Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
bijzondere eetgewoonten Nederlands Haring Hollandse Nieuwe

Start haringseizoen 2023 uitgesteld

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Afgelopen week besloot de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging de start van het haringseizoen uit te stellen. Het uitstel betekent ook dat de veiling van het eerste vaatje Hollandse Nieuwe, traditioneel het startschot van het seizoen, ruim een week later zal plaatsvinden.

Haringseizoen 2023 uitgesteld

Dit jaar zou eigenlijk op donderdag 14 juni het eerste vaatje Hollandse Nieuwe geveild worden, het startschot van het haringseizoen. Door het koude voorjaar in Scandinavië – waar veelal gevist wordt op haring – hebben de vissen nog niet genoeg kunnen eten. Daardoor is het gemiddelde vetpercentage nog niet voldoende om Hollandse Nieuwe te mogen heten. Daarom is besloten om de start van het haringseizoen 2023 een week uit te stellen. Het eerste vaatje wordt nu op donderdag 22 juni geveild, een week later dan gepland. Een dag later – op vrijdag 23 juni – start ook officieel het haringseizoen.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat is Hollandse Nieuwe?

Er zit een belangrijk verschil tussen ‘gewone’ haring en een Hollandse Nieuwe. Dat heeft voornamelijk te maken met het vetpercentage en het moment waarop de vis gevangen wordt. Het hele jaar door wordt er gevist op haring. Veel van de gevangen gewone haring verdwijnt in salades, wordt tot braadharing bereid of je ziet hem ‘achter het raampje’ van een potje rolmops. Pas met een minimaal vetpercentage van 16% – in de periode mei tot aan juli (dan hebben sommige zelfs wel 25% vet) – wordt deze verwerkt tot Hollandse Nieuwe.

Van deze hele voorraad kan men vervolgens de rest van het jaar volop genieten. Na september heet deze vis niet langer Hollandse Nieuwe, maar maatjesharing.

Haringseizoen 2023

Latere startdatum haringseizoen 2023

Haring eet plankton, maar dat groeit in de winter niet, waardoor de vis vermagert. In het voorjaar neemt de temperatuur van het water toe, groeit de plankton en eten de vissen zich helemaal vol. Zo komen ze aan het hoge vetgehalte waardoor wij ze zo lekker vinden. Maar door het koude weer is dat nu nog niet hoog genoeg. Daarom moeten de vissen nog een weekje extra dooreten, zodat er “een kwalitatief goed product” kan worden verkocht, zegt een medewerker van de groothandel. “De consument wil natuurlijk geen magere haring.”

Haring van goede kwaliteit

“We starten het haringseizoen alleen met haring die van goede kwaliteit is. Op basis van de ontwikkeling van de haring gedurende de afgelopen dagen, weten we dat de vetopbouw nu meer dan voldoende is om met de verwerking tot Hollandse Nieuwe te kunnen starten. Wij verwachten met uitstel van ruim een week voldoende aanvoer te ontvangen en genoeg tijd te hebben leveranciers en bovenal consumenten van een goede kwaliteit Hollandse Nieuwe te kunnen voorzien”, aldus Gerbrand Voerman, voorzitter van de Nederlandse Haringgroothandelsvereniging.

Donderdag 22 juni is dus de nieuwe datum voor de traditionele veiling van het eerste vaatje haring, waarmee het seizoen van de Hollandse Nieuwe wordt ingeluid. Voorafgaand aan de veiling wordt de nieuwe haring ook nog officieel gekeurd door haringdeskundigen. De opbrengst komt dit jaar ten goede van Voedselbanken Nederland.

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!