Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
chinees nieuwjaar

Eten brengt geluk: alles over het Chinees Nieuwjaar

Advertentie

Vandaag wordt het Chinees Nieuwjaar gevierd. Voor foodies reden voor een feestje. Want tegen dumplings en Chinese amandelkoekjes zeggen we geen nee. Happy new year!

Eten met Chinees Nieuwjaar

Het Chinees Nieuwjaar is een prachtig feest van draken, lampionnen en veel vuurwerk, maar wat we natuurlijk vooral willen weten is wat je erbij eet! Het nieuwjaarsfeest duurt wel 16 dagen, dus genoeg om van te proeven. Gerechten spelen een centrale rol in de feestelijkheden en alles wat er gegeten wordt heeft een speciale functie en betekenis. Ga jij voor dumplings of noodles vandaag?

Op de hoogte blijven van culinaire feestdagen inclusief de lekkerste recepten? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Eten brengt geluk!

Dit zijn 7 lucky foods om te eten tijdens het Chinees Nieuwjaar:

  • Vis eet je voor meer voorspoed.
  • Aan dumplings doe je je tegoed voor rijkdom.
  • Wil je nog rijker worden? Dan eet je er wat spring rolls achteraan.
  • Zoete ’tangyuan’ rijstballetjes snoep je uit een kommetje om vaker samen te zijn met je vrienden en familie.
  • Sinaasappels en mandarijnen zijn geluksfruit en eet je voor meer gezondheid in het nieuwe jaar. Sinaasappels zijn van oorsprong Chinese vruchten. Hun Nederlandse naam is een verbastering van ‘China-appels’.
  • Neem een stuk ‘niangao’ rijstcake om hogerop te klimmen op je carrièreladder.
  • En wikkel veel noodles op je eetstokjes om nog lang en gelukkig te leven.

chinees nieuwjaar dumplings

Lang leve de noodle: eten met Chinees Nieuwjaar

Noodles staan vanwege hun lengte voor een lang leven en daarom eten Chinezen met oud en nieuw vaak extra lange noodles. De extra lange en dunne noodlesoort kun je in de Aziatische supermarkt vinden onder naam ‘misua noodles’. Ze worden ook wel long life noodles genoemd. Ze zijn van tarwebloem gemaakt en een beetje buigzaam zodat ze niet breken, wat natuurlijk een ramp zou zijn. Meestal worden ze in een soep gegeten. Na ca. 2 minuten in heet water ze al gaar. De langste noodle ooit is 1704 meter en werd in 2015 gemaakt in China op een soort weefgetouw. Het koste honderd vrouwen samen 25 minuten werk.

Eet jezelf rijk

Dumplings hebben de vorm van oud Chinees geld, dat de vorm had van ovale bootjes met twee opstaande uiteinden in het zilver of goud. Hoe meer dumplings je eet op oudejaarsavond, hoe meer geld je zult verdienen in het nieuwe jaar. Dus ga direct aan de slag. Hetzelfde geldt voor Chinese amandelkoekjes, want die staan symbool voor munten en dus rijkdom.

chinees nieuwjaar

Fun fact

Chinezen hechten veel belang aan de klank van woorden. Wanneer die lijkt op de positieve uitspraak van een ander woord met positieve connotaties, brengt dat geluk. Het Chinese woord voor vis is ‘yu’ en dat klinkt in het Chinees als het woord voor ‘overschot’. Als je aan het eind van het jaar overschot hebt, kun je dat in het nieuwe jaar vermenigvuldigen.

Magische ingrediënten

Ingrediënten hebben elk op zich ook weer symbolische betekenis. Pinda’s symboliseren bijvoorbeeld een hele waslijst aan goede dingen: gezondheid, lang leven, voorspoed, groei, rijkdom, geluk en stabiliteit. Dus bestrooi je gerechten er rijkelijk mee. En varkensvlees symboliseert kracht, gezondheid en een gezegend leven. Voeg er nog wat rode kleur voor geluk aan toe en je jaar kan niet meer stuk. Voor goed geluk maakten wij boa buns met char siu. Char siu is geroosterd gemarineerd varkensvlees met een felrode kleur. Die kleur krijgt het vlees van de rode gefermenteerde tofu in de marinade.

open bao met char siu

Lees ook: Aziatische sauzen: welke zijn er en bij welk gerecht gebruik je ze?

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!