Advertentie
Chocoladefabriek van de Chocolatemakers
Ik ben zo blij als een kind wanneer ik hoor dat ik net als Sjakie op bezoek mag bij een chocoladefabriek. Het voelt een beetje alsof ik zelf het gouden ticket heb gewonnen want in de Amsterdamse cacaohaven staat de enige toegankelijke chocoladefabriek van ons land. Toen de Chocolatemakers Enver en Rodney erachter kwamen dat Nederland helemaal geen chocolade produceerde, besloten ze dat zelf maar te gaan doen. Ze kochten de juiste machines, huurden een garagebox en gingen de uitdaging aan. Een decennium later zijn ze de trotse eigenaren van een heuse fabriek en zijn ze verantwoordelijk voor elke stap van het productieproces. Wanneer ik het haventerrein op loop, ruik ik meteen dat ik op het juiste adres ben; de cacaogeur hangt volop in de lucht.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Futuristisch
Al is de fabriek misschien niet zo excentriek als die van Willy Wonka, futuristisch is ‘ie zeker. Het transparante dak loopt schuin af en is gemaakt van zonnepanelen. Slim geplaatst aan de zuidkant van het pand waar de zon het meest schijnt. Door deze zonnepanelen kan de fabriek zo goed als CO2-neutraal produceren. Ik ben onder de indruk en vraag mij af hoe zo’n chocoladeproductie in zijn werk gaat. Gelukkig mag ik gelijk verder rondkijken.
Bean…
Gehuld in een witte jas en met een haarnetje op mijn hoofd ben ik er klaar voor. Tijdens de rondleiding leg ik dezelfde weg af als de cacaoboon. We beginnen aan de kade; de plek waar de cacaobonen aan wal komen. Ze hebben een lange weg afgelegd. In de Dominicaanse republiek, Colombia, Congo en Peru worden de cacaobonen door boerencoöperaties geoogst, gefermenteerd en gedroogd. Daarna gaan de bonen het (zeil)schip op. Van het schip naar de kade, en van de kade hup de fabriek in. Hier staan de zakken vol cacao tot aan het plafond gestapeld. In de opslagruimte ‘wachten’ de bonen totdat ze naar de volgende ruimte mogen.
Ik ben ze een stapje voor en loop de brandruimte binnen. In grote machines worden hier de bonen gefilterd en gebrand. Het branden is een essentiële stap van het chocoladeproces omdat dit de smaak versterkt. Als echte vakmannen proeven de branders om de paar minuten of de bonen al goed op smaak zijn. Het branden is een ware ambacht maar wanneer je goede kwaliteit bonen hebt, kan het haast niet misgaan. “Ongeveer 70% van de smaak komt door de boon. Als je goede cacao hebt moet je eigenlijk wel een hele slechte chocolademaker zijn om er geen goede chocolade van te maken”, vertrouwt Rodney mij toe. “De juiste kwaliteit waarborgen wij onder andere door de boerencoöperaties een eerlijke prijs voor hun bonen te betalen. Zo krijgen de boeren de (financiële) ruimte om meer tijd, aandacht en liefde in het productieproces te stoppen.”
…to bar
Na het branden worden de cacaobonen in een provisorische zelfgemaakte machine gekraakt om de dop en nibs van elkaar te scheiden. Ik kan er niet gelijk chocola van maken maar wanneer ik
goed kijk, zie ik het verschil: de dop is de buitenste schil en de nibs zijn kleinere binnenste stukjes van de cacaoboon. De nibs kun je los eten maar worden nog lekkerder wanneer je er chocolade van maakt. Hiervoor worden de nibs in de concheerruimte in een grote machine vermalen tot er een cacaomassa ontstaat. Aan deze cacaomassa wordt alleen een klein beetje suiker en melkpoeder toegevoegd, afhankelijk van de chocoladesoort. Bij melkchocolade wordt er bijvoorbeeld meer cacaoboter toegevoegd dan bij pure chocolade. Wanneer het geheel na enkele dagen goed gemixt is, is het tijd om de chocolade af te laten koelen. Hiervoor wordt de chocolademassa overgepompt in een gietmachine en in mallen gestort. De repen worden vervolgens afgekoeld tot 18 graden – de perfecte chocoladetemperatuur – zodat ze een mooie glans en structuur krijgen. Ten slotte krijgen de repen een mooie wikkel en worden ze in dozen verpakt. Klaar om opgegeten te worden.
Proeven
Tijd voor het leukste gedeelte van de rondleiding: het proeven. Elke reep smaakt net wat anders door de verschillende cacaopercentages en het feit dat de cacaobonen in verschillende landen geoogst worden. Elk ras cacaobonen heeft namelijk zijn eigen unieke smaak. Zo smaken de bonen van het ras dat op de Dominicaanse republiek groeit haast banaanachtig en die uit Peru meer citrusachtig. Zodra ik de chocolade op mijn tong laat smelten, herken ik de verschillende fruittonen. Doordat Chocolatemakers geen blends maakt van de bonen is de authentieke smaak te herkennen in de chocolade. Dat smaakt naar meer. Ben jij nieuwsgierig geworden en wil je zelf de fabriek bezoeken? Dat kan! Je hebt geen gouden ticket of een flinke dosis geluk nodig want de fabriek is open voor publiek.
Lees ook: Dit zijn de lekkerste recepten voor chocoladetaart
Onze tips
WIN: 3x het kookboek ZOETE ZOOI. van Eefje Friedhoff
Nu verkrijgbaar: Foodies Lekker stoven
Vers van de pers: nieuwe smaken van Côte d’Or, Golden Cups en meer!
Tefal x Jamie Oliver: de beste producten voor in jouw keuken
WIN: elke week een AIR braadpan van Tefal voor #stovember
NIEUW: Foodies Travel + win een culinaire reis!
Vers van de pers: Foodies’ kerstcover, Jamie Oliver-week en meer!
Jamie Oliver-week bij Foodies Magazine!
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.