Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Meer dan simpel softijs: dit is waarom je softserve moet proberen!

Meer dan simpel softijs: dit is waarom je softserve moet proberen!

Advertentie

Van cronut naar de suprême croissant: onze trendwatcher Marijn Reiff woont in New York en zit voor ons bovenop de trends. Deze keer test ze softserve: meer dan een simpel softijsje.

Softserve: lekker luchtig ijsje

Nog heel even en dan is het officieel ‘summer in the city’. Het is in New York inmiddels al redelijk hot & humid, zoals ze dat hier zo mooi zeggen, en mensen zijn constant op zoek naar verkoeling. Laat één van de foodhypes van dit moment daar nou de perfecte uitkomst voor bieden. Het staat binnen no-time op tafel, is voor restaurants goedkoop om te serveren, en bovenal ‘wie houdt er nou niet van een luchtig ijsje’. Ik heb het hier over een dessert dat tegenwoordig bijna op alle menukaarten van New Yorks hipste restaurants staat: softserve, oftewel softijs.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Van foodtrucks tot restaurants

Softijs op zich is natuurlijk niet nieuw. Al sinds jaar en dag rijden ijs trucks zoals Mister Softee (sinds 1956) door New York en lokken ze klanten met hun aanstekelijke jingle. Ik haal er graag een ijsje, maar zag een softijsje nooit echt als iets bijzonders of unieks. Uiteraard sta ik open voor verrassingen en besloot ik de rentree van het softijsje te onderzoeken. Niet alleen om het ijsje zelf te proeven, maar ook als excuus om bij de goede restaurants te eten waar ze geserveerd worden. Je vindt ze namelijk niet alleen als afkoelertje op straat, ook fancy restaurants geven hun eigen draai eraan.

Softserve: vanille-ijs met zeezout

Allereerst ging ik op een hete woensdagmiddag SoHo in en bezocht ik Softside. Ik koos voor The Riff een vanilla swirl met honing, olijfolie en zeezout als toppings. Het klinkt misschien als een vreemde combi, maar wow wat ben ik verrast. De bloemige smaak van de honing combineert perfect met de licht bittere en fruitige smaak van de olijfolie en smelt samen met het luchtige, romige softijs tot een unieke smaaksensatie in mijn mond. De zoute kick op het laatst maakt het helemaal af.

Softserve: strawberry Fantasia

Niet veel later aten we bij Bar Primi, een Italiaans restaurant op meters afstand van Madison Square Garden, met een gezellig terras dat zo aan de Italiaanse Riviera had kunnen liggen. Na een uitgebreide lunch aan de bar, was er uiteraard nog ruimte voor het dessert. Op de kaart staat de Strawberry Fantasia. En of die fantastisch was. Een elegant gepresenteerde swirl van vanille en aardbeien softijs wordt in een chique cocktailglas geserveerd met gemarineerde verse aardbeien en shortcake crumble. De frisheid van de aardbeien, het volle romige ijs en de brokkelige crumble erbij vormt samen een smaakcombinatie die zo klassiek is en voor mijn gevoel ‘helemaal klopt’.

Niet zomaar een ijsje

Al met al heeft mijn ‘proefonderzoek’ ervoor gezorgd dat ik softserve niet zo snel meer een ‘simpel ijsje’ zal noemen. De verschillende smaakcombinaties en de onverwachte luchtigheid van het ijs hebben mij enorm verrast en doen mij dan toch uitkijken naar een hete zomer, die veel verkoeling behoeft!

Onze trendwatcher in New York: Marijn

Marijn verhuisde een jaar geleden met haar man naar New York. Inmiddels kent ze de stad op haar duimpje! Ze is dol op lekker eten en altijd op zoek naar nieuwe tentjes, recepten en unieke ingrediënten. Het opsnuiven van de culi-cultuur in New York is een droom voor haar! Iedere maand praat ze ons bij over de laatste trends.

marijn reiff
Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!