Rot is hot. Terwijl de hele wereld daar langzaamaan van doordrongen raakt, weet Christian Weij dat al lang. Al jaren fermenteert hij zo’n beetje alles wat op zijn pad komt.
Onze voorouders ontdekten dat voedsel langer houdbaar werd door het te fermenteren. Toevallige ontdekkingen leidden ertoe dat we uiteindelijk verzot zijn geraakt op gefermenteerd voedsel. Van de eerste kwark, per ongeluk gemaakt van in een kamelenmaag bewaarde melk, tot het exclusieve kopje single origin koffie waar je ’s ochtends mee opstaat; al deze producten komen tot stand door fermentatie.
Goede bacteriën
Kennis over fermentatieprocessen bestond vroeger bij iedereen. We hadden vast allemaal een oma die haar eigen boontjes of zuurkool inmaakte. Ergens tussen de industrialisering van ons voedsel en de ongelofelijke angst voor bacteriën verloren we veel van deze methoden. Het was geen gemeengoed meer om zelf je eten te produceren, laat staan om met zoiets als bacteriën, schimmels en gisten aan de slag te gaan. Eeuwig zonde, vindt Christian Weij, fooddesigner en fermenteer-expert, want goede bacteriën in je lijf hebben, is juist heel gezond.Verrot gezond dus
Christian Weij is fooddesigner, schrijver, chef, cateraar en nog veel meer. Met zijn bedrijf Puur-e verzorgt hij workshops, demonstraties, catering en pop-updiners. Vanuit een duurzaam en lokaal perspectief wil hij mensen onderwijzen over voeding. In 2015 verscheen Christian’s eerste boek Verrot lekker en in 2017 verschijnt zijn tweede boek Verrot gezond. Het hele interview, meer over de workshop én fermenteerrecepten vind je in foodies februari. Bestel 'm hier! Tekst en foto’s: Willem van SantenAdvertentie
Onze tips
Restaurants in Eindhoven: dit zijn beste tips & hotspots
Restaurants in Den Haag: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Utrecht: dit zijn de beste hotspots & tips
Australische BBQ: 5x recepten én tips
High tea in Nederland: dit zijn de leukste adresjes
Duitse kerstmarkten: 11x de mooiste van 2024
Restaurants in Londen: de beste hotspots, pubs & bars
Restaurants in Valencia: de beste hotspots, barretjes & tips
Riviercruises saai? Deze culinaire cruise niet!
Australische BBQ: alles over deze traditie
Restaurants in Arnhem: dit zijn de beste hotspots & tips
Restaurants in Amsterdam: dit zijn de beste hotspots & tips
Culinair retreat op Sicilië met Vanja van der Leeden & Emilia Strazzanti
Hotspots: dit zijn de beste restaurants in Rotterdam
Restaurants in Brugge: deze hotspots mag je niet missen
Restaurants op Ibiza: de beste tips & hotspots
Redactie