Advertentie
Heb jij gisteren de uitzending van KRO-NCRV’s Pointer gezien? In het programma kwam naar voren dat in acht op de tien gemeenten het aantal ongezonde verkooppunten de afgelopen jaren groeide. Door alle landelijke horeca- en winkelgegevens voor 2011 en 2021 te analyseren, ontdekten ze dat het aantal locaties voor fastfood met 20 procent is gestegen in de afgelopen tien jaar.
Daarnaast is het aantal bakkers, groenteboeren en viswinkels met 15 procent gedaald. Dit komt doordat er in die periode landelijk bijna 1200 verswinkels verdwenen en 1000 verkooppunten van fastfood bijkwamen. Als je de term ‘ongezond voedsel’ breder toepast, groeide het aantal verkooppunten van ongezond voedsel zelfs met 30 procent. Hierbij zijn bijvoorbeeld ijssalons, pizza-afhaaltenten, dönerzaken en donutshops meegerekend.
Groei ongezond eten
Vooral in de grote steden is het aanbod van fastfood gegroeid. In Amsterdam steeg bijvoorbeeld het aanbod met 45,2 procent, in Rotterdam met 43,3 procent, in Den Haag met 31,6 procent en in Utrecht met 30,8 procent. In sommige gemeenten, zoals Almere, verdubbelde het aanbod zelfs. Wil je zien hoeveel ongezonde verkooppunten jouw buurt erbij kreeg? Op de website van Pointer kan je zien hoe jouw eetomgeving de afgelopen jaren is veranderd.
Vette hap
Volgens gedragswetenschapper Eva van den Broek is er een aangetoond verband tussen hoe vaak je fastfood ziet en hoeveel je ervan koopt. Niet gek dus dat jij de laatste jaren misschien net wat vaker een lekker vette hap hebt besteld. Daar is niks mis mee, maar het is natuurlijk gezonder (en lekkerder) om zelf te koken met verse ingrediënten. Wij helpen je een handje en maakten een lijstje met 8 gezonde ingrediënten die je altijd in je koelkast zou moeten hebben. Zo maak je gemakkelijk zelf gezonde maaltijden en neig je misschien net iets minder snel naar ongezond eten. Van fastfood naar homemade food!
Wil jij meer over dit onderzoek weten? Kijk dan de aflevering van Pointer hier terug.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips
Tefal x Jamie Oliver: De beste producten voor in jouw keuken
WIN: elke week een AIR braadpan van Tefal voor #stovember
NIEUW: Foodies Travel + win een culinaire reis!
Vers van de pers: Foodies’ kerstcover, Jamie Oliver-week en meer!
Jamie Oliver-week bij Foodies Magazine!
Kijktip: nieuw seizoen MasterChef Australië 2024
Dit is de nieuwe jury van Masterchef Australië
Daar is-ie dan: de cover van Het Grote Kerstnummer van Foodies
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.