Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
zelf pasta maken

Zelf pasta maken naar het recept van Marco Argante

  • Gemiddeld

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen
4

Ingrediënten

In het zonnetje dwalend langs de kasteelmuren en de vele Italiaanse standjes was het echt even vakantie. De smaak van Italië ging niet alleen door de maag, want behalve de Italiaanse keuken en de typisch Italiaanse wijnen hebben we ons gewaagd aan zelf pasta maken.
Bij gebruik van een pastamachine
Verdeel het pastadeeg in kleinere stukken. Druk elk stuk wat platter met je vingers en haal het op de meest open stand (meestal stand 1) door de machine. Draai het stuk een kwart slag, vouw de zijkanten naar het midden en haal het deeg nog eens door stand 1. Herhaal dit 3 of 4 keer en haal vervolgens de deegplak (zonder kwartslag draaien en vouwen) 1 x door de machine, waarbij je elke keer de stand een tandje dunner zet. Ga door t/m de laagste stand (meestal nr 9) zodat je mooie dunne pastavellen krijgt. Als je een stuk pasta verwerkt, stop de rest dan weer weg in het plastic folie zodat het minder snel uitdroogt.

Bereiding

  1. Zeef de bloem en semolina op een schoon werkblad. Maak met de hand een kuiltje in het midden. Meng de eierdooiers, de eieren, azijn, olijfolie, peper en zout in een mengkom. Giet het eimengsel in het kuiltje en meng met een vork beetje bij beetje het bloem met het eimengsel. Zodra het eimengsel met de vork moeilijk meer te mengen is, veeg je met je handen het overige bloem over het eimengsel. Meng het verder tot een mooie egale deegbal.

  2. Leg de bal even aan de kant en maak het werkblad schoon. Kneed hierop vervolgens 10-15 minuten het deeg (kneden is niets meer dan masseren van de gluten en zorgt ervoor dat alles goed met elkaar bindt en het deeg zacht wordt). Wikkel het deeg in een plastic folie en leg een uur weg in de koelkast. Haal het deeg daarna uit de koelkast en laat het een half uur op temperatuur komen voordat je het gaat verwerken.

Iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (2 stemmen)

Tips bij het koken

  • De gluten die tijdens het koken uit de pasta vrijkomen zorgen dat er wit schuim in het water komt en dat pasta (bij te weinig water) gaat plakken. Zorg daarvoor dat je de pasta kookt in ruim water. Ideaal: 1 liter water per 100g pasta. Veel water zorgt er ook voor dat wanneer je de pasta erin doet, het minder lang duurt voordat het water weer op kookpunt is  en niet kokend water zorgt voor kleffe pasta. Doe om diezelfde reden de pasta ook pas in het water wanneer het water kookt.
  • Voeg tevens per 100 g pasta 10 g zout toe voor de smaak. Het zout voeg je pas aan het water toe wanneer het kookt;
  1. de zoutkristallen lossen anders niet snel genoeg op en kunnen de bodem van de pan beschadigen;
  2. als je zout eerder toevoegt duurt het langer voordat het water kookt. Ook een deksel op de pan versnelt het tot kookpunt brengen van water.
  • Een scheutje olijfolie in het water zorgt er niet voor dat de pasta minder gaat plakken, maar hooguit dat het water minder snel overkookt. Gebruik een grote pan en je hebt er sowieso geen last van.
  • Als je pasta kookt kun je het beste het deksel eraf laten, anders is het water geneigd over te koken.
  • Pasta na kooktijd direct uit het water halen en afgieten (anders gaart de pasta teveel na en verliest het zijn beet), afspoelen met warm water, zodat de meeste zetmelen (bloem) weggespoeld worden en de pasta minder plakt.
  • Houd er bij de kooktijd rekening mee dat de pasta nog minimaal 1 minuut in de saus meegaart; pasta heeft minimaal een minuut nodig om de smaak van de saus op te kunnen nemen.

Bewaren

Indien je de gekookte pasta wilt bewaren, giet hem dan na het koken af, spoel het af met kokend water en laat het dan afkoelen in een kom met koud water (zodat het niet verder kan garen). Giet af en zet de pasta met een scheutje olijfolie weg in een afgesloten doos of kom. Je kunt verse pasta met ei (gedroogd of gekookt) tot 3 dagen in de koelkast bewaren en tot 3-6 maanden in de vriezer op minimaal -18°C.

Dieet

Tarwebloem bevat gluten die bij sommige diëten niet toegestaan zijn. Gebruik in dat geval bijvoorbeeld speltbloem. Het pastadeeg wordt wat stugger en steviger en de smaak is anders, maar het werkt prima. Bij een dieet waarbij ‘goede’ koolhydraten nodig zijn die weinig tot niet worden omgezet in vetten, gebruik dan volkorenmeel.