Haal je koelbox en pop-uptentje van zolder want het festivalseizoen is van start! Ontdek nieuwe bandjes, ontmoet nieuwe mensen en dans tot het ochtend wordt, maar denk óók aan de innerlijke mens. foodies ging op zoek naar de versnaperingen van deze zomer en kwam uit bij de foodtrucks van festival Manana Manana in de Achterhoek.
Natuurlijk check je het programma en de weersvoorspelling voordat je naar een festival gaat, maar bekijk je ook wat er allemaal te eten en te drinken is? Door de explosieve groei aan foodtrucks de
afgelopen jaren is dat allang niet meer alleen een broodje kroket of een patatje mayonaise. Het eten op festivals anno 2018 is een weerspiegeling van internationale keukens, culinaire trends en
biologisch bewustzijn; een ontwikkeling naar ons foodieshart! Van worstenbroodjes en sateetjes babi tot schipholganskroketten en kaasfondues: deze culi-line-up vraagt om een toegift.
De keuken van het ongewenste dier
Nog even over die kroket die je verwacht aan te treffen op het festival; die ga je inderdaad tegenkomen, maar wel in iets andere vorm. De eigenaren van De keuken van het ongewenste dier gaan met hun signaalkeuken festivals af om met mensen te praten over vleesconsumptie en dan met name over het vlees van pestdieren. Nicolle Schatborn vertelt: “Je hebt pretdieren (huisdieren), productdieren (dieren die worden gefokt voor consumptie) en pestdieren. Pestdieren worden vaak als plaag gezien, omdat ze voor overlast zorgen of het vlees van andere dieren opeten. Denk aan schipholganzen of Amsterdamse duiven. Wij geven deze dieren een beter imago door mensen te laten ervaren dat het lekker vlees is.” Dat doen ze dus door er bijvoorbeeld kroketten van te maken. “In onze truck serveren we onder andere schipholganskroketten, gerookte ganzenborst en duivenborstfilets. Dat vlees smaakt heel vol en neigt naar wild.” Om de festivalbezoekers de complete beleving te geven, kunnen ze hun gans of duif zelf plukken voordat ze de pan ingaan. Nieuw dit jaar op het menu: paté en croûte. “Met alle onderdelen van de gans, ook de lever en het hart. Dat is Frankrijk op je bord!”IJsboerderij de Steenoven
Wat mag er niet ontbreken op een zonnige festivaldag? Juist, ijs! Bij ijsboerontoer, de foodtruck van IJsboerderij de Steenoven uit de Achterhoek haal je eerlijk ijs dat met passie is bereid. Boer van het eerste uur Ronald Pelgrom vertelt waarom hij als boer eigenlijk op festivals staat: “We zijn ooit ijs gaan maken vanuit de behoefte om meer te doen met de dieren die we hebben. Boer zijn is zo’n mooi beroep! Bij ons zijn alle lijntjes transparant en we doen alles zelf, van het uitzoeken van het beste gras tot het draaien van ons eigen ijs van onze eigen melk. Dat verhaal vertellen we graag aan zoveel mogelijk mensen.” Sinds kort komt zelfs het vlees van hun eigen koeien weer op de boerderij terecht. “Zo’n vijftien keer per jaar nemen we afscheid van een koe, omdat hij dan uitgeproduceerd is. Vroeger wisten we niet wat er met het vlees van onze koeien gebeurde, dat voelde niet goed. Nu gaan ze naar een kleine slagerij in de buurt en komt het vlees weer bij ons terug.” Van dat vlees maken ze worstjes, die ze verkopen in hun zelfgebouwde foodtruck. “Het is een worstje van honderd procent rundvlees. Omdat we onze koeien goed dik maken, is het worstje vet, niet droog. Met een lokale groenteboer en bakker hebben we een festival-worstenbroodje ontwikkeld met de Achterhoekse naam ‘de knasterd’.” Vraag Ronald op het festival maar wat dat betekent…De perfecte festivalhap kun je met één hand eten, je andere hand beweegt op het ritme van de muziek mee in de lucht.
Saté-man
De perfecte festivalhap kun je met één hand eten, je andere hand beweegt immers op het ritme van de muziek mee in de lucht. De saté van Saté-man eet je van het stokje zo uit het vuistje. Maar gemak is niet de enige reden waarom jij in de rij bij Saté-man wilt staan. Volgens Daan Kisman, eigenaar van Saté-man, gaat het om de totaalbeleving. Hij neemt ons mee in zijn familiegeschiedenis. “Mijn vader is van Indonesische afkomt. Bij ieder familiefeestje dat we vroeger hadden, stond hij achter de houtskoolgrill sateetjes te bakken. Samen met een vriendje reeg ik het vlees aan de stokjes. Onze sateetjes waren geliefd en al gauw bleef het niet bij familiefeestjes alleen. We kregen steeds meer kleine opdrachtjes en maakten saté voor tuinfeestjes en bedrijfsetentjes. Het idee van een foodtruck kwam toen vanzelf.” Inmiddels staat de vader van Daan niet meer zelf achter de houtskoolgrill, maar hij is nog steeds de drijvende kracht achter Saté-man. “Ik noem hem wel de kwaliteitsbeheerder. Hij is degene die de recepten bedenkt, ik voer het met mijn team uit.” Het resultaat is saté die je in gedachten naar Indonesië voert. Gemaakt van met vet doorregen procureur vlees dat op houtskool wordt gegrild. Afgelakt met olie en ketjap (“dat karamelliseert zo lekker”) en geserveerd met atjar ketimoen en sambal-ketjapsaus. Mocht je dit wetende nog een keus willen hebben: Saté-man serveert ook broodjes kipsaté en rendang.De Cooking Highlander
Volg je neus en kom terecht bij De Cooking Highlander. Of volg je ogen en kom óók terecht bij De Cooking Highlander. De houten huisjes met een sterk Keltisch concept (denk aan robuuste barbecues, aardewerken servies en stoere mannen in houtje-touwtje shirts) trekken vaak de aandacht van festivalbezoekers. Al helpt het vast ook mee dat de geur van burgers en knoflookbroden van een afstandje je reukorgaan prikkelt. Vooral om die knoflook kunnen veel mensen niet heen, zegt eigenaar Michael Müller. “De ‘garlic breads’, zoals wij ze noemen, zijn een hit. We grillen ons eigen brood ter plekke af op een grote bakplaat. Bovenop de krokante knoflooklaag komt een frisse dot yoghurtsaus en wat verse kruiden. Het aftoppen gebeurt door de bezoekers zelf. Ze kunnen kiezen uit verse of gebakken uien, tomatensalsa, olijven, pepers, pittige saus of komkommer.” Een perfecte festivalhap, tenzij je nog een leuke festivalcrush hebt. In dat geval kun je bij De Cooking Highlander ook nog terecht voor Amerikaanse burgers die worden gegrild op robuuste barbecues van meer dan een meter breed. “Het idee voor die barbecues komt van mijn vader Peter Müller, voormalig chef uit Groningen. Samen met een kunstenaar en de folkband Rapalje heeft hij er in 2002 een aantal laten ontwerpen. Zijn interesse in barbecueën, zijn liefde voor Keltische muziek en zijn vriendschap met Rapalje waren de ingrediënten voor ons unieke concept.”De Eetfabriek
Kaasfondues verkopen: het begon allemaal als een studentengrap. Wouter Rodenberg werkte tien jaar geleden in een kaasfondue-restaurant en zag samen met een vriend wel winst in die markt. Ze bouwden een simpele foodtruck en boekten staanplaatsen op kleinschalige festivals in en rondom Groningen. Het gat in de markt was er, maar het was nog geen big business. Dat kwam pas toen het tweetal hun zaak uitbreidde en ook met burgers en couscous het festivalpubliek ging bedienen. Inmiddels bestaat de Eetfabriek uit drie trucks – kaasfondue, couscous en hamburgers – en hebben ze twee festivalrestaurants: Puur Noord Nederland met een luxe à-la-cartemenu en een food waste restaurant. Over die laatste vertelt Wouter: “In samenwerking met onze biologische groothandel Udea zijn we dit nieuwe experiment gestart. We bieden een driegangenmenu aan met ‘buitenbeentjes’, producten die niet meer geschikt zijn voor verkoop, maar nog wel voor consumptie. Aan het begin van iedere festivaldag kijken wij welke buitenbeentjes zij hebben en aan de hand daarvan bedenken wij ons menu.” Daarnaast maakt Wouter voor ieder festival een selectie uit hun eigen aanbod. Op Mañana Mañana vind je de Eetfabriek met kaasfondue, couscous en het food waste restaurant. Keuze genoeg! Wil jij naar het Mañana Mañana Festival? Neem een kijkje op de website voor meer informatie (let op: de weekendtickets zijn al uitverkocht).Advertentie
Onze tips
Entree Awards 2024: de beste bars, restaurants en hotels van Nederland
Hotel & Welness Zuiver opent luxe restaurant – en daar wil je eten!
Restaurants in Enschede: de beste hotspots en tips
Restaurants in Berlijn: dit zijn de beste hotspots en tips
11x de mooiste Duitse kerstmarkten van 2024
Dit wijnfestival in Zwitserland wil je meemaken
Uit eten met kerst: deze restaurants zijn onze favorieten
Restaurants op Barbados: deze hotspots wil je niet missen
Bovenop de trends: Thanksgiving Sandwich in New York
Café Visscher in Leiden: alsof je even in Parijs bent
Restaurants in Kopenhagen: de beste tips en hotspots
15x de beste cocktailbars in Amsterdam
3x de mooiste hotels in Belize
Restaurants in Vlissingen: dit zijn de beste tips & hotspots
Leonardo Hotel Breda City Center: dineren én overnachten
Restaurants in Edinburgh: dit zijn onze favoriete hotspots
Redactie