Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Cover voor Rivierenland: Fruittuin van Nederland

Rivierenland: Fruittuin van Nederland

In samenwerking met Rivierenland.
Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

In de maanden september en oktober is Rivierenland misschien wel op zijn puurst. Deze maanden staan in het teken van de appel- en de perenoogst. Ongeveer een derde deel van al het fruit dat in ons land wordt geteeld, komt uit Rivierenland. Niet voor niets heeft het gebied de bijnaam ‘fruittuin van Nederland’. Ga op culinaire ontdekkingstocht door de Betuwe, de Bommelerwaard en het Land van Maas en Waal, en laat je verrassen door deze prachtige regio in het midden van het land.

An apple a day keeps the docter away

Fruitteler Kees van Blijderveen komt uit een familie waar appels en peren al generaties lang in de genen zitten. Zelf runt hij onder andere een educatiecentrum, boerenwinkel en appelcafé ineen bij Natuurlijk Gruun. Kees weet alles over de boomgaarden in de streek en waar er wat wordt geteeld. Ook als er op dat moment nog geen appel, peer, pruim of kers aan de boom hangt. Kees heeft diverse percelen waar appelbomen (vooral Elstar) van verschillende leeftijden op staan. Vroeg in het jaar kun je goed zien of je met een jonge of een oude boom te maken hebt. De bloesem van de jonge boom is eerder uitgebloeid dan die van de oudere exemplaren.
De bomen zijn geplant in vruchtbare rivierklei; Rivierenland ligt immers ingeklemd tussen de Maas, de Waal en de Nederrijn. Alle bomen zijn geënt op een onderstam of tussenstam van een ander ras. Zo wordt bepaald hoe de uiteindelijke vrucht wordt. Appels en peren groeien het beste aan horizontale vruchttakken. Niet alle bloemetjes hoeven vruchtjes te worden, dan zouden de vruchten veel te dicht op elkaar groeien. Het teveel aan vruchten wordt verwijderd, zodat andere appels goed kunnen groeien. Dit ‘dunnen’ is handwerk en behoorlijk arbeidsintensief! Ook het weer wordt nauwlettend in de gaten gehouden. Zo wordt er een dun laagje water over de bloesem gespoten wanneer het vroeg in het jaar vriest. Het ijs zorgt ervoor dat de bloesem intact blijft.
Indien nodig worden er gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Deze middelen worden alleen ingezet als het echt niet anders kan. De appels worden vaak getest; de residu-analyses zijn erg laag. Je kunt de appels dus rechtstreeks van de boom eten.
peren
Weten of de appels en peren rijp zijn? Volg de groei van ‘onze’ appeltak via @bloeseminfo!

Lingeroute

Een leuke manier om de fruittuin van Nederland te ontdekken is met de Lingeroute. Deze route leidt je onder andere over het beroemde Appeldijkje, een authentiek stukje Betuwe met talloze appelbomen. En natuurlijk fiets je langs de Linge, de rivier die langs pittoreske dorpjes meandert. Houd je camera in de aanslag!
Wist je dat: De meest gegeten appel in Nederland de Elstar is? Wereldwijd is de Golden Delicious de meest gekweekte appel. Advies van de kweker voor de lekkerste en meest verse appels: berg appels na aankoop op in de groentelade van de koelkast of in een koele kelder of schuur. Laat ze vervolgens op een fruitschaal op kamertemperatuur komen en eet ze dan binnen een dag op.
Tiel, 09 September 2006Fruitcorso06 DrumptFoto: Jan Bouwhuis.

Bijzonder overnachten tussen de fruitbomen

• De route start bij landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt, waar je ook het Appeldijkje vindt. Op dit landgoed kun je overnachten in landelijke stijl, in het voorhuis van een historische boerenhoeve of in een voormalige jachtopzienerswoning.
• Logeer bij B&B De Appelgaard in een honderd jaar oude hoogstamboomgaard en geniet van een echt Betuws boerenontbijt met streekproducten.
• In Rossum ligt B&B Tussen Twee Dorpjes verscholen tussen boomgaarden, maisvelden en groene weiden. Er staat een originele pipowagen voor je klaar. Romantischer wordt het niet!
• Logeren in een fruitkamer, helemaal in stijl met de streek. Dat kan bij De Twee Linden. Blijf zeker ook eten, het is hier heerlijk tafelen.
Tip: Wil je zelf een appelboom in de tuin, dan adviseert Kees van Blijderveen het ras Topaz. Dit ras geeft sappige en stevige appels.
Samen genieten van een minivakantie in Rivierenland en op zoek naar nog meer authentieke adressen, inspiratie, tips en routes? Kijk op de website rivierenland.nl
ap
Tekst en foto’s: Regionaal Bureau voor Toerisme (RBT) Rivierenland

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!