Bereiding

Ik probeer zoveel mogelijk groenten uit het seizoen te eten. Dat mag je ook wel verwachten van een foodies redacteur vind ik. Met de ruime keuze die je tegenwoordig hebt in supermarkten wil je er alleen onbewust nog wel eens intrappen om een groente te kopen die totaal niet in het desbetreffende seizoen hoort. En ook al heb je een typische wintergroente of een stuk winterfruit, dan nog moet je kijken of het ook wel daadwerkelijk uit Nederland afkomstig is en zo ja, of het dan niet toevallig in een kas gekweekt wordt. Want laten we eerlijk zijn, als het uit de kas komt, is het ook niet helemaal verantwoord toch?

Een echte wintergroente die ook zeker in Nederland wordt geteeld, is de pastinaak. Een van mijn favoriete groente van het seizoen. Ik kan echt genieten van zijn kruidige anijssmaak. Deze zogeheten vergeten groente is familie van de wortel. Jarenlang werd de pastinaak als een hardnekkig onkruid gezien en dacht men er niet aan om hem op te eten. Zonde, want de witte wortel is erg veelzijdig. Zo kun je hem verwerken tot een smeuïge puree, tot een stevig gebonden soep of bijvoorbeeld roerbakken samen met wat knolselderij en zoete aardappel.

Ik hoop dat de nieuwe waardering voor de pastinaak een blijvertje is, want het zou zonde zijn als deze echte Nederlandse wintergroente opnieuw in de vergetelheid zou raken. Let er in de supermarkt of bij de groenteboer wel even op dat hij wel uit Nederland komt, want waarom zou je hem uit Engeland over laten vliegen als hij ook gewoon op eigen bodem groeit!

Om ook de laatste mensen over de streep te halen om de heerlijke winterse pastinaak te eten, proef onderstaand recept, dan snap je waarom deze vergeten groente zo lekker is.

Pastinaaksoep

Ingrediënten voor 4 personen:

2 (grote) pastinaken

2 uien

2 teentjes knoflook

olijfolie

6 dl groentebouillon

6 el mosterd

1 dl slagroom

zout

3 el peterselie

staafmixer

Schil de pastinaak en snijd hem in blokjes. Pel de uien en snijd ze in ringen. Pel en snipper de knoflook. Verhit de olie in een pan en fruit de uien en de knoflook glazig. Voeg de bouillon toe. Voeg de pastinaak toe en breng het geheel aan de kook. Laat de soep ongeveer 20 minuten zachtjes koken op laag vuur. Roer de mosterd erdoorheen. Neem de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer fijn. Roer de slagroom door de soep en breng de soep nogmaals op temperatuur (niet laten koken). Voeg naar smaak nog wat zout toe. Hak de peterselie fijn en garneer de soep hiermee.