Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Foodies Friend Annemiek

Even voorstellen: Foodies Friend Annemiek

Advertentie

Annemiek is als echte foodie de hele dag met eten bezig, voor haar studie Food Innovation & Design én op haar Instagram @miek_eats en blog miekeats.com. Annemiek maakt het liefst elke dag iets anders en deelt naast recepten ook haar wetenschappelijke kennis over eten. Ze vindt namelijk dat koken nog leuker is als je begrijpt waarom je cake zo mooi goudbruin wordt en wat het verschil is tussen bak soda en bakpoeder.

Ben je altijd al een foodie geweest?

Foodies Friend Annemiek: “Ja, eigenlijk wel. Mijn moeder stond vroeger altijd in de keuken en ik was er vaak bij en vond het zelf ook heel erg leuk. Toen ik op de middelbare school een studiekeuze moest maken, wist ik zeker dat ik iets met eten wilde doen. Bij mij op school wisten ze toen niets anders dan een hotelschool, dus ging ik zelf verder zoeken en kwam ik bij de studie Levensmiddelentechnologie uit. Tijdens die studie deelde ik dan ook mijn eerste recepten op Instagram. Tegelijkertijd wilde ik de opgedane kennis delen en zo plaatste ik ook informatieve stukjes over wat er bijvoorbeeld precies gebeurt tijdens het bakken van een cake.”

Dus je bent naast foodie ook een echte foodexpert?

“Ja, ik vind de combi van het wetenschappelijke en het creatieve juist zo leuk. Tijdens mijn studie Levensmiddelentechnologie leerde ik vooral veel over de wetenschap achter het koken en eten. Nu ben ik bezig met mijn tweede opleiding Food Innovation & Design die juist heel creatief is. Je leert om nieuwe foodconcepten te ontwikkelen en op de markt te zetten, dus alles vanaf de receptuur, verpakking tot aan de marketing. Maar ik vind het nog steeds heel leuk om de wetenschappelijke kennis uit mijn vorige opleiding met mijn volgers te delen, dus beantwoord ik iedere week een vraag op mijn blog. Ik geloof dat dat koken echt veel leuker maakt als je weet wat er precies gebeurt. Maar je kunt ook beter begrijpen wat er misgaat. Als je bijvoorbeeld weet waarom je cake barst, kun je ook zorgen dat je het voorkomt.”

Wat zie je in de praktijk vaak misgaan, door gebrek aan die kennis?

“Het weglaten van ingrediënten of spelen met de verhoudingen bij het bakken is echt een dingetje. Mensen gebruiken vaak minder boter of suiker als ze iets bakken om bijvoorbeeld een cake iets gezonder te maken. Wat ze niet beseffen is dat het vet en de suiker beide een belangrijke functie hebben en niet alleen de smaak maar ook de structuur bepalen. Je kunt ze dus niet zomaar weglaten of vervangen.”

En nu we toch bezig zijn, hoe zit het precies met die baksoda en bakpoeder?

“Ja, die twee worden echt vaak door elkaar gehaald en onderling vervangen, terwijl het echt wel twee verschillende dingen zijn. Ze hebben allebei een functie bij het bakken maar ze zijn niet inwisselbaar. Baksoda reageert met een zuur, dus dan moet er eigenlijk iets zuurs in het recept zitten, zoals karnemelk of yoghurt. Baksoda reageert ook heel snel en gebruik je dus vaak in koekjes. Bakpoeder is een mix van baksoda en een zuur en is zo ontworpen dat het resultaat luchtig wordt, dus is het ideaal voor cakes.”

Dus die wetenschappelijke kennis kan echt goed van pas komen in de keuken.

“Zeker. Ik wilde bijvoorbeeld lang notenvrije macarons maken, want mijn vriend heeft een notenallergie. Op het internet kon ik er niets over vinden. Toen bekeek ik het met een wetenschappelijke bril en vergeleek ik de voedingswaarde van amandelen met andere producten, op zoek naar een alternatief. Uiteindelijk kwam ik uit bij zonnebloempitten, want die hebben bij na dezelfde verhouding tussen het vet en de eiwitten – precies die eigenschap die amandelen zo geschikt maakt. Zo ontdekte ik dat je macarons heel goed van zonnebloempitmeel kunt maken.”

Hoe heeft jouw achtergrond verder jouw kijk op eten beïnvloed?

“Ik schuw geen pakjes en zakjes maar zie ze juist als handige hulpmiddelen om het koken net wat sneller of makkelijker te maken. Door mijn opleiding weet ik hoeveel werk erachter zit om dat soort producten te ontwikkelen en hoe goed erover is nagedacht. Ik waardeer het werk van mijn collega-voedingstechnologen en vind het juist fijn dat die optie er is. Hetzelfde geldt voor e-nummers, daar wordt heel vaak negatief over gedacht, maar zo kijk ik er helemaal niet naar. Ze zijn veilig en ze hebben allemaal een functie in een product, dus ik heb er helemaal geen moeite mee.”

Wat voor recepten vinden we op jouw blog?

“Ik maak graag niet al te moeilijke gerechten, maar ze moeten wel iets interessants hebben, een leuke twist. En als food innovator ben ik natuurlijk heel erg geïnteresseerd in nieuwe producten en trends, zoals bijvoorbeeld chiazaad. Ik zeg weleens ‘ik ga op safari naar de supermarkt’, haha. Dan kijk ik welke nieuwe producten er zijn en wil ik ze gelijk uitproberen en ontdekken wat ik er allemaal mee kan.”

Wat zou je nog willen bereiken in de toekomst?

“Ik zou heel graag een eigen kookboek willen uitbrengen, dat is echt mijn droom. Daarin zou ik dan, zoals op mijn blog, naast lekkere recepten ook de informatie over de achterliggende processen en chemische reacties willen delen.“

Welk recept is jouw absolute favoriet?

“Ik heb niet echt favorieten, want ik maak eigenlijk elke dag iets anders. Maar bijvoorbeeld mijn recept voor bananenbrood-brownie-bars vind ik leuk, omdat het een hele lekkere nieuwe combinatie is. Maar ik ben ook heel blij met deze mascarponebars voor Foodies. Ik wilde iets met de smaak van amaretto sour en het romige van mascarpone doen en vanuit die mindset kwam ik uit bij deze heerlijke bars.”

Amaretto sour bars met mascarpone

Annemiek: “Deze bars zijn precies zo’n recept naar mijn hart. Heel makkelijk om te maken, maar toch even wat anders. De smaak is geïnspireerd op de amaretto sour, een cocktail op basis van amaretto en citroen. Die smaak komt tot stand door de combinatie van lemon curd en amarettocrème. Door haverkoekjes te gebruiken, heb je geen oven nodig. De mascarpone maakt het geheel lekker romig.”

Foodies Friend Annemiek Amaretto sour bars met mascarpone

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!