Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
Utenovn - pizzaoven van Welvaere

Getest: Utenovn – de pizzaoven van Welvaere

In samenwerking met Welvaere
Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Aan Willem en Bas de taak om de Utenovn - de pizzaoven van Welvaere - te testen. Dat de oven er prachtig uitziet en meteen voor sfeer in de tuin zorgt is iedereen het vast mee eens, maar maakt deze houtgestookte pizzaoven ook écht lekkere pizza's?

Meer over de Utenovn van Welvaere

Utenovn – de pizzaoven van Welvaere

Een pizzaoven in je tuin, dat wil toch iedereen? Het liefst natuurlijk houtgestookt en met een goede pizzasteen, zodat je net als bij een Italiaans restaurant de lekkerste pizza’s kunt bakken. Willem & Bas waren de gelukkigen die aan de slag mochten met de pizzaoven van Welvaere, de Utenovn. Op de website van Welvaere is te lezen: “Maak de allerlekkerste pizza in jouw eigen houtgestookte pizzaoven.” Of ze dat ook waar maken? Lees snel verder en ontdek alles over deze unieke pizzaoven voor in de tuin.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Pizzaoven in elkaar zetten

De oven wordt in twee losse pakketten geleverd, doordat de pizzaoven van staal is zijn het zeker geen lichte pakketten. Vol goede moed neemt Willem de pakketten mee naar huis, om de pizzaoven vervolgens in de tuin te monteren. Willem is zeer te spreken over het design. “Hier is absoluut goed over nagedacht”, vertelt Willem enthousiast. “Het design is erg mooi, ik had iets meer dan een uur nodig om de oven in elkaar te zetten. Goed om te weten; het is nét even wat lastiger dan een standaard pakketje van de Ikea bijvoorbeeld. Je hebt wat basisgereedschap nodig zoals een hamer en een boor.”

Door de duidelijke omschrijvingen en de handige pinnen (die maar op één manier in elkaar klikken) kan het haast niet verkeerd gaan.

Bestel de Utenovn van Welvaere

Utenovn in elkaar zetten

Op temperatuur komen

Je stookt de oven op hout, zorg dat je in ieder geval goed en schoon hout gebruikt om nare geurtjes en zwarte rook tegen te gaan. Het houtgestookte vuur geeft het werken met deze pizzaoven absoluut een extra dimensie, zodra de oven brandt voel ik me al een echte pizzabakker. En dat terwijl ik alleen nog maar wat hout onderin de oven heb gestopt. Willem vertelt over de beste temperatuur om te bakken: “De thermometer op de oven geeft de temperatuur aan, dat is ontzettend handig. In principe kun je al vanaf 250°C pizza’s bakken, maar het liefst bak ik ze op zo’n 400°C.”

Utenovn pizzaoven

Het duurt niet lang voordat de oven op temperatuur is, al heeft het hout natuurlijk wat tijd nodig om volledig te branden. Na een half uurtje voegen we nog wat extra hout toe voor een laatste boost, zodat we daarna de eerste pizza’s kunnen bakken. Als de oven eenmaal op temperatuur is gekomen weet deze de warmte goed vast te houden. De ingebouwde pizzasteen houdt natuurlijk flink wat warmte vast, daarnaast kun je met bijgeleverde deurtjes handig de oven afsluiten, zonder dat het vuur dooft. Houd er rekening mee dat de gehele oven ontzettend warm wordt, ook de buitenkant. Spelende kinderen of huisdieren kun je beter even op afstand houden als je aan de slag gaat met deze pizzaoven.

Utenovn deurtjes

Het perfecte pizzadeeg

Natuurlijk kun je kant-en-klaar pizzadeeg in de supermarkt kopen, maar voor de échte ervaring heeft Willem zelf pizzadeeg gemaakt. Zelf pizzadeeg maken is gelukkig helemaal niet moeilijk, al moet je er wel wat geduld voor hebben. Het deeg ligt al klaar in mooie bolletjes, net zoals bij een Italiaans restaurant. Willem maakt de eerste pizza, als een echte pizzabakker verandert hij met zijn handen het bolletje deeg in no-time in een dunne pizzabodem.

Terwijl ik nadenk over de toppings op de pizza voel ik de warmte van de pizzaoven en horen we het hout knisperen. Het zorgt meteen voor gezelligheid in de groene tuin, ik zie mezelf al tot ’s avonds laat rondom de houtgestookte pizzaoven zitten met vrienden.

Pizzadeeg voor Utenoven

De eerste pizza uit de pizzaoven

Daar waar de eerste pannenkoek altijd gedoemd is om te mislukken, heb ik er alle vertrouwen in dat de eerste pizza meteen een schot in de roos is. Ik verdeel wat tomatensaus over de pizzabodem, ik ruik de heerlijke geur van venkelzaad en andere kruiden die door de saus zitten.

Pizzaoven tomatensaus

Na de tomatensaus gaat er natuurlijk wat mozzarella op de pizza, vervolgens pak ik wat plakken salami en verdeel ik ze over de bodem. Door de jaren heen heb ik geleerd dat je pizza’s juist niet té vol moet beleggen, dus ik strooi alleen nog wat parmezaan over de pizza heen. Ik werp nog een laatste blik op de oven, de thermometer staat ondertussen op zo’n 450°C. Wetende dat er wat warmte verdwijnt bij het openen van de pizzaoven, is het tijd om de eerste pizza op de steen te schuiven. Voorzichtig schuif ik de pizza de prachtige oven in, om vervolgens te bedenken wat er op de volgende pizza gaat.

Pizza in oven

Geduld wordt beloond

Daar waar het in een gewone oven soms best even kan duren voordat een pizza gaar is, gaat het in de Utenovn van Welvaere ontzettend snel. Mede door de hoge temperatuur en de robuuste pizzasteen gaart het deeg erg snel. Ook weer niet té snel, de kaas moet natuurlijk ook kunnen smelten. Na nog geen vijf minuten haalt Willem behendig de pizza uit de oven. Alleen de geur brengt je al naar Italië, dit is hoe een verse pizza hoort te ruiken. Zoals het hoort bij een échte pizza; de rand heeft op sommige plekken bubbels die wat donkerder van kleur zijn.

Utenovn pizzaoven met pizza

De eerste hap

Willem snijdt de pizza in acht stukken. We kijken elkaar even trots aan en pakken allebei een stuk van de verse pizza. De slierten gesmolten kaas hangen aan de zijkant terwijl Willem trots op de bodem van de pizza tikt. “Zo knapperig krijg je een pizza niet snel, dit ziet er echt heel goed uit”, vertelt Willem. Ik neem gretig een hap van de pizza, en alsof het traditie is verbrand ik natuurlijk mijn gehemelte. Willem lacht en laat zijn stuk pizza iets afkoelen. Ondanks mijn gretigheid proef ik de perfecte pizza. Knapperig en goudbruin deeg, een smaakvolle saus, gesmolten kaas én heerlijke salami. Dit is de beste pizza die ik in tijden heb gegeten.

Pizza proeven Bas Erkens

Tijd voor de volgende pizza

De Utenovn van Welvaere weet de temperatuur goed vast te houden. Nadat Willem en ik de eerste pizza hebben verorberd staat de thermometer nog steeds op zo’n 400°C. Willem gaat alvast aan de slag met de volgende pizza. Na een flinke schep tomatensaus gaat er natuurlijk aardig wat kaas op, samen met verse basilicum. Niet veel later schuiven we ook deze pizza in de oven. Tot nu toe bevalt de pizzaoven meer dan goed. Los van het mooie design doet de oven precies wat Welvaere ons beloofd heeft; we maken inderdaad de allerlekkerste pizza’s in onze eigen houtgestookte pizzaoven.

Willem maakt pizza

Volop genieten van de pizzaoven van Welvaere

Ook de tweede pizza valt goed in de smaak. De combinatie van het juiste pizzadeeg, verse toppings en de Utenovn van Welvaere zorgen voor geweldige pizza’s. Naast de kwaliteit zorgt de pizzaoven door het knisperende hout ook voor gezelligheid en sfeer. Na de tweede pizza zijn we voor ons gevoel dan ook nog lang niet klaar. We hebben nog genoeg ingrediënten voor twee pizza’s. Terwijl we nadenken over de volgende pizza bekijken we de oven wat beter.

De bovenkant van de oven is namelijk tegelijkertijd ook een grillplaat. Krijg je gasten voor het diner? Je kunt tegelijkertijd de lekkerste pizza’s bakken samen met een goed stuk vlees. Zo maak je optimaal gebruik van de warmte en zet je naast pizza ook gemakkelijk een heerlijke saltimbocca op tafel.

Utenovn pizzaoven van Welvaere

Butter chicken pizza?

Daar waar de discussies flink oplaaien op het moment dat er ananas in de buurt van een pizza komt, weten Willem en ik nog een stapje verder te gaan. Niet lang geleden opperde onze collega Marieke een butter chicken pizza. Precies; een pizza met saus van butter chicken in plaats van tomatensaus. Dit is hét moment om deze pizza te testen. Willem rent naar binnen en komt terug met butter chicken, die toevallig nog in de koelkast stond.

We beleggen de pizza met de saus, wat plakjes kipfilet en sesamzaad. Vervolgens schuiven we de pizza in de oven en wachten geduldig af. Niet veel later is de pizza klaar. Het ruikt al heerlijk, maar we zijn nog niet tevreden. Willem pakt snel wat yoghurt, plukt wat verse munt in de tuin en haalt specerijen zoals korianderzaad en mosterdzaad tevoorschijn. Trots kijken we naar het eindresultaat, om vervolgens te proeven. Ondanks dat we waarschijnlijk nooit meer welkom zijn in Italië en India, smaakt de pizza heerlijk. Experiment geslaagd!

butter chicken pizza

Conclusie: dit wil je

Helaas komt na vier pizza’s onze pizzaparty toch echt tot een einde. Onze conclusie is eigenlijk vrij simpel; deze pizzaoven wil je hebben. Nooit eerder bakten we zo gemakkelijk échte pizza’s, die smaken zoals ze dat ook in Italië doen. Afgezien van ons experiment dan, die pizza zul je niet snel ergens vinden.

Koken op houtgestookt vuur zorgt voor een echte beleving in je eigen tuin. Niet alleen qua sfeer, zeker ook qua smaak. Met de Utenovn van Welvaere creëer je een pizza zoals je die ook zou eten op een idyllisch terrasje in Italië. Door de bakplaat bovenop de pizzaoven mag je wat ons betreft spreken van een heuse allrounder, omdat je er ook gemakkelijk mee kunt grillen.

Bestel de Utenovn van Welvaere

Utenovn pizzaoven van Welvaere

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!