Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
O by Nespresso

O by Nespresso: hét koffiezetapparaat van de toekomst?

In samenwerking met Nespresso en iCreate magazine
Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Waarschijnlijk is het voor jou ook vaste prik: iedere ochtend wakker worden met een lekker ontbijtje en – héél belangrijk – een goede bak koffie. Vroeger kwam die koffie uit een filterkoffiezetapparaat, daarna volgden de apparaten met koffiepads- en -cups. Hoe het in de toekomst zal zijn? Daar heeft Nespresso wel een idee bij.

Sinds enkele weken prijkt er op ons aanrecht een futuristisch ogende koffieautomaat: het is de O by Nespresso. Wat de toekomst brengt, is natuurlijk koffiedik kijken, maar Nespresso doet hiermee al een voorzet. Dit is een conceptmachine: een eerste ontwerp dat nu door duizend koffieliefhebbers getest wordt, maar nog niet te koop is. foodies had geluk en mocht het apparaat onderwerpen aan een test.

O by Nespresso

O by Nespresso

Het ontwerp is geïnspireerd op een kiezelsteen die steeds maar weer verplaatst is, waardoor er een perfect gladde vorm is ontstaan. Het is precies hoe de O eruitziet: als een door het water gladgeschuurde, afgeronde kiezel, opgedoken uit een rivier. Zonder knoppen, hendels of ook maar enige andere bedieningsmogelijkheden. Hoe krijg je in vredesnaam koffie uit deze kei geperst?

Bij een ‘ouderwets’ Nespresso-apparaat plaats je doorgaans een koffiecup in de houder, trek je de hendel naar beneden en duw je op de knop voor óf een espresso óf een lungo. Bij de O is het anders: die heeft een app. Plaats je een koffiekopje voor de O, dan komt die als bij toverslag tot leven.

Op het scherm verschijnt een opdracht: voer een capsule in. Heb je dat gedaan, dan volgt de echte magie: de O herkent de koffiecapsule – tenminste, als het om een Nespresso-capsule gaat die vast in het assortiment zit. Op dit moment vraagt de machine daarbij nog om bevestiging, in de toekomst is de capsuleherkenning ongetwijfeld compleet geautomatiseerd.

Vervolgens zet de O het perfecte kopje koffie: bij iedere koffiesoort hoort namelijk een ideale bereidingswijze, met nuances in druk, stoom, temperatuur en pre-infusie. Via de app kun je eventueel nog aanpassingen doen. Zonder telefoon in de buurt wordt de standaard bereidingswijze toegepast: dan worden voor iedere koffiecup dezelfde instellingen gebruikt.

Klaar voor de toekomst?

Er is zeker nog wat ruimte voor verbetering (maar dat mag ook, want het is een test). Zo mist het apparaat wat ‘slimme’ eigenschappen: bijvoorbeeld een timer, zodat je ’s ochtends wakker wordt met de geur van koffie. Ook zouden we graag zien dat je meerdere accounts aan één apparaat kunt koppelen. En stel je voor dat je je favoriete bereidingswijze kunt delen met de O van vrienden: ideaal toch?

Maar sowieso: de O by Nespresso ziet eruit alsof hij rechtstreeks uit de toekomst komt. Houden we van! En het moet gezegd worden: je zet er écht een lekker kopje koffie mee.

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!