Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Cover voor Bovenop de trends: vis in blik

Bovenop de trends: vis in blik

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Ingeblikte vis is al zo oud als de weg naar Rome, maar op dit moment ontzettend populair in New York. Onze trendwatcher Marijn Reiff woont in New York en zit voor ons bovenop de trends. Deze keer vertelt ze over vis in blik.

Vis in blik: affordable luxury

Deze “affordable luxury”, zoals The New York Times ze noemt, worden geserveerd in restaurants en barretjes, krijgen een prominente plek in kookboeken en staan mooi geëtaleerd bij bodega’s. Waar de geconserveerde visjes in andere landen zoals Portugal en Spanje al veel langer een vast onderdeel van de menukaart zijn, hebben ze inmiddels ook Amerika bereikt. Dit is tijdens de corona pandemie ontstaan, toen tripjes naar de supermarkt geminimaliseerd werden.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Perfect voor shared dining

Inmiddels is ingeblikte vis een vast onderdeel geworden van de wekelijkse boodschappenlijst en bovendien vaste prik op de menukaarten. Dit is deels te danken aan de shared dining trend waarin je ziet dat een beetje snacken of borrelen met elkaar, een eigen maaltijd vervangt. De ingeblikte conservatieven zijn de perfecte aanvulling op charcuterie, kaasjes of de onlangs aan populariteit gewonnen butter boards.

Een winkel vol vis in blik

In de lijn van deze trend is er eind vorig jaar op Times Square zelfs een flagship store geopend van “The Fantastic World of the Portuguese Sardine”. Toen ik er voor het eerst langs liep, dacht ik dat het een kerstwinkel was, gevuld met allerlei gekleurde ornamenten.

Niets bleek minder waar en ondanks dat de blikjes misschien niet geschikt zijn om in je kerstboom te hangen, zijn ze wel kleine kunstwerken op zich. De blikjes liggen gesorteerd op datum, van 1916 tot 2024. De jaartallen hebben echter niks te maken met de tijd van conservering, maar dienen slechts als opdruk voor een souvenirtje. Zo kan je bijvoorbeeld een blikje met het jaartal van je bezoek aan New York mee naar huis nemen.

Waar koop je ze?

Gezellige markten zoals The Tin Building in FinancialDistrict en The Essex Market in Lower East Side hebben eindeloos veel verschillende smaken vis in blik op de schappen liggen en zijn daarnaast voorzien van eindeloos veel andere culinaire goodies en goede restaurants.

De standaard sardientjes of ansjovisjes in olijfolie zijn overal wel aanwezig, maar nog leuker zijn de meer exotische visjes en smaakcombinaties. Zo vond ik er ingelegde scheermessen, kabeljauw met gekonfijte appel of gerookte Sichuan zalm.

Mijn eigen favoriet

Mijn eigen favoriet is een basissmaak, Cantabrian Anchovies (bijvoorbeeld van Fishwife). Eet dit op een dikke plak geroosterd zuurdesem met een laagje opgeklopte boter en je zult een heuse umami-bom proeven. Dit receptje keek ik overigens af van ons favoriete restaurant, Carlotto, waar ze dit serveren!

Wil je nu zelf aan de slag met vis in blik? Lees meer over het gebruik van ansjovis in je keuken.

Onze trendwatcher in New York: Marijn

Marijn verhuisde een jaar geleden met haar man naar New York. Inmiddels kent ze de stad op haar duimpje! Ze is dol op lekker eten en altijd op zoek naar nieuwe tentjes, recepten en unieke ingrediënten. Het opsnuiven van de culi-cultuur in New York is een droom voor haar! Iedere maand praat ze ons bij over de laatste trends.

marijn reiff
Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!