Advertentie
Beste oliebollen van Nederland
Het is niet lastig om te ontdekken waar je de beste oliebollen van Nederland haalt. Je herkent de bakkerij niet alleen aan de lange rijen voor de deur, maar ook aan het predicaat dat op de voordeur prijkt. Het Echte Bakkersgilde organiseert namelijk elk jaar een landelijke oliebollencompetitie waarbij maar één Echte Bakker als beste uit de test kan komen.
De leukste verhalen en lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Oliebollencompetitie
Al ligt het niveau elk jaar hoog, dit jaar was de kwaliteit van de inzendingen éxtra goed en het verschil aan de top was klein meldt de deskundige vakjury. “De charme van een oliebol ligt opgesloten in een dunne krokante korst en een zachte binnenkant. Dat is bij de oliebollen van Herman Schepers perfect voor elkaar. Het zijn bovengemiddeld goede bollen”, aldus de jury. Daarmee heeft de Echte Bakker Herman Schepers de andere Echte Bakker winkels verslagen. In Nederland zijn er 325 Echte Bakkers die allen voldoen aan strenge kwaliteitseisen. Toch kan er maar één de beste zijn en de bakkerij uit Sleen (Drenthe) bakt de beste oliebollen van het land.
De beste oliebollen van Nederland
De beste oliebollen van Nederland bak je niet zomaar. Wat is het geheim? Om daarachter te komen namen wij contact op met bakker Roy Schepers en vroegen we hem het hemd van het lijf over zijn prijswinnende oliebollen. Hij vertelt: “Ik had de overwinning echt niet verwacht. Het was de eerste keer dat we meededen met de keuring. We zijn namelijk best laat begonnen met oliebollen bakken en verkopen ze pas twee jaar. Eerst alleen in samenwerking met de zangvereniging uit het dorp maar nu staat er ook een tent voor de winkel. Op een goede dag verkopen we wel vijftienduizend stuks. Dat we onze oliebollen nu de beste van Nederland mogen noemen, is een enorme eer. Het voelt echt als de bekroning op ons werk.”
Het geheim van de perfecte oliebol
Geheimzinnig over zijn oliebollen is Roy niet. Hij legt mij uit: “De truc is om de juiste draaitijden voor het deeg te hanteren en te zorgen voor de perfecte temperaturen van zowel het deeg als de olie. Alleen dan krijg je de allerlekkerste oliebollen. Onze bollen zijn mooi rond, de vulling (met appels, krenten én rozijnen) zit er goed in, zijn luchtig van binnen en krokant van buiten. Hierdoor eten onze oliebollen makkelijk weg en krijg je er niet snel genoeg van.” Al eet hij ze zelf heus niet de hele dag door. Roy vertelt: “Ik proef van elke batch een kwart oliebol om zeker te weten dat ze perfect zijn. Maar meer eet ik niet hoor, dat wordt zelfs mij een beetje te veel.”
Tips voor thuisbakkers
Zulke goede bollen bakken, dat wil iedereen wel! Maar hoe bak je nou als thuisbakker de perfecte oliebollen? Roy raadt je aan om ervoor te zorgen dat al je ingrediënten op kamertemperatuur zijn. Alleen het water moet een tikkeltje warmer, bij voorkeur tussen de 33 en 35 graden Celsius. Zo zorg je ervoor dat je deeg dé perfecte temperatuur van 27 graden Celsius bereikt. Wanneer je deeg deze temperatuur heeft, kan je erop rekenen dat het op de juiste manier rijst; niet te snel en niet te langzaam. Daarnaast zorgt de juiste temperatuur ervoor dat je de oliebollen perfect kan bakken. Is het deeg te koud, dan worden de oliebollen al snel te vet. Is je deeg te warm, dan kan je de oliebollen minder lang in het vet laten en krijg je niet dat knapperige korstje.
Als thuisbakker moet je niet alleen letten op de juiste temperaturen, ook de bloemsoort die je gebruikt is van belang. Oliebollen bestaan namelijk voor bijna tachtig procent uit water en dat moet op de juiste manier aan de bloem kunnen hechten. Wie bloem uit de supermarkt gebruikt, kan niet verwachten daarmee de perfecte oliebol te bakken. Haal dus bij voorkeur je bloem bij een bakker of groothandel. In de bakkerij in Sleen gebruiken ze bijvoorbeeld een speciaal baktarwe.
Blijven testen
Toch staan de ingrediënten van de oliebollen van Roy niet vast. In de bakkerij zijn ze constant aan het verbeteren en het recept wordt stukje bij beetje bijgeschaafd. Vader en zoon zijn dan ook al vroeg in het jaar met de bollen bezig. Elk jaar maken ze grote hoeveelheden kleine batches waarbij de hoeveelheden en ingrediënten net een beetje verschillen. Zo bakken door totdat ze de perfecte bollen hebben. Roy vertelt: “Als je het doet, dan moet je het wel goed doen.”
Recept: oliebollen bakken
Wil jij thuis de beste oliebollen bakken? Bekijk dan het onderstaande recept met onze stap-voor-stap uitleg en houd de tips van Roy in je achterhoofd. Vind je thuis oliebollen bakken toch wat veel werk? Haal dan de beste oliebollen van Nederland in de bakkerij in Sleen. Ze zijn niet voor niets de lekkerste van het land!
> naar zelf oliebollen maken: stap-voor-stap uitleg
Lees ook: How to: zelf oliebollen of appelbeignets maken
Onze tips
WIN: 3x het kookboek ZOETE ZOOI. van Eefje Friedhoff
Nu verkrijgbaar: Foodies Lekker stoven
Vers van de pers: nieuwe smaken van Côte d’Or, Golden Cups en meer!
Tefal x Jamie Oliver: de beste producten voor in jouw keuken
WIN: elke week een AIR braadpan van Tefal voor #stovember
NIEUW: Foodies Travel + win een culinaire reis!
Vers van de pers: Foodies’ kerstcover, Jamie Oliver-week en meer!
Jamie Oliver-week bij Foodies Magazine!
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.