Foodies kerst
Bestel nu
Cover van
brabants worstenbroodje

Kersttraditie: worstenbroodjes met kerstavond

Advertentie

Worstenbroodjes en de kerstmis; een match made in heaven. Of je nu uit Brabant komt of niet, deze kersttraditie wil je voortaan nooit meer missen!

Worstenbroodjes op kerstavond

Al lusten ze in Brabant elke dag wel worstenbroodjes, op kerstavond worden ze éxtra veel gegeten. Het is namelijk traditie om na de nachtmis samen worstenbroodjes te eten. Hoe gezellig is dat?! Samen ’s nachts genieten van een lokale lekkernij.

Deze traditie is ontstaan doordat Brabanders vroeger om middernacht na de mis nuchter naar huis gingen. Met rammelende buikjes kwamen ze thuis en wat is dan lekkerder dan een worstenbroodje? Of je uit Brabant komt of niet, deze kersttraditie wil je voortaan nooit meer missen!

Brabants worstenbroodjes met kerstavond

Voor worstenbroodjes hoef je gelukkig niet naar het zuiden van het land af te reizen. Want de lekkerste worstenbroodjes met kerstavond? Die maak je gewoon zelf! Wij delen het recept voor de beste Brabantse worstenbroodjes met je.

Maak er vooral lekker veel want de broodjes smaken ook heerlijk tijdens het kerstontbijt, de kerstbrunch of de lunch. Kortom: maak er deze kerst een feestje van met Brabantse worstenbroodjes. Toch net iets te veel gemaakt? Je kunt de broodjes ook gemakkelijk invriezen. Laat ze wel goed ontdooien voordat je ze weer in de oven opwarmt.

brabants worstenbroodje

Brabantse worstenbroodjes

Foodies-kok Willem laat zijn lievelingsrecept zien

Bekijk volledige recept

Ingrediënten

750 g half-om-halfgehakt
3 eieren
75 g paneermeel
½ nootmuskaat (fijngeraspt)
1 tl kerrie
zout en peper
1½ zakje droge gist (10 g)
750 g bloem
250 ml + 1 el melk (kamertemperatuur)
2 el zachte boter
 olie
1 eidooier

Bereiding

  1. Kneed het gehakt, de eieren, het paneermeel, de kerrie, de nootmuskaat en flink wat zout en peper goed door elkaar. Zet ca. 3 uur afgedekt in de koelkast.

  2. Meng intussen in een kom de gist met de bloem. Giet 250 ml melk en 250 ml water erbij en kneed kort tot alle bloem is opgenomen. Laat ca. 15 minuten staan.

  3. Voeg 2 el zout en de boter aan het bloemmengsel toe en kneed het geheel in ca. 10 minuten tot een soepel en elastisch deeg. Laat het deeg afgedekt ca. 1 uur en 30 minuten rijzen op een warme plek.

  4. Verdeel het gehaktmengsel in 10 porties en maak er rolletjes van ca. 8 cm van. Zet weer afgedekt in de koelkast.

  5. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad en verdeel het in 10 stukken. Vorm bolletjes van het deeg en rol ze uit tot ovale plakjes. Rol in iedere deegplak een gehaktrolletje strak op. Bestrijk het uiteinde van het deeg met wat water om het deeg goed te laten plakken. Leg de broodjes op een met olie ingevet bakblik en dek losjes af met een schone theedoek. Laat op een warme plek nog ca. 45 minuten rijzen. Verwarm de oven voor (elektrisch: 225°C / hetelucht: 200°C).

  6. Kluts de eidooier met 1 el melk en bestrijk de broodjes ermee. Bak de worstenbroodjes in ca. 25 minuten goudbruin en gaar in de oven. Verlaag eventueel na 15 minuten de oventemperatuur als de broodjes te donker dreigen te worden.

Foto’s: Willem van Santen Foodstyling & receptuur: Willem van Santen Styling: Willemijn van der Kamp 

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

redactieshoot

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!