Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
interview Jamie Oliver - 5-Med (c) Chris Terry

Exclusief interview met Jamie Oliver over zijn nieuwste boek

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Voor wie het heeft gemist: 5 Ingrediënten Mediterraan van Jamie Oliver is uit in Nederland! In een exclusief interview vertelt Jamie alles over zijn nieuwe boek, waar hij zijn inspiratie vandaan haalt en of er een vervolg komt…

Interview met Jamie Oliver

Misschien heb je het gemist, maar deze hele week staat volledig in het teken van Jamie Oliver. We vieren maar al te graag dat zijn nieuwe boek uitkomt en delen elke dag exclusieve content. Van de eerste recepten uit het nieuwe boek tot aan dit interview met Jamie Oliver. Lees snel verder om alles te ontdekken over het nieuwste boek!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is er zo bijzonder aan je nieuwe boek?

Jamie: “5 Ingrediënten Mediterraan is een ode aan een van de meest geliefde en meest gerespecteerde keukens ter wereld. Denk aan volle smaken, eenvoudige methodes en slimme hacks, allemaal vanuit de 5 ingrediënten-blik voor elke dag simpel koken. Dus, als je eenvoudig, heerlijk eten op tafel wilt zonder al te veel ingrediënten, lange boodschappenlijstjes of heel veel afwas, dan is dit boek voor jou! Ik ben erg trots op dit boek – het is alles wat mensen zo goed vonden aan 5 Ingrediënten en meer!”

‘5 ingrediënten’ verkocht meer dan 3 miljoen exemplaren wereldwijd. Waarom wilde je er nog een schrijven?

Jamie: “Heel eerlijk, Jools (red. zijn vrouw) bleef me erover lastigvallen. De originele 5 Ingrediënten is het boek dat Jools het meeste gebruikt – ze heeft van voor naar achteren alle recepten gemaakt, en heeft me sinds verschijnen elk jaar gevraagd om een vervolg. En ook al ben ik niet iemand die graag in herhaling valt (ik ga liever door), ze heeft me overgehaald.”

Als ik 5 ingrediënten al heb, waarom heb ik dan nog 5 ingrediënten mediterraan nodig?

Jamie: “Er staan meer dan 125 heerlijke, simpele recepten in die een ode zijn aan mediterrane ingrediënten, smaken en combinaties; met de geest en eenvoud van het eerdere boek in elk gerecht. Denk aan mooie salades, buitenaards lekkere pasta’s en heel veel prachtige groente-, vis- en vleesgerechten. Het heeft iets voor elke dag van de week en voor elke gelegenheid, dus er zitten ook wat lekkere desserts en zoetigheden in. Plus, 65% van de recepten is zonder of met minder vlees, en allemaal zijn ze overheerlijk!”

Wat zouden mensen eruit mee moeten nemen?

Jamie: “Het eerste boek sloeg vooral aan bij beginnende koks, gaf inspiratie aan foodies en bood makkelijke hacks voor wie weinig tijd had om te koken met tegelijkertijd heerlijk, smaakvol eten voor de hele familie. Dus ik heb echt geprobeerd om dat voor dit boek weer te doen. Ik hoop dat het je helpt, ik hoop dat je net zo gek bent van de recepten als ik ben, en ik hoop dat het je even meeneemt naar de meer dan mooie Mediterrane gebied.”

Wat inspireerde je om juist mediterraan te koken?

Jamie: “Een groot deel van mijn volwassen leven heb ik gereisd door de Mediterrane gebied. In een poging om dingen fris en inspirerend te houden, neem ik je met dit boek mee naar een aantal geweldige plekken rondom de Middellandse Zee, vol van zulke diverse culturen en werkelijk buitengewone smaken. Ik hoop dat je echt een gevoel krijgt van de landen, steden en eilanden waar ik ben geweest, zowel recent als op mijn eerdere reizen de afgelopen 25 jaar.”

interview Jamie Oliver 5 (c) Samy Frikha

Waarom blijven we zo houden van de mediterrane keuken?

Jamie: “Het is een van de meest gekoesterde en bewonderde keukens ter wereld, waar eenvoud, liefde, passie, zorg en toewijding aan smaak hoog in het vaandel staan. Het Mediterrane gebied is een mooi, divers gebied, bestaande uit ten minste 22 landen (al zijn er ook landen die zweren er ook deel van uit te maken) en ook al zijn ze allemaal verschillend, ze hebben de zee en alle wonderen daarin en daaromheen gemeen. Dus ik heb echt geprobeerd om uit zoveel mogelijk verschillende gebieden recepten te maken, gebaseerd op de geweldige ervaringen die ik er opgedaan heb.”

Waar kwam de inspiratie voor dit boek vandaan?

Jamie: “In de wereld na corona wilde ik echt heel graag weer reizen, om dingen te zien, op onderzoek uit te gaan, en het Mediterrane gebied voelde het meest dichtbij en vertrouwd, en ook het meest gezond. Het past ook goed bij de eenvoud van 5 Ingrediënten, met zijn rijkdom aan mooie ingrediënten.”

Wat is je favoriete recept en waarom?

Jamie: “Ik ben echt fan van de Tunesische, Grieks-Cypriotische, Turkse en Marokkaanse pasta’s – ze zijn spannend en toegankelijk. Ik realiseerde me dat ik bijna een heel fascinerend hoofdstuk pasta’s had gevuld met grotendeels pasta’s die niet Italiaans zijn, maar die wel erg geliefd zijn in het land van oorsprong, of geïnspireerd zijn door de mooie ingrediënten die daar beschikbaar zijn. Een hele nieuwe wereld van smaak opende zich voor me met nieuwe kazen en kruiden, en dat was erg inspirerend voor mij.”

Jamie Oliver 4 (c) Chris Terry

Hoe krijg je steeds weer nieuwe ideeën die actueel en bij de tijd zijn?

Jamie: “Ik luister erg goed naar waar mensen opgewonden, bang, geïrriteerd of gefrustreerd over zijn, en probeer daar oplossingen voor te schrijven met voeding. Ik probeer dat zo kort mogelijk op het drukken van een boek te doen zodat het echt actueel en op de trend is. Hard werken, maar het zeker waard.”

Zullen we deze gerechten terugzien in je restaurants?

Jamie: “Ja, dat denk ik wel. Ze zijn erg geschikt als menu van de dag, en omdat het 5 ingrediënten-concept gefocust is op simpele ingrediënten is het makkelijk om aan te passen aan het seizoen. Mijn restaurantteam is al heel enthousiast over de recepten.”

Hoe maak je je recepten?

Jamie: “Mijn proces is nogal ongewoon – elk boek is anders. Het is een continue discussie tussen wat lezers willen, wat er beschikbaar is in de supermarkt en op markten, en de creatieve recepten die ik probeer te schrijven. In feite zitten er drie ego’s aan tafel die allemaal iets bij te dragen hebben, en het beste resultaat krijg je altijd als je daar een goede balans tussen kunt vinden. Het heeft geen zin om veel dure of moeilijk te krijgen ingrediënten te gebruiken, of veel dingen die te rijk of ongezond voor je zijn. Het boek moet een beetje iets voor iedereen hebben – het kan niet te technisch uitdagend zijn voor mensen die niet zo veel koken.”

Jamie vervolgt: “Al met al is het een erg emotioneel, gecompliceerd creatief proces – het is moeilijk uit te leggen, maar ik kan je verzekeren dat ik het echt erg serieus neem. Ik geef er echt om dat mensen geïnspireerd worden en hun vaardigheden kunnen verbeteren zodat ze een gelukkiger, gezonder leven kunnen leven. Het gaat er niet alleen maar om een mooi kookboek te maken – het is zoveel meer.”

Ben je al aan het nadenken over je volgende boek?

Jamie: “Nou, dat ga ik nog niet verklappen! Maar ik ben wel alweer bezig met een nieuw boek voor 2024, waar ik erg enthousiast over ben. Je zult me in de gaten moeten houden!”

Jamie Oliver 1 (c) Chris Terry

Foto’s: Chris Terry & Samy Frikha

Na dit interview met Jamie Oliver meer lezen? Check ook:

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!