Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
oogst gulpener

Verdwijnt dit bier uit de schappen? Redden wat er te redden valt

Advertentie

Je hoeft maar een blik naar buiten te werpen om te zien dat het weer is omgeslagen. Het plenst behoorlijk en de onweersbuien hebben de hopvelden van de Gulpener brouwerij bijna volkomen platgelegd. Kan het lokale bier dit jaar nog wel worden geproduceerd?

Om te zorgen dat het lokale Gulpener bier niet uit de schappen verdwijnt roept de Limburgse bierbrouwerij boer, brouwers en bierliefhebbers op om te komen redden wat er nog te redden valt. Na de stevige onweersstorm liggen de hopvelden in Reijmerstok er namelijk verloren bij. De timing kon niet slechter, en de ravage na de storm is enorm: 95% van de oogst is omgewaaid en ligt op de grond. Alles moet binnen twee dagen worden geoogst om bederf te voorkomen. Daarom wordt er met man en macht gewerkt om zoveel mogelijk hop te redden.

Wil je dit soort culi-nieuwtjes ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Grote zorgen voor Gulpener

De directeur van de brouwerij Jan-Paul Rutten uit zijn zorgen: “Voor het eerst in onze geschiedenis maken we mee dat de planten van de palen zijn gerukt door een extreme storm. We wisten vanochtend niet wat we zagen. Het is fantastisch om te zien dat iedereen meteen bereid is de armen letterlijk uit de mouwen te steken om de oogst van 2022 te redden. Iedereen heeft zijn agenda leeg gemaakt en is aan de slag gegaan. In nood leer je vrienden echt kennen.”

Gulpener bier hop

Limburgse eenheid

De hulp komt inmiddels uit alle hoeken van Limburg. Gulpener stuurde gelijk haar medewerkers naar de hopvelden en riep haar meest trouwe fans op om zich te melden als vrijwilliger. Gistermiddag waren er al tientallen aan het werk. Het zal nog even duren voor alles is opgeruimd, maar onder toezicht van de teler Roger Wouters hopen boer en brouwer dat het grootste deel van de oogst gered kan worden. “Ik vond het wel heftig vanmorgen. Je stopt er het hele jaar zoveel aandacht in, en dan ligt ineens alles om. De planten stonden er ook echt goed bij, en na drie jaar COVID, had iedereen zin om het weer samen met collega’s en familie te oogsten. We hebben denk ik twee dagen de tijd om de omgevallen hop te redden, en met al die mensen die er nu zijn heb ik goede hoop dat we dat voor elkaar krijgen.”

Gulpener bier hop

Lees ook: Koken met bier: 7x de lekkerste recepten

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!