Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Wijn Gallo Family Vineyards

Wijnmaker Chris Willis van Gallo Family Vineyards: “Elke wijn wordt meer dan 100 keer geproefd”

In samenwerking met Gallo Family Vineyards
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

De naam Gallo Family Vineyards komt je vast bekend voor; ze maken diverse wijnen in de Californische zon. De wijnen zijn bij diverse supermarkten in Nederland verkrijgbaar. Het is een echt familiebedrijf dat al meer dan 80 jaar bestaat. Wij vroegen ons af waarom druiven uit Californië juist zo goed zijn voor wijn en gingen in gesprek met wijnmaker Chris Willis.

Gallo Family Vineyards

De druiven van Gallo Family Vineyards worden geoogst in Californië, bij optimale rijpheid. De koele nachttemperatuur zorgt dat de smaken van vers fruit behouden blijven. De wijnen zijn verkrijgbaar bij o.a. PLUS, COOP, Hoogvliet en Poiesz. Wijnmaker Chris Willis weet alles over de druiven en wijnen uit Californië, hoog tijd om hem eens te interviewen.

Hoe ben je wijnmaker geworden?
Chris: “Ik groeide op in het zonnige Californië, waar meer dan de helft van de druiven voor onze wijnen groeien. Naast kunst en wetenschap hou ik ook erg van het buitenleven. Eigenlijk zou ik advocaat worden, maar daar komt weinig kunst, wetenschap of buitenleven bij kijken. Mijn jeugdvriendin van vroeger – wie nu overigens mijn vrouw is – stimuleerde me altijd om te doen waar ik van hou. Mijn drie passies kwamen eigenlijk samen in het maken van wijn, zo begon mijn avontuur als wijnmaker.”

Hoe kwam je bij Gallo Family Vineyards terecht?
Chris: “Het is een familiebedrijf dat al meer dan 80 jaar bestaat, dat geeft aan dat er veel kennis in huis is. Gallo Family Vineyards produceert goede wijn die al vaker in de prijzen is gevallen. Ik ben dan ook erg trots dat ik als wijnmaker voor ze mag werken. Ik denk dat de beste wijnmakers altijd mogelijkheden zien en continu op zoek zijn naar de beste wijnen. Mijn doel is dan ook om een geweldige wijn te maken die geschikt is voor elk moment. Ik geniet er ontzettend van als ik mensen zie proosten met ‘mijn’ wijn.”

Chris Willis van Gallo Family Vineyards

Wijn uit Californië

Wat weten mensen vaak niet over jouw werk?
Chris: “Wist je dat elke wijn meer dan 100 keer is geproefd voordat deze gebotteld wordt? We proeven de druiven in de wijngaarden, het gefermenteerde sap en het eindproduct totdat het in de fles wordt geschonken. Voordat deze flessen naar onze klanten gaan proeven we nog een keer, daardoor weten we zeker dat we kwaliteit leveren. Natuurlijk proeven we op een professionele manier, we spugen de wijn altijd weer uit na het proeven. Zo kunnen we ons werk natuurlijk op een veilige en verantwoorde manier doen.”

Wat voor druiven groeien er in Californië?
Chris: “Er groeien diverse druiven, het klimaat is zeer geschikt voor druiventeelt. Zo hebben we Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Zinfandel, Merlot, Pinot Noir en Cabernet Sauvignon. Klassieke druiven die tegenwoordig allang niet meer alleen in Frankrijk groeien. Er zijn 139 American Viticulture Areas in Californië, dit zijn verschillende wijngebieden. Juist door het verschil in landschap – valleien, bergen, vulkanische grond, de kuststreek – is Californië dé perfecte plek voor diverse druiven. Het is niet voor niets dat er al sinds 1769 wijngaarden zijn in Californië.”

Wat maakt wijn uit Californië zo bijzonder?
Chris: “Persoonlijk vind ik dat we de beste omstandigheden hebben voor diverse druiventeelt, dat maakt wijn uit Californië zo lekker. Het droge klimaat en de kleigrond zorgen voor het fruitige karakter van onze druiven. Daarnaast zijn de wijnen die we bij Gallo Family Vineyards maken zijn altijd van goede kwaliteit én betaalbaar. Of het nu bij het eten is of tijdens een borrel, de wijn is voor elk moment geschikt.”

Hoe zit het met duurzaamheid?
Chris: “Alle wijngaarden van Gallo Family Vineyards zijn duurzaam gecertificeerd door de California Sustainable Winegrowing Alliance. Bovendien staan we vooraan als het gaat om duurzaam ondernemen, we zijn veel bezig met wijngaardbeheer. Hierdoor is er bijvoorbeeld minder irrigatie nodig in onze wijngaarden.”

Wijn & spijs: Gallo Family Vineyards

Favoriete wijn

Heb je zelf een favoriete wijn?
Chris: “Syrah – ook wel Shiraz – is absoluut mijn favoriete wijn! Deze wijn is misschien niet meer zo populair als dat ‘ie ooit was, dus het wordt steeds lastiger om een goede te vinden. Een goede Syrah heeft een prachtige complexiteit, verschillende lagen van fruit en specerijen, fluwelen tannine en een geweldige afdronk die de wijn geweldig maakt. Zo’n ervaring proberen we bij elke wijn die we maken te creëren.”

Wijnmaker Chris Willis van Gallo Family Vineyards

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!