Bereiding

Het beloofde recept voor satésaus voor saté ayam & daging uit foodies juli:

1 Hak de pinda’s grof en maal ze fijn in een keukenmachine. Was de rode pepers en hak ze grof, inclusief de zaadlijsten. Maal de rode pepers samen met het korianderzaad en de kummel fijn in een vijzel. Pel en snipper de sjalot en de knoflook zeer fijn. Verhit de olie in een pan. Fruit de sjalot, de knoflook en het pepermengsel daarin al roerend kort tot het begint te geuren, zonder te verbranden.

Roer de pinda’s, de kokosmelk, de ketjap manis, de vissaus, de limoenblaadjes en ca. ½ tl zout erdoorheen. Laat het geheel zonder deksel op de pan ca. 30 minuten zachtjes koken op laag vuur. Roer regelmatig door tot een dikke saus ontstaat. Roer als de saus te dik is er eventueel lepel voor lepel wat warme bouillon doorheen. Breng de satésaus op smaak met het limoensap en zout.