Advertentie
Heb jij ook tranende ogen elke keer dat je een uitje snijdt? Met deze tips is dat voorgoed verleden tijd en kan jij voortaan een ui snijden zonder te huilen!
Uien snijden zonder te huilen
Uien zijn misschien wel de meest bekende smaakmaker en voor ons onmisbaar in de keuken. Ze geven elk gerecht net dat beetje extra en daarom voegen wij ze haast altijd als basisingrediënt toe. Het netje keukengoud heeft echter een groot nadeel: bij het snijden van uien gaan je ogen al gauw tranen. Wil je weten hoe je dat kan voorkomen? Lees dan snel verder!
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Uien snijden: waarom huilen?
Om te begrijpen hoe je het beste een ui kan snijden, moet je eerst weten waarom je ervan kan gaan huilen. De reden dat je ogen kunnen gaan tranen bij het snijden van uien is dat er bij dit proces zwavel vrijkomt. Deze stof zit in de ui verstopt en komt vrij wanneer je de smaakmaker snijdt. Omdat zwavel reageert met water, en dus oogvocht, krijg je prikkende ogen. Je lichaam maakt slim tranen aan om te voorkomen dat de zwavel in je ogen belandt. Dat is fijn, maar soms wel wat onhandig. Want hoe meer tranen je laat, hoe meer het zwavelzuur reageert en des te meer je gaat huilen. De truc is daarom om zo min mogelijk zwavel te laten ontsnappen wanneer je uien gaat snijden.
Hoe moet je een ui snijden?
Om ervoor te zorgen dat je ogen niet gaan tranen bij het snijden van ui, zijn er verschillende trucjes die je kunt uitproberen. Zo kun je de afzuigkap aanzetten om ervoor te zorgen dat het zwavelgas wordt weggezogen of andere hulpmiddelen inschakelen. Dit zijn wat ons betreft de beste anti-traan tips:
1. Pruttelende pan
Omdat zwavel wordt aangetrokken door vocht, is het slim om wat water in de buurt van je snijplank te zetten. Zo trekt de zwavel hier heen en komt het niet in je ogen. Je kunt bijvoorbeeld een bakje water naast je snijplank plaatsen maar nog makkelijker is om alvast een pan op het vuur te laten pruttelen. Wanneer je de deksel eraf haalt, komt er veel stoom vrij waar de zwavel eenvoudig in kan verdwijnen.
2. Stop uien in de diepvries
Dit is een truc die wat voorbereiding vraagt maar wie goed kan plannen, heeft er zeker baat bij. Want wie de uien een kwartier voor het snijden in de diepvries stopt, heeft geen tranende ogen. De koude temperatuur zorgt er namelijk voor dat het zwavel veel minder snel ontsnapt waardoor je minder snel prikkende ogen hebt.
3. Uien snijden: gebruik goede messen
Botte messen zijn nooit handig maar zeker niet bij het snijden van uien. Hiermee maak je namelijk geen scherpe snede’s maar plet je de ui eerder. Het resultaat van een gebutste ui kun je wel raden: vrijgekomen zwavelgas en dus prikkende ogen.
4. Bescherm je ogen
Deze anti-traantip is misschien wel het meest voor de hand liggend. Om tranende ogen te voorkomen, moet je ze beschermen. Zo kun je een bril opzetten om te voorkomen dat het zwavelgas je ogen bereikt. Sommigen mensen zetten zelfs een duikbril op bij het snijden van uien. Zo weet je zeker dat er niks in je ogen komt!
Recepten met gesneden ui
Nu je weet hoe je een ui kan snijden zonder te huilen, vormen de onderstaande recepten geen gevaar meer voor jou. Deze heerlijke recepten laten zien dat je veel meer kan dan enkel en alleen uiensoep maken. Ga jij gelijk aan de slag met deze heerlijke recepten met ui?
Bhajis – uienkoekjes uit de oven
Koekjes gemaakt van uien? Jazeker! Het is zelfs een Indiase delicatesse. Met dit recept maak je traditionele uienkoekjes uit eigen oven. Serveer met frisse raita om in te dippen.
Uienstoof met bier en tijm
Waar kan je nou beter een stoof mee vullen dan je favoriete groenten? Dat is gezond, goedkoop en vooral heel erg lekker. Zeker wanneer je niet alleen kookt met het bier maar er ook eentje drinkt.
Uienchutney
Wie uienchutney wil maken, moet flink wat snijden. Met de bovenstaande tips is dat gelukkig geen probleem meer. Deze rode-uienchutney is lekker zowel warm als koud, op een tosti, bij kaas of een stukje vlees. Maak vooral een flinke pot vol, want in de koelkast is je chutney wel 1-2 weken houdbaar.
Onze tips
Uiensoep maken: 5x heerlijke recepten
7x troostende gerechten
Lekker (en) goedkoop: recepten met ui
Zin in soep: 5 heerlijke recepten
Dit wil je proeven: Hagelchup
COMFORT: Het nieuwe kookboek van Ottolenghi
Download nu jouw gratis miniboekje van Foodies & ConsorcioSerrano
Nieuw op tv: ‘Hugo maakt Kennis: Frankrijk’
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.