Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Foodblogger Siham: ‘Mijn fails deel ik gewoon op Instagram’

Foodblogger Siham: ‘Mijn fails deel ik gewoon op Instagram’

Advertentie

Siham is een echte foodie en deelt op haar Instagram @sihamdaily makkelijke recepten van wereldse gerechten. Wij vroegen haar het hemd van het lijf over haar grootste successen, kookfails en delen een van haar succesrecepten: chocoladecupcakes met pindakaas, gezouten karamel én meringue.

Hoe heb je eigenlijk leren koken?

“Mijn vader heeft vroeger in een restaurant gewerkt en mijn moeder stond in principe altijd in de keuken, maar ik was er zelf eigenlijk nooit geïnteresseerd in. Maar mijn moeder zei op een gegeven moment: ‘Het wordt tijd dat je wel wat gaat doen in de keuken’. Toen kregen we bezoek over de vloer en ik dacht oké, laat ik het toetje gaan maken. Op dat moment kwam ik er pas achter dat ik er heel veel rust in kon vinden en het echt heel leuk vond.”

Een totale verrassing dus?

“Absoluut. En de reacties die ik erop kreeg, waren overweldigend, echt zoveel lieve complimenten! Dus ik dacht, laat ik een Facebookpagina beginnen. Binnen een paar dagen had ik al duizend volgers.”

Wow, dat ging supersnel!

“Ja, echt heel snel. Ik begon midden in mijn vakantie en ik plaatste direct heel veel, ook wat mijn moeder maakte of wat we samen maakten. Het was ook 7 jaar geleden, in die tijd waren er nog maar weinig foodbloggers. Binnen de Marokkaanse community had ik letterlijk twee concurrenten. Je hoefde toen ook maar een mooie foto te plaatsen van een gerecht en mensen waren geïnteresseerd.”

Ben je team ‘gezellig samen koken’ of ‘iedereen weg uit mijn keuken’?

“Iedereen uit mijn keuken! Niemand mag zich ermee bemoeien, haha.”

Kook je nog weleens samen met je moeder?

“Jawel. Als ik bij mijn ouders ben, staan we van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat in de keuken. Maar ik zeg dan wel ‘Houd alsjeblieft jouw deel van de keuken, dan ga ik hier staan’. Ze wil me het liefst allemaal tips geven, maar ik denk dan ‘Alsjeblieft, het zit al in mijn hoofd, laat me het uitvoeren’, haha.”

En wat doe je dan als je niet tevreden bent?

“Dat gebeurt ook gewoon en dan komt het niet online te staan. Als ik kook, deel ik dat vaak via stories op Instagram (@sihamdaily). Wanneer het een total fail is, dan zeg ik: ‘Sorry jongens, gaat ‘m niet worden, het was niet lekker’. Ik denk dat ze juist waarderen dat ik dat ook laat zien. Als ik een recept plaats, moet het echt perfect zijn.”

Hoe doe je inspiratie op? Reis je veel?

“Vooral op het internet. Ik kijk heel veel kookprogramma’s, mijn favoriet is Somebody Feed Phil op Netflix. Als ik dan iets leuks zie, zoek ik het op en probeer ik het zelf te maken. Wel met mijn eigen persoonlijke touch, dat vind ik belangrijk. Daarnaast kom ik in contact met heel veel verschillende culturen op het werk. Als iemand dan iets bijzonders eet, ben ik altijd heel erg benieuwd naar wat er allemaal in zit en hoe het smaakt. Of ik vraag ‘Wat is bij jullie een bekend gerecht?’ Meestal vraag ik dan meteen het recept en ga ik het uitproberen. Dat vind ik hartstikke leuk!”

Wat is je favoriete familierecept?

“Ik denk de bastilla. Dat is een hartige taart met kip of vis. De visbastilla staat in beide families, zowel die van mij als van mijn man, hoog op het lijstje.”

Wel moeilijk om te maken, of niet?

“Dat is het zeker, ik ben zelf niet zo heel tevreden als ik hem maak, dan denk ik toch vaak dat het nog net wat anders kan. De vis moet op een bepaalde manier bereid worden zodat het niet helemaal doorkookt is. Het is zo’n gerecht dat je niet snel goed vindt.”

Wie kan dat het beste in jouw familie? Jouw moeder of jouw schoonmoeder?

“Geen van beide, haha. Ik denk een tante van mij, die kan het heel goed maken. Gelukkig heb ik haar  recept inmiddels. Ik heb haar gevraagd of ze alles precies wilde timen en afwegen, ook de kruiden. En dat heeft ze gedaan!”

Wat was je grootste fail in de keuken?

“Op de dag dat mij n man officieel om mijn hand vroeg, maakte ik een taart met bavarois als vulling. Nou, schandalig, haha. De taart zag er goed uit, maar hij was vanbinnen helemaal doorweekt, echt een totale fail. Daar kwamen we pas achter toen hij aangesneden werd. Nu lach ik erom, maar op dat moment ging ik het liefst in een hoekje huilen.”

Stel dat een gerecht drie keer mislukt, geef je dan op?

“Nee, absoluut niet. Ik heb er een jaar over gedaan om macarons te maken en het zou en het móest lukken. Elk weekend maakte ik macarons, tot het na een jaar eindelijk lukte. Hetzelfde had ik een maand of drie geleden met een Indonesische pandancake. Ik beloofde hem aan mijn vriendin die zwanger is, want die had er zin in. En als ik zeg ‘Joh, dan krijg je die van mij ’, dan krijg je ‘m gewoon echt van mij. Ik had het recept nog en jaren geleden was hij heerlijk. Ik heb hem uiteindelijk vier keer gemaakt die dag, haha. Die vierde keer was hij dan eindelijk gelukt.”

Zijn er dingen die je echt niet lekker vindt?

“Ja. Ik vind visbastilla lekker, maar echt verse vis lust ik totaal niet. Rode bieten vind ik ook niks, terwijl dit een must is in de Marokkaanse keuken, bij feestjes wordt er altijd rodebietensalade geserveerd. Maar ik hoef het niet en maak het niet.”

Wat zijn juist je favoriete ingrediënten die je altijd in huis hebt?

“Uien, paprika, verse koriander en peterselie. Vooral de verse kruiden vind ik heel belangrijk, die maken elk gerecht lekker fris. En ik hou heel erg van pesto van vers basilicum en lekkere olijfolie.”

Op welk recept ben je het meest trots?

“Eerlijk? Op de cupcakes die ik voor Foodies maakte. Het recept zit helemaal goed in elkaar. Ik had nog nooit Zwitserse botercrème gemaakt, dus ik heb het recept opgezocht en ik ging het perfectioneren naar mijn smaak. Het mocht vooral niet boterachtig smaken, want daar houd ik niet van. Die crème is echt heel erg goed gelukt en ik kreeg de cupcakes ook nog eens heel leuk op de foto, dus toen was ik hartstikke trots!”

Benieuwd geworden? Maak dan Siham’s chocoladecupcakes met peanut butter-salted caramel-meringuetopping.

Chocoladecupcakes met peanut butter-salted caramel-meringuetopping

Receptuur, fotografie, styling en foodstyling: Siham Ben Hammou

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!