Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Bijen

foodies opgelet! Help jij de bijen een handje?

In samenwerking met Landschappen.nl, medeorganisator van De Nationale Bijentelling.

Advertentie

Wat hebben fruit, groente en honing gemeen? Om van dit lekkers te kunnen genieten, zijn bijen nodig. Door hun harde werk kunnen wij sticky marinades maken met honing, overheerlijke frambozen op onze taart doen en paprika's gebruiken in onze pastasaus. Klinkt goed, toch? Er is alleen één probleem: de insecten hebben het niet makkelijk. Gelukkig kun jij ze helpen door slechts een half uurtje van je tijd te investeren tijdens de Nationale Bijentelling op 18 en 19 april. Hoe dat werkt? We leggen het je graag even uit!

Bijen klaar? Bestuiven maar!

Wilde bijen en honingbijen bestuiven zo’n 70% van onze eetbare gewassen. Ze doen dus super goed werk als ze rondvliegen in onze tuinen, parken en boomgaarden. Wie denkt dat je er met één bijenvlucht al bent, heeft het mis. Sterker nog: voor een lekker en mooi stuk fruit is een diverse bestuiving nodig door respectievelijk de honingbij, de wind en de wilde bijen. De experts van Landschappen.nl stellen zelfs dat je voor de ultieme aardbei vijf verschillende bestuivers nodig hebt. Wow!

Maak de bij blij

Helaas is er slecht nieuws voor de liefhebbers van sappig fruit en een bord vol groente. De helft van alle 358 verschillende wilde bijensoorten in Nederland is bedreigd. Stel je eens voor dat we niet meer kunnen genieten van aardbeien, courgettes en appels. Wij willen ons als foodies echt niet voorstellen hoe dat zal zijn…

Gelukkig kun jij heel eenvoudig je steentje bijdragen. Op 18 en 19 april staat de Nationale Bijentelling weer op het programma en daar hebben we jou als foodie bij nodig. Geen zorgen, het kost je slechts een half uurtje, je hoeft je huis niet te verlaten en ook als je niet zoveel van bijen weet, is het makkelijk om mee te doen aan de bijentelling. We leggen je graag even uit hoe je dat doet.

Hoe werkt het?

1. Tel op 18 of 19 april een half uur de bijen in jouw tuin of op je balkon. Doe dit op een zonnig – of in ieder geval – droog moment.

2. Loop rustig één rondje door je tuin heen en noteer alle soorten en aantallen die je ziet. Download het Telformulier voor een overzicht van de bijensoorten op www.nationalebijentelling.nl.

3. Uitgeteld? Voer jouw resultaten vanaf 18 april in op www.nationalebijentelling.nl.

De resultaten van de telling worden opgeslagen in het landelijke databestand van bijen. Daarin wordt bijgehouden waar welke soorten voorkomen, informatie die belangrijk is voor het beschermen van bijen. Zo houden we bij welke soorten veel in tuinen voorkomen. Door de telling de komende jaren te herhalen, weten we welke soorten voor- of achteruitgaan in aantal. Door te tellen draag je bij aan onderzoek en bescherming van bijen in Nederland.

Een kleine beloning

Heb je meegedaan? Dan zijn wij en de bij je super dankbaar. Daarom hebben we iets leuks voor je: dit overheerlijke recept voor een Triple Honey Cake. Om zo nog maar eens te proeven waarom het zo belangrijk om mee te helpen bij het beschermen van de bijen.

> Naar het recept voor Triple Honey Cake

De Nationale Bijentelling is een project van Naturalis, Natuur&Milieu, LandschappenNL en IVN Natuureducatie. Het doel is om zoveel mogelijk te weten te komen over de stand van de bijen in ons land. Zo kunnen we deze nuttige dieren helpen beschermen. De Bijentelling wordt georganiseerd in samenwerking met EIS Kenniscentrum Insecten en Waarneming.nl.

Profielfoto van

foodies-partner

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!