat slaapopwekkende thee echt helpt, alleen het gevoel dat ik uit bed kan gaan voor een warm kopje thee wanneer ik toch al een klein uurtje naar het plafond lig te staren verzacht het leed een beetje. En rustgevend zijn ze trouwens wel, die theesoorten met ontspannende kruiden. Laatst ontdekte ik van Pickwick de smaak Brazilian Fruit Passion, een lekkere cafeïnevrije thee met passiebloem. Passiebloem heeft een positieve werking op het zenuwstelsel, je wordt er rustig van, slaapt beter en de bloem schijnt pijnstillend te zijn bij vele kwalen. Heb je hyperactieve kinderen? Zelfs daar bieden passiebloemen uitkomst.

Laten passiebloemen nou juist op dit moment in volle bloei staan. Nog leuker dan alle theevarianten in zakjes of als losse blaadjes is zelf thee zetten van bloemen, plantjes en kruiden uit eigen tuin. Gisteren liep ik door de tuin en werd ik verrast door bloeiende passiebloemen. Ieder jaar komen ze uit en ieder jaar vind ik ze weer geweldig. Alsof je er niet aan kunt wennen dat zoiets moois zomaar in je eigen tuin groeit. Aan de dorre omhulsels op de grond te zien had ik zelfs al een redelijk aantal bloemen gemist, toch eens wat beter om me heen kijken. Geïnspireerd door het doosje Brazilian Fruit Passion besloot ik wat bloemen te plukken en er verse thee van te zetten. Het resultaat zie je hierboven. Heel eerlijk, de smaak was wel erg ‘groen’, even wennen dus. Maar een mooier kopje thee heb ik niet eerder gedronken. En… heerlijk geslapen.

Tip: Wil je zelf ook verse passiebloemthee drinken? Week de bloemen dan vooraf even kort in kokend water, dan weet je zeker dat alle beestjes uit de bloem loslaten.