Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
restaurant

De beste restaurants van 2022 zijn bekend!

Advertentie

Voor veel sterrenchefs is het deze week feest. Want de awardshow voor de World's 50 Best Restaurants 2022 vond plaats. Benieuwd wie dit jaar de grote winnaar is en zich het beste restaurant ter wereld mag noemen ? Lees dan snel verder!

Maandagavond 18 juli 2022 was het zover: de bekendmaking van de 50 beste restaurants van 2022. Dé lijst met de beste restaurants ter wereld. Deze lijst is samengesteld door meer dan duizend culinaire experts van over de hele wereld. Deze groep heet The World’s 50 Best Restaurant Academy en bestaat uit culinaire schrijvers, critici, chef-koks en restauranthouders. Wie zij tot de grote winnaar kroonden? Dat zullen we gelijk aan je verklappen. Nummer een van de top 50 beste restaurants van 2022 is restaurant Geranium. Dit restaurant wordt gerund door chefkok Rasmus Rofoed en is gelegen in de Deense hoofdstad Kopenhagen.

Wil je deze culi-nieuwtjes ook in je mailbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Het beste restaurant ter wereld

Voor velen komt de hoofdprijs niet als een verrassing. Geranium stond namelijk vorig jaar op de tweede plek van de lijst. Daarnaast waren ze het eerste Deense restaurant dat maar liefst drie Michelinsterren in de wacht mocht slepen in 2016. Sindsdien hebben de chef en zijn team niet stilgezeten en serveren ze keer op keer de mooiste menu’s aan hun gasten. Wat je kan verwachten wanneer je hier een tafeltje reserveert? Geen vlees in ieder geval! Sinds 2022 is Geranium een ‘meat-free zone‘ wat betekent dat de keuken enkel werkt met lokaal lekkers uit de zee en biologische groentes uit Scandinavië. Op het menu staan bijvoorbeeld bospaddenstoelen met bier, gerookte eidooier, ingemaakte hop en roggebrood en kuit van snoekbaars met melk, boerenkool en appel.

Tafeltje reserveren?

Staat een etentje in dit beste restaurant van de wereld al op je verlanglijstje? Dan raad ik je aan om gelijk te reserveren. Dit kan tot drie maanden van tevoren. Alle informatie over reserveren vind je hier. Zet jezelf op de wachtlijst of schrijf je in voor de nieuwsbrief van het beste restaurant van de wereld. Overigens zit er een flink prijskaartje aan het tafelen bij Geranium. Voor 3200 Deense Kronen per persoon krijg je het menu geserveerd (zonder drank). Omgerekend is dit zo’n € 430,- en daarmee is het restaurant net een stukje duurder dan de winnaar van vorig jaar; NOMA.

De beste restaurants van 2022

Nu we je eerst alles hebben verteld over het beste restaurant van de wereld, ben je vast benieuwd welke restaurants nog meer in de prijzen zijn gevallen. Wij hebben de top tien beste restaurants van 2022 voor je op een rijtje gezet:

  1. Geranium (Kopenhagen, Denemarken)
  2. Central (Lima, Peru)
  3. Disfrutar (Barcelona, Spanje)
  4. Diverxo (Madrid, Spanje)
  5. Pujol (Mexico City, Mexico)
  6. Asador Etxebarri (Atxondo, Spanje)
  7. A Casa do Porco (Sao Paolo, Brazilië)
  8. Lido 84 (Gardone Riviera, Italië)
  9. Quintonil (Mexico City, Mexico)
  10. Le Calandre (Rubano, Italië)

Benieuwd naar de rest van de lijst en meer informatie over deze waanzinnige restaurants? Neem dan ook eens een kijkje op de website van de World’s 50 Best.

Mis je bekende namen in het lijstje?

Dat kan goed kloppen! Al enkele jaren staat het Deense restaurant NOMA steevast als grote winnaar bovenaan de lijst. Dit betekent dat ze zich de afgelopen vier jaar het beste restaurant van de wereld mochten noemen. Maar dit jaar staan ze niet eens in de lijst van de 50 beste restaurants ter wereld van 2022. Hoe kan dat? Dat leggen we je graag uit. Sinds vorig jaar bestaat de nieuwe regel dat de winnaar van het jaar ervoor niet meer kan deelnemen aan volgende edities van de wedstrijd. Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Maar niet getreurd, winnaars uit het verleden, zoals bijvoorbeeld restaurant NOMA, worden tegenwoordig opgenomen in een Hall of Fame.

Noma: beste restaurant van de wereld

Lees ook: Dit is het beste restaurant van de wereld van 2021

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!