Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Beste restaurant van de wereld

Dit is het beste restaurant van de wereld van 2021

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Antwerpen stond de afgelopen dagen in het teken van restaurants. Nog nooit vond je zoveel beroemde chefs en Michelinsterren bij elkaar in één stad! Dinsdagavond 5 oktober vond namelijk de awardshow plaats voor de World's 50 Best Restaurants 2021. Het Deense restaurant Noma is uitgeroepen tot het beste restaurant van de wereld.

Beste restaurant van de wereld

Chef-kok René Redzepi van Noma stond vier keer eerder bovenaan de lijst en neemt het stokje over van het Franse restaurant Mirazur. Tijdens de awardshow werd het Deense restaurant Noma opnieuw uitgeroepen tot beste restaurant van de wereld. De show vond plaats in Antwerpen. Eigenlijk had Antwerpen vorig jaar als gaststad moeten zijn, maar vanwege de coronacrisis werd het evenement uitgesteld. Een zaal vol met sterrenchefs zag hoe René Redzepi met zijn team dit jaar de ranglijst mag aanvoeren van de World’s 50 Best Restaurants 2021. Staat een etentje in het beste restaurant van de wereld al op je verlanglijstje?

René Redzepi

Foto: Ditte Isager

Winnaars mogen niet meer meedoen

Noma stond vier keer eerder bovenaan de lijst, en was dus al eerder het beste restaurant van de wereld. De winnaar van vorig jaar – restaurant Mirazur in Frankrijk – mocht dit jaar niet meedoen door een nieuwe regel. Winnaars kunnen niet meer deelnemen aan volgende edities van de wedstrijd. Noma mocht dat dit jaar wel, het restaurant is onlangs verhuisd naar een nieuwe locatie. Na verhuizing mag een restaurant wél opnieuw meedoen. Dit was overigens niet de reden van de verhuizing van Noma. Winnaars uit het verleden worden tegenwoordig opgenomen in een Hall of Fame.

Tafeltje reserveren?

Denk je nu aan een citytrip naar Kopenhagen en wil je een tafeltje reserveren bij Noma? Het huidige seizoen zit al helemaal vol, dus je hebt wat geduld nodig. Alle informatie over reserveren vind je hier. Zet jezelf op de wachtlijst of schrijf je in voor de nieuwsbrief van het beste restaurant van de wereld. Overigens zit er een flink prijskaartje aan het tafelen bij Noma. Het nieuwe seizoen start 18 januari, voor 2900 Deense Kronen per persoon krijg je het menu geserveerd (zonder drank). Omgerekend is dit zo’n € 390,-.  Voor nog eens € 240,- per persoon krijg je bij elke gang bijpassende wijnen.

Mocht er geen plek zijn bij Noma, probeer het eens bij restaurant Geranium in Kopenhagen. Dit restaurant eindigde op de tweede plek. Restaurant Asador Etxebarri in Spanje eindigde op de derde plek in de strijd om het beste restaurant van de wereld.

Noma: beste restaurant van de wereld

Foto: Ditte Isager

Duizend culinaire experts

De lijst met beste restaurants van de wereld is samengesteld door meer dan duizend culinaire experts van over de hele wereld. Deze groep heet The World’s 50 Best Restaurant Academy en bestaat uit culinaire schrijvers, critici, chef-koks en restauranthouders. Volgens de experts is het eten bij Noma nooit hetzelfde en gebruikt het team van René Redzepi verrassende ingrediënten. Zo serveert Noma bijvoorbeeld shoarma van knolselderij en een gerecht waarbij de poot, hersens en het hart van een eend worden gebruikt. Ook de veer en snavel verschijnen op het bord bij dit gerecht.

De top 10:

1. Noma (Kopenhagen, Denemarken)

2. Geranium (Kopenhagen, Denemarken)

3. Asador Etxebarri (Atxondo, Spanje)

4. Central (Lima, Peru)

5. Disfrutar (Barcelona, Spanje)

6. Frantzén (Stockholm, Zweden)

7. Maido (Lima, Peru)

8. Odette (Singapore)

9. Pujol (Mexico City, Mexico)

10. The Chairman (Hong Kong, China)

In de vorige lijst (2019) stond het Nederlandse restaurant De Librije nog op de 46e plek. Dit jaar staan er helaas geen Nederlandse restaurants in de top 50. Benieuwd naar de hele lijst? Bekijk ‘m op de website van World’s 50 Best Restaurants.

Zoek je het liever dichterbij huis? Check deze lijstjes:

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!