Advertentie
Laurier uit de supermarkt duur
Vol ongeloof keken wij een van de laatste afleveringen van de Keuringsdienst van Waarde over laurier. Want ook al koken wij graag met dit keukenkruid, wij waren ons er niet van bewust dat de blaadjes van laurier zo duur zijn. Een klein zakje heeft al gauw een hoge prijs. Maar waarom is dat eigenlijk? De makers van het programma gingen op onderzoek uit en de resultaten waren op zijn zachtst gezegd verrassend.
Ook iedere week culi-nieuws in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat is laurier?
Laurier is een plant afkomstig uit het Middellandse zeegebied dat landen als Turkije en Griekenland omvat. De bladeren van deze plant gebruiken wij als kruid om bijvoorbeeld soepen en stoofschotels mee op smaak te brengen. Laurier smaakt namelijk lichtbitter, warm en nootachtig en een blaadje meestoven in je gerechten doet al gauw wonderen. Wij hebben daarom standaard een zakje in onze voorraadkast staan. Maar wist je dat prijs hiervan kan oplopen tot wel 850 euro per kilo? Dat is meer dan zilver!
Laurier: duur?
Het wonderlijke van laurier is dat je de plant voor een prikkie koopt, terwijl de losse blaadjes van laurier duur zijn. Pluk je rijk, zou je denken. Daarom wil de Keuringsdienst weten hoe het kan, dat laurier in een zakje peperduur is. Komt het misschien omdat er op sommigen staat dat de blaadjes met de hand geselecteerd zijn? Dat lijkt in eerste instantie het geval te zijn. Wanneer ze de leverancier opbellen, geven zij aan dat laurier met de hand geplukt wordt in Turkije. Niet gek dus dat zo’n arbeidsintensief product wat kost, of toch wel?
Geldbomen
Bij een bezoek aan Turkije blijkt al snel dat de plant hier als onkruid woedt. Geen boeren, maar lokale dorpelingen plukken de blaadjes er vanaf. Het is inderdaad een flinke klus maar ze geven aan dat het goed geld verdient. Ze krijgen namelijk zes lira per kilo. Dat is omgerekend zo’n 0,33 eurocent. Huh?! Dat is geen verklaring waarom laurier duur is. De lokale bevolking verdient er dus nauwelijks aan. Als het plukwerk erop zit, moeten de bladeren gedroogd en gesorteerd worden maar ook daar liggen de kosten niet. De beste bladeren worden naar het buitenland geëxporteerd waar slimme handelaren er grof geld aan verdienen.
Makkelijk verdienen
Bij Nederlandse handelaren komen de bladeren binnen in grote dozen. Hier worden ze verpakt in kleine bakjes voor in de supermarkt, waar ze verkocht worden voor 1,50 euro per zeven gram. Dat maakt een kiloprijs van 300 euro. En wat die handelaren daarvoor betaald hebben? Daar zijn ze behoorlijk geheimzinnig over. Uiteindelijk blijkt dat ze per kilo minder dan vijftig euro aan Turkije betalen betalen. Dat is makkelijk verdienen! Er zit dus een enorme marge bij de Nederlandse handelaren en dat maakt laurier zo duur. Zelf een plantje kopen is dus een stuk beter voor je budget, maar dan moet je de bladeren wel plukken en drogen. Gelukkig geven onze collega’s van Gardeners’ World graag tips!
Foto’s: KRO-NCRV
Lees ook: Move over, basilicum! Deze groene kruiden wil je proberen
Onze tips
Foodies’ favorieten van september
Komkommerhype in IJsland: deze recepten wil je maken!
Nu verkrijgbaar: Foodies Wij gaan bakken!
Vers van de pers: jouw favoriete Starbucks drankje is terug en meer!
Dit wil je proeven: Hagelchup
COMFORT: Het nieuwe kookboek van Ottolenghi
Download nu jouw gratis miniboekje van Foodies & ConsorcioSerrano
Nieuw op tv: ‘Hugo maakt Kennis: Frankrijk’
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.