Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Louise Schiffmacher

Een kijkje in de keuken bij Louise Schiffmacher

Advertentie

Marieke mocht - letterlijk - een kijkje nemen in de kleurrijke keuken van Louise Schiffmacher. Louise is kunstenares en runt samen met haar man Henk Schiffmacher een bekende tatoeagezaak. Sinds een paar weken laat ze zich ook van een andere kant zien. Ze doet namelijk mee aan Celebrity Masterchef Nederland. Hoog tijd om de culi-kant van Louise te leren kennen!

Louise Schiffmacher bij MasterChef

Na jaren MasterChef op de buis gevolgd te hebben, mocht Louise Schiffmacher afgelopen jaar zelf meedoen aan Celebrity MasterChef Nederland.

Ze omschrijft het als een groot avontuur. Louise: “Ik ben eigenlijk nooit echt volwassen geworden en vond het gelijk leuk om mee te doen. Het is zo’n toffe ervaring en het leek mij een mooie uitdaging. Maar al bij de eerste ronde dacht ik al: what the hell, waar ben ik aan begonnen… Je moet echt met je billen bloot. Het is zo ontzettend spannend om je gerechten aan de jury te presenteren. Dat zijn echt drie kalibers. Ik ben niet echt een hiërarchie gewend maar in het programma vond ik het juist heel leuk om dat spel te spelen. Ik ben maar een armzalig huis-tuin-keuken-kokkinnetje en jury bestaat uit culinaire goden. En die goden moeten dan je eten proeven. Zenuwslopend!”

De lekkerste verhalen en recepten in je mailbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe heb jij je voorbereid op je deelname?

Louise: “In eerste instantie hadden ze Henk gevraagd voor het programma. Daar moesten we allebei ontzettend om lachen. Hij kan best lekker biefstuk bakken maar wanneer hij dat doet, staat de hele keuken drie dagen blauw. Ik ben de kok thuis en zodoende mocht ik meedoen. Ik ben toen gelijk de boeken in gedoken en heb alle informatie over koken tot mij genomen. Maar hoe meer ik mij erin verdiepte, hoe erger het werd. De informatie is oneindig en ik besefte alleen maar meer hoeveel ik niet wist. Ik heb er echt slapeloze nachten van gehad. Zeker toen het de eerste aflevering gelijk mis ging met de kookplaat. Ik had nog nooit eerder op inductie gekookt en vond dat ik daardoor echt onder de maat presteerde. Andere apparatuur gebruiken is gewoon ontzettend lastig. Thuis heb ik daar geen last van. Ik heb een gasfornuis met vijf pitten. Ze doen het niet alle vijf maar degene die het doen, doen wel precies wat ik wil.”

Is thuis de keuken jouw domein?

Louise: “Zeker! Henk mag wel in de keuken komen hoor, maar dan wel om plaatjes te draaien. Hij mag niet aan de pannen zitten. Ik geef hem dan een wodkaatje en ga zelf lekker aan de slag. De keuken is mijn terrein. Ik heb hem ook zelf ontworpen, het is echt helemaal mijn stijl. Alles heb ik zelf bedacht en ik weet precies waar alles staat. In principe kan ik zelfs zonder lenzen in alles pakken. Ik weet helemaal de weg.  Als ik een keertje misgrijp dan ligt het niet aan mij, dan heeft er iemand aan gezeten. Mijn keuken lijkt voor anderen misschien wat volgepropt maar het is helemaal mijn ding. Ik vind het fijn om van alles genoeg te hebben. De afwasmachine is ook afgeladen als ik klaar ben met koken. Ik vind het namelijk leuk om het eten te serveren op mooi servies. Ik duld absoluut geen plastic bakjes of een pot mayonaise op tafel. Alles moet in een mooi bakje. Ik vind niets erger dan mensen die de pan op tafel kwakken en prakken maar. Het moet voor mij esthetisch zijn. Het oog wil ook wat.”

Louise Schiffmacher keuken

Geef je graag etentjes?

Louise: “Ik kook ontzettend graag voor anderen. Ik kan mijzelf dan ook het beste omschrijven als een feeder. Ik vind het heerlijk om de hele dag in de keuken te staan totdat de gasten arriveren en ze vervolgens de hele avond verwennen met lekkere dingen. Al vind ik het ook leuk om voor ons tweetjes te koken. Ik maak met gemak een rijsttafel voor Henk klaar, daar is hij gek op. Omdat ik zelf al de hele dag boven de pannen hang en alles aan het proeven ben, heb ik vaak ’s avonds geen trek meer. Maar dat geeft niks, ik kan er onwijs van genieten als ik iemand anders zie smullen. Daarbij vind ik het leuk om de tafel mooi te dekken. We hebben natuurlijk het geluk dat we veel eigen spulletjes hebben mogen ontwerpen. Bijvoorbeeld prachtige borden en schalen in samenwerking met Royal Delfts Blue en messensets en keukenmessen met Homey’s. Ik ben daar erg trots op.”

Is dat iets wat je van huis uit hebt meegekregen?

Louise: “Eigenlijk niet. Mijn moeder was, met alle respect, niet de beste kokkin. Het culinaire hoogtepunt was om één keer per jaar naar de Chinees op de hoek te gaan en daar veel te grote loempia’s en mierzoete koe loe yuk te eten. Ik vond dat heerlijk maar toen ik de wijde wereld in trok leerde ik de echte Chinese keuken kennen. De tattoozaak van Henk waar ik ging werken was midden in de Amsterdamse Wallen gelegen. Daar zaten toen al restaurantjes waar ze eten uit alle windstreken serveerden. We gingen haast elke dag wel een hapje eten. Ik vond al deze originele keukens zo onwijs interessant en wou alles proberen. Na een tijdje ontdekte ik dat je al die lekkere gerechten ook thuis kon maken en dan een stuk goedkoper uit was. Zo is mijn liefde voor koken ontstaan.”

Louise Schiffmacher tafel

Wat zal je nooit in jouw keuken aantreffen?

Louise: “Er is weinig wat ik niet lust. Ik houd niet zo van erwtensoep maar zelfs dat kan lekker worden met mijn eigen twist. Er is weinig wat ik niet in mijn mond stop. Ik vind het interessant om nieuwe smaken te ontdekken. Wel koop ik eigenlijk alleen maar biologische producten. Als ik vlees of vis koop dan wil ik dat er met respect met het dier is omgegaan. Daarom staan sommige dingen mij tegen. Zo zal je nooit een octopus in mijn koelkast aantreffen. Ik vind dat zo’n interessant dier. Ook lam eet ik niet meer, al vond ik dat altijd heerlijk. Qua keukenapparatuur is er weinig wat ik niet in huis heb. Al trek ik de grens bij frituren. Maar dat is voor de gezondheid. Een frituurpan in huis maakt het te makkelijk om ongezond te eten en dat wil ik niet.”

Wat heb je wel altijd in huis?

Louise: “Ik moet altijd mierikswortel, room en mosterd in huis hebben. Met die ingrediënten kan ik uit het niets iets maken. Ik vind dat een leuke uitdaging, ik houd erg van koken met kliekjes. Een keer per week trek ik de ijskast open en kijk ik wat ik kan maken van alles wat we nog in huis hebben. Je kan bijvoorbeeld altijd wel een pasta maken met een saus van al je vergeten groenten. Verder laat ik mij graag inspireren door wat er op dat moment in de biologische winkel ligt. Ik ga vaak boodschappen doen zonder vooropgezet plan en kijk wel wat er is. Tenzij ik eters krijg waarvan ik weet dat ze een bepaald gerecht nooit hebben gehad. Dan vind ik het heel leuk om dat specifieke gerecht te maken en ze hiermee te verwennen. Een Beef Wellington is een gerecht waar ik graag indruk mee maak. Dat is zo luxueus en vindt iedereen lekker.”

Benieuwd of de juryleden van Celebrity Masterchef Nederland ook in de watten worden gelegd door Louise Schiffmacher? Je bekijkt de afleveringen op de streamingsdienst Viaplay of elke woensdagavond om 20:30 op Net5.

Louise Schiffmacher

Foto’s: Louise Schiffmacher

Wil je bij meer mensen een kijkje in de keuken nemen? Lees dan ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!