Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Oliebollen bakkersgilde

Gespot: hier haal je de beste oliebollen van Nederland

Advertentie

Met de jaarwisseling in aantocht eten wij het liefste elke dag een oliebol. En al hebben de meeste liefhebbers een favoriete bakker of oliebollenkraam, er kan er maar één de beste zijn. Lees snel verder om erachter te komen waar je de beste oliebollen van Nederland kunt halen. En geloof ons: je rijdt er graag een stukje voor om!

Beste oliebollen van Nederland

Het is niet lastig om te ontdekken waar je de beste oliebollen van Nederland haalt. Je herkent de bakkerij niet alleen aan de lange rijen voor de deur, maar ook aan het predicaat dat op de voordeur prijkt. Het Echte Bakkersgilde organiseert namelijk elk jaar een landelijke oliebollencompetitie waarbij maar één Echte Bakker als beste uit de test kan komen.

De leukste verhalen en lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Oliebollencompetitie

Al ligt het niveau elk jaar hoog, dit jaar was de kwaliteit van de inzendingen éxtra goed en het verschil aan de top was klein meldt de deskundige vakjury. “De charme van een oliebol ligt opgesloten in een dunne krokante korst en een zachte binnenkant. Dat is bij de oliebollen van Herman Schepers perfect voor elkaar. Het zijn bovengemiddeld goede bollen”, aldus de jury. Daarmee heeft de Echte Bakker Herman Schepers de andere Echte Bakker winkels verslagen. In Nederland zijn er 325 Echte Bakkers die allen voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Toch kan er maar één de beste zijn en de bakkerij uit Sleen (Drenthe) bakt de beste oliebollen van het land.

De beste oliebollen van Nederland

De beste oliebollen van Nederland bak je niet zomaar. Wat is het geheim? Om daarachter te komen namen wij contact op met bakker Roy Schepers en vroegen we hem het hemd van het lijf over zijn prijswinnende oliebollen. Hij vertelt: “Ik had de overwinning echt niet verwacht. Het was de eerste keer dat we meededen met de keuring. We zijn namelijk best laat begonnen met oliebollen bakken en verkopen ze pas twee jaar. Eerst alleen in samenwerking met de zangvereniging uit het dorp maar nu staat er ook een tent voor de winkel. Op een goede dag verkopen we wel vijftienduizend stuks. Dat we onze oliebollen nu de beste van Nederland mogen noemen, is een enorme eer. Het voelt echt als de bekroning op ons werk.”

De beste oliebollen van Nederland

Het geheim van de perfecte oliebol

Geheimzinnig over zijn oliebollen is Roy niet. Hij legt mij uit: “De truc is om de juiste draaitijden voor het deeg te hanteren en te zorgen voor de perfecte temperaturen van zowel het deeg als de olie. Alleen dan krijg je de allerlekkerste oliebollen. Onze bollen zijn mooi rond, de vulling (met appels, krenten én rozijnen) zit er goed in, zijn luchtig van binnen en krokant van buiten. Hierdoor eten onze oliebollen makkelijk weg en krijg je er niet snel genoeg van.” Al eet hij ze zelf heus niet de hele dag door. Roy vertelt: “Ik proef van elke batch een kwart oliebol om zeker te weten dat ze perfect zijn. Maar meer eet ik niet hoor, dat wordt zelfs mij een beetje te veel.”

Tips voor thuisbakkers

Zulke goede bollen bakken, dat wil iedereen wel! Maar hoe bak je nou als thuisbakker de perfecte oliebollen? Roy raadt je aan om ervoor te zorgen dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Alleen het water moet een tikkeltje warmer, bij voorkeur tussen de 33 en 35 graden Celsius. Zo zorg je ervoor dat je deeg dé perfecte temperatuur van 27 graden Celsius bereikt. Wanneer je deeg deze temperatuur heeft, kan je erop rekenen dat het op de juiste manier rijst; niet te snel en niet te langzaam. Daarnaast zorgt de juiste temperatuur ervoor dat je de oliebollen perfect kan bakken. Is het deeg te koud, dan worden de oliebollen al snel te vet. Is je deeg te warm, dan kan je de oliebollen minder lang in het vet laten en krijg je niet dat knapperige korstje.

Als thuisbakker moet je niet alleen letten op de juiste temperaturen, ook de bloemsoort die je gebruikt is van belang. Oliebollen bestaan namelijk voor bijna tachtig procent uit water en dat moet op de juiste manier aan de bloem kunnen hechten. Wie bloem uit de supermarkt gebruikt, kan niet verwachten daarmee de perfecte oliebol te bakken. Haal dus bij voorkeur je bloem bij een bakker of groothandel. In de bakkerij in Sleen gebruiken ze bijvoorbeeld een speciaal baktarwe.

Blijven testen

Toch staan de ingrediënten van de oliebollen van Roy niet vast. In de bakkerij zijn ze constant aan het verbeteren en het recept wordt stukje bij beetje bijgeschaafd. Vader en zoon zijn dan ook al vroeg in het jaar met de bollen bezig. Elk jaar maken ze grote hoeveelheden kleine batches waarbij de hoeveelheden en ingrediënten net een beetje verschillen. Zo bakken door totdat ze de perfecte bollen hebben. Roy vertelt: “Als je het doet, dan moet je het wel goed doen.”

Recept: oliebollen bakken

Wil jij thuis de beste oliebollen bakken? Bekijk dan het onderstaande recept met onze stap-voor-stap uitleg en houd de tips van Roy in je achterhoofd. Vind je thuis oliebollen bakken toch wat veel werk? Haal dan de beste oliebollen van Nederland in de bakkerij in Sleen. Ze zijn niet voor niets de lekkerste van het land!

> naar zelf oliebollen maken: stap-voor-stap uitleg

zelf oliebollen maken

Lees ook: How to: zelf oliebollen of appelbeignets maken

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!