Advertentie
De beste kookboeken van 2021: de vakjuryprijs
Tijdens de uitreiking van de smaakmakende kookboeken verkiezing 2021 op dinsdag 16 november is de winnaar bekend gemaakt. Uit de zes genomineerd titels koos de vakjury unaniem Bistro Manon (Good Cook) van Manon Proper als winnaar van de beste kookboeken van 2021. De jury aan het woord: “Manon zet aan tot gezond eten en laat zien dat je met simpele en snelle recepten iets verrassends op tafel kunt zetten. Het fantastische familie kookboek valt op tussen de andere kookboeken. Manon had al snel door dat je als thuiskok niet moet zwichten voor de smaak van de kinderen, maar je eigen favorieten moet aanpassen. De receptuur klopt als een bus. Er zijn veel voorbeelden van koken met minder vlees en vis, maar het is zeker geen vegetarisch boek. Als je kinderen aubergine kunt leren eten, dan kun je alles.”
De publiekslieveling
Alle 61 ingezonden kookboeken van 25 uitgeverijen deden mee met de Food and Friends publieksprijs. Uit de keuken van Fatima – elke dag anders (Fontaine Uitgevers) kreeg de meeste stemmen. Daarmee sleepte ze de publieksprijs van de beste kookboeken van 2021 binnen. De auteur, Fatima El Irari, maakte van bloggen haar baan en inspireert met haar site uitdekeukenvanfatima.nl maandelijks meer dan 150.000 bezoekers met simpele en duidelijke recepten. Het boek bevat een mix van Marokkaanse classics en moderne favorieten. Met haar tips en tricks varieer je gemakkelijk. Met hetzelfde gemak maak je een gerecht kidsproof of vegetarisch.
Awards voor fotografie en vormgeving
De organisatoren van de kookboeken verkiezing zijn van mening dat bij het maken van kookboeken de fotograaf en vormgever een essentiële bijdrage leveren. Vaak worden hun namen slechts genoemd in het colofon. Maar zij verdienen een eigen, speciale award. Sven ter Heide, fotograaf van Big green egg – modus operandi (uitgeverij Komma) en de Deense Sigrid Gry Laursen vormgeefster van Nordic family kitchen (Mikkel Karstad – Uitgeverij Terra) ontvingen deze welverdiende awards. Over Sven zei de jury: “Stap voor stap wordt de bereiding van de recepten getoond. Waar de recepten soms wat ingewikkeld zijn, verduidelijkt de fotografie die direct.”
De vormgeving werd beschreven als: “Iedereen is uitgenodigd om de ‘schilderijtjes’ uit dit boek te gaan koken. De kracht van eenvoud wordt hier zeer mooi belicht en deze vormgever weet dat precies te vertalen. Het is anders dan anders.”
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips
Nu verkrijgbaar: Foodies Lekker stoven
Vers van de pers: nieuwe smaken van Côte d’Or, Golden Cups en meer!
Tefal x Jamie Oliver: De beste producten voor in jouw keuken
WIN: elke week een AIR braadpan van Tefal voor #stovember
NIEUW: Foodies Travel + win een culinaire reis!
Vers van de pers: Foodies’ kerstcover, Jamie Oliver-week en meer!
Jamie Oliver-week bij Foodies Magazine!
Kijktip: nieuw seizoen MasterChef Australië 2024
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.