Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
hot sauce abonnement

Hebben: een hot sauce abonnement van Keep It Cool!

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Inmiddels standaard in elk keukenkastje: een potje sambal, Tabasco of Sriracha. Bij elk gerecht wil jij een likje spicyness, maar je mist iets. Je wilt meer smaak! De laatste jaren zien we steeds meer craft hot sauce op de markt komen en we zijn maar al te nieuwsgierig naar deze hotness. Niels van Keep It Cool helpt je op weg met een hot sauce abonnement!

Hot sauce abonnement

Het concept is heel erg simpel: elke 2 maanden ontvang je 3 bijzondere, kleinschalig geproduceerde hot sauces. Voor €25 per box ben je al zoet, of nou ja…

Wij namen de proef op de som en testten alle drie de hot sauces geselecteerd door Niels van Keep It Cool.

Wil jij ook een hot sauces box? Ga naar Keep It Cool! Benieuwd geworden naar onze ervaringen met de craft hot sauces? Lees hieronder verder!

keep it cool

Sanne test Mexican Style van Crazy Basterd Sauce

Met hotsauce ben ik nooit heel creatief geweest. Het haalde het hooguit tot smaakmaker op tafel. Voor pittig pak ik eerder verse pepers, graai ik in mijn toren kruidenpotjes of maak ik currypasta. Maar wat als je een hotsauce-abonnement hebt? Ik heb één van de sauzen voor mijn neus met een snor en neem een likje om te testen. De pittigheid zet door voor op mijn tong en achter in mijn keel. Het heeft het friszoete van iets tussen rode paprika en ananas in. Gewoon op tafel zetten kan natuurlijk. Maar vandaag wil ik ermee aan de slag in de keuken.

Ik ben voorzichtig. Een eetlepel bij een groentestoof met pompoen en boontjes. Dat zet geen zoden aan de dijk… nog een eetlepel dan? De smaak zet nog niet door.

Dan stap ik alweer af van mijn eerste idee en denk ik aan een pittige notencrumble voor bij de groenten. Walnoten roosteren in een pannetje tot ze lekker gaan geuren, paar lepels saus erbij. Na twee keer voorzichtig proeven word ik iets minder geduldig en ga ik voor een flinke scheut. De walnoten worden zo lekker sticky met nog steeds dat frisse kantje. De maaltijd krijgt er een lekker tinteltje van. Maar wie voor de hot in hotsauce gaat. Kan bij dit abonnement vast gaan uitkijken naar de volgende maand. Tot mijn verbazing zie ik dat het halve flesje er al doorheen is gegaan. Misschien is zo’n abonnement toch zo’n slecht idee nog niet.

Lotte test de Blend no. 5 van The Chili Blender

Op mijn tafel staat een flesje no. 5. Geen Chanel, nee, The Chili Blender no. 5. Als volleerd spicy queen zit er altijd wel een kick in mijn eten of heb ik een flesje mee voor onderweg (zing mee: I got hot sauce in my bag, swag).

Maar hot sauce is veel meer dan alleen een beetje pittigheid. Op de Nederlandse markt missen we nog de écht goede sausjes die met passie worden gemaakt door kleine ondernemers. Zo dacht Niels er ook over en hij vond een duurzame manier om hot sauces te verspreiden die in Nederland nog niet zo bekend zijn. De hete sausjes van Keep It Cool worden stuk voor stuk in kleine batches gemaakt en dat maakt ze tot craft hot sauces, met vaak een diepe bijzondere smaak en dus een echte hoofdrol in je gerechten.

Van bijrol, naar leading lady! En dat doet no. 5 zeker, met een scherpe fruitige smaak van de peper wordt mijn barbecue van afgelopen weekend een feestje. Mijn smaakpapillen dansen met de gestoomde aubergine, het knoflookbrood en de chicken wings die we maakten. Misschien heeft het te doen met mijn haarkleur (rood) of met mijn inmiddels op de proef gestelde smaakpapillen, maar ik ben dol op no. 5. Let op: de The Chili Blender Blend no. 5 is wel voor de gevorderde hot sauce lover.

Yvonne test Explosive Pineapple van Let’s Salsa.

Ik ben echt een typische Hollander als het op pittig eten aankomt. Een klein rood pepertje door de nasi en mijn mond staat al in brand. Laatst at ik in een tapasrestaurant een Padrón Pimientos en dat brandde zo erg dat ik bijna mijn mond aan de brandblusser had gezet. Toen Lotte mij vertelde dat je pittig eten kunt leren werd ik geboeid. Dit abonnement roept mijn naam!

Ik begin wel voorzichtig met de minst hete saus, de explosive pineapple. “Lekker bij kip”, staat er op het flesje, maar vlees eet ik niet. Ik zie deze saus meteen gecombineerd met een lekker stukje kaas, wat zeg ik, ik maak er meteen een lekker kaasplankje bij. Oude kaas, jonge kaas en een stukje blauwschimmel. De hot sauce gaat in een bakje, dat dipt zo lekker.

Ik dip een puntje oude kaas erin – Hollandse zuinigheid hè – maar proef dan weinig van de saus. Dan de kaas wat dieper in het bakje, dat gaat al beter. Ik proef vooral het zoete van de ananas, maar de habanero peper is zeker aanwezig. Ook een vleugje gember ontgaat mij niet. Dit lijkt me ook lekker bij coquilleceviche. Het is zeker pittig, maar lekker pittig – ik zit nog steeds rustig op de bank. Betekent dit dat ik voor een vlammetje meer kan gaan?

Keep It Cool staat nog wel in de crowdfunding-fase: als er 50 bestellingen binnen zijn, worden de eerste boxen verstuurd. Ze kunnen dus alle hot sauce support gebruiken!

 

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!