Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Borsa Vini wijnen

Hét Italiaanse wijnevenement Borsa Vini was in Amsterdam

In samenwerking met Italian Trade Agency
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Na een afwezigheid van vijf jaar streek Borsa Vini dit jaar eindelijk weer neer in Nederland op 15 mei 2023. Hét evenement op het gebied van Italiaanse wijnen, waarbij meer dan 32 wijnmakers uit Italië hun mooiste wijnen presenteren. De hele dag werd er blind geproefd, waarna er vier winnaars uit de bus kwamen. Bas was aanwezig bij het evenement én proefde mee!

Borsa Vini

Het was een flinke opgave; ruim 32 verschillende wijnen proeven en dan ook nog eens vier winnaars aanwijzen. Van Toscane tot aan Sicilië, haast elke Italiaanse regio werd vertegenwoordigd door gepassioneerde wijnproducenten. Van kleinere wijnhuizen – die nog traditioneel te werk gaan – tot aan vooruitstrevende biologische wijnproducenten. Tijdens de blinde proeverijen werden de bezoekers van het evenement Borsa Vini – georganiseerd door de Italian Trade Agency – gevraagd hun ongezouten mening te geven over de wijnen. Na een dag lang proeven, beoordelen en ook vergelijken bleven er vier prachtige wijnen over, stuk voor stuk verrassend en smaakvol.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Italiaanse wijnen proeven

Het doel van dit jaarlijkse evenement is wijnprofessionals een breed scala aan Italiaanse wijnen laten proeven. Tegelijkertijd kan er ook kennis gemaakt worden met de makers. Op deze manier kun je niet alleen de wijn proeven, maar ook alle vragen stellen die je hebt over de wijnen en de verschillende regio’s. Het levert ook nog eens mooie verhalen op van de wijnmakers zelf. Borsa Vini laat bij uitstek zien hoe divers Italiaanse wijnen kunnen zijn.

blind tasting wijn

Traditionele en vooruitstrevende wijnhuizen

Tussen de verschillende wijnmakers zitten traditionele wijnmakers die al honderden jaren op dezelfde manier wijn produceren, tot aan kleine wijnhuizen die volledig de biologische weg zijn ingeslagen de afgelopen jaren. Juist omdat het aanbod zo divers is, is Borsa Vini bij uitstek hét evenement om op een laagdrempelige manier kennis te maken met de mooiste wijnen uit Italië. Alle aanwezige Italiaanse wijnproducenten zoeken nog een Nederlandse importeur, dit geeft importeurs de kans om unieke en exclusieve wijnen op te nemen in hun assortiment.

Borsa Vini: blinde proeverijen

Tijdens vier zogenoemde blind tastings worden 32 verschillende wijnen geproefd. Na elke tasting wordt er door de proevers één winnaar aangewezen, zodat er aan het eind van de dag vier winnaars uit de bus komen. Sommelier Roos Stevens begeleidt de proeverijen. De flessen zijn niet zichtbaar tijdens het inschenken, doordat ze allemaal een rode hoes hebben. Zo weet niemand in de zaal welke wijn er in welk glas zit. Na afloop vertelt Roos telkens welke wijnen er zijn geproefd, waar ze vandaan komen en wat ze zo bijzonder maakt.

wijn inschenken bij Borsa Vini

Verrassende wijnen

De professionals die de wijnen proeven doen hun uiterste best om in ieder geval de druif en de regio goed te raden, maar Roos heeft ervoor gekozen om verrassende wijnen te schenken. Hiermee zet ze de proevers soms op het verkeerde been. Het kiezen van een winnaar na elke ronde is dan ook een flinke opgave, alleen al omdat alle wijnen ontzettend smaakvol blijken te zijn.

wijn proeven

De winnaars van de blinde proeverijen:

Accabba Carignano del Sulcis

Deze rode wijn heeft duidelijk tonen van vers rood fruit, je ruikt het zodra de wijn ingeschonken wordt in het glas. “Fris, smaakvol en heerlijk in balans”, is het oordeel van de deelnemers aan de blind tasting. Een wijn die wat ons betreft goed bij pasta en vlees past.

Accabba Carignano del Sulcis

Marchesa Mariabella Valpolicella Ripasso

Een volle rode wijn, met intense tonen van kersen en rode bessen. Tegelijkertijd proef je soepele aroma’s van balsamico en verse kruiden. Ideaal bij een gegrilde steak of een gerecht met volle smaken.

Marchesa Mariabella Valpolicella Ripasso

Crisio Verdicchio

Een smaakvolle Verdicchio uit het midden van Italië, met de geur van vers fruit zoals appels en peren. Bij de eerste slok proef je dat deze witte wijn uit eikenhouten vaten komt en wat tinten van citrus bevat. Erg lekker bij schelp- en schaaldieren zoals mosselen.

Crisio Verdicchio

Savian Veneto Bianco

Deze witte wijn werd omschreven als “verrassend en smaakvol”, aldus de deelnemers van de blind tasting tijdens Borsa Vini. Een droge wijn met een kruidige afdronk en fruitige aroma’s die doen denken aan meloen, abrikoos en ook ananas.

Savian Veneto Bianco

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!