Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
duurzame keukenspullen

Lekker duurzaam: met deze kleine aanpassingen heb je een grote impact

Profielfoto van YvonneYvonne Doorten

Advertentie

Wil je een steentje bijdragen aan het milieu? Met kleine aanpassingen in je dagelijkse aankoop- en eetgedrag kun je al een groot verschil maken. We hebben de beste tips voor je op een rijtje gezet!

Liever plantaardig, dat is lekker duurzaam!

Vaker plantaardig eten is goed voor het milieu, dat weten we inmiddels allemaal. Dierlijke producten zorgen nu eenmaal voor veel CO2-uitstoot, en die brengen we samen graag wat omlaag. Dit inzicht zorgt gelukkig ook voor steeds meer lekkere vega(n) recepten en gerechten op menukaarten in restaurants. Dat maakt het gemakkelijker om wat vaker vega(n) te eten. En dat helpt, want ook kleine veranderingen in je eetgewoontes hebben veel impact. Fulltimevegans besparen zo’n 850 kilo CO2 per persoon per jaar, vergelijkbaar met een vliegvakantie naar Barcelona. Maar ook als je alleen vlees van je menu schrapt zorg je in je eentje jaarlijks voor 450 kilo minder CO2-uitstoot. Is dit voor jou een brug te ver? Dan is het goed nieuws voor jou dat je zelfs met twee vleesvrije dagen per week je druktuitstoot met 120 kilo CO2 per jaar naar beneden drukt, dezelfde impact als zo’n 90 keer minder onder de douche. Wil je op het gebied van vlees een milieuvriendelijke(re) keuze maken? Kies dan vaker voor kip, want dit is op de vleesafdeling de duurzaamste keuze die je kunt maken. Dat komt goed uit, want kip is niet alleen duurzamer maar ook gezonder dan rood vlees zoals varken of rund. Stel doelen die bij je passen en bedenk dat elke verandering meetelt. (bron: www.milieucentraal.nl)

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Een perfect menu

Als je slechts 1 of 2 dagen in de week geen vlees eet, kun je groenten in de hoofdrol zetten zonder het vlees te vervangen. De meeste mensen krijgen namelijk gedurende de dag toch al genoeg eiwitten binnen. Wil je vaker vlees laten staan of sport je veel? Dan kun je het beste eiwitrijke producten kiezen zoals peulvruchten, eieren, noten, tofu of kant-en-klare vleesvervangers uit het vega-schap. Kaas is jammer genoeg qua impact op het milieu vergelijkbaar met kip of varkensvlees. Vis heeft ook impact op het milieu maar wel minder dan rood vlees. Het beste is om te variëren met verschillende vleesvervangers.

Lokaal & seizoensgebonden

Als je door de supermarkt loopt, zou je bijna vergeten dat de meeste groenten en fruit alleen een deel van het jaar echt in het seizoen zijn. Alleen dan komen ze van de volle grond en meestal ook gewoon van de Nederlandse bodem. De rest van het jaar worden ze in de kassen geteeld of geïmporteerd vanuit het buitenland. Als je met de seizoenen mee eet en voor lokaal geproduceerde groenten en fruit kiest, maak je hiermee al een enorme stap richting duurzaam eten. Voor jou geen groenten en fruit die de halve wereld over zijn gereisd voor ze op je bord belanden. Des te zoeter smaken de eerste aardbeien als je er aan het begin van de zomer weer van kunt genieten. Download bijvoorbeeld hier een handige groente- en fruitkalender en hang hem op je koelkast. Een mooie basis voor je boodschappenlijstjes. Of kijk in de supermarkt naar het land van oorsprong – dit moet bij alle verse groente en fruit wettelijk vermeld worden op de verpakking of – bij losse groente en fruit – op het bordje naast het schap.

Hergebruiken

Oei, gooide ik nu net alweer een koffiebeker met roerstaafje in de prullenbak? Probeer eens na te gaan welke keukenspullen en -materialen je soms maar één keer gebruikt voor je ze weggooit en vervang ze door herbruikbare exemplaren. Denk aan vershoud- en aluminiumfolie, bakpapier, rietjes, plastic zakjes, koffiebekers, boodschappentassen of wegwerpbestek. Voor al deze producten bestaat er een leuk en duurzaam alternatief. Wat dacht je van herbruikbare bijenwasfolie, een siliconen bakmat, stalen rietjes, een rvs-lunchdoos, katoenen groente- en fruitzakjes of bestek van bamboe? Deze herbruikbare producten zijn niet alleen meer lekker duurzaam, maar zien er meestal ook nog eens veel leuker uit. Of je nou voor felle kleuren en vrolijke prints kiest of juist voor een strak design gaat, er is genoeg keuze voor iedereen.

lekker duurzaam

Voedselverspilling

Nederlanders gooien per jaar per persoon gemiddeld 34 kilo eten weg, dat is wel 9% van al het voedsel dat we kopen. Als we ook de verspilling in het productieproces meenemen, worden de cijfers nog schrijnender. Zo eindigt naar schatting een derde van al het voedsel dat op de wereld geproduceerd wordt bij het afval. Daar valt dus genoeg winst te halen. Van alle voedingsmiddelen worden bakkerijproducten, zuivel, groente en fruit het vaakst weggegooid.

Lekker duurzaam tips

Wil je jouw etenswaren liever op de eettafel in plaats van in de vuilnisbak? Ga voor lekker duurzaam!

Vries je brood in

We gooien jaarlijks gemiddeld 7,3 kilo brood per persoon weg. Dit kun je voorkomen door je brood na aankoop in te vriezen. In de vriezer blijft je brood ongeveer 4 weken goed. Daarna is het nog eetbaar maar wel een stuk minder lekker. Ontdooi een paar uur van tevoren de hoeveelheid die je nodig hebt of rooster het brood voor gebruik in de pan of broodrooster.

Gebruik alle restjes groenten en fruit

Trek regelmatig je groentela open en bekijk kritisch je fruitmand om te kijken wat er snel op moet. Verwerk minder mooie stukjes groente en fruit in smoothies, soepen of ijs, vries wat in, trek een groentebouillon van groenterestjes of maak er lekkere Indiase groentepannenkoekjes oftewel pakora van. Wist je dat de schillen, pitten, stelen of het blad vaak weggegooid worden, terwijl ze gewoon eetbaar zijn en vol vitaminen en smaak zitten? Lees onze 10 tips hoe je alle eetbare delen van je groenten en fruit kunt gebruiken.

lekker duurzaam

Kijk, ruik en proef

Wist je dat je veel producten na de THT-datum (ten minste houdbaar tot) nog prima kunt eten? Koekjes, chips, zuivel, pasta, rijst of kaas blijven vaak veel langer goed dan de datum op de verpakking aangeeft. Kijk eerst goed of het product er normaal uitziet. Zie je niets geks, ruik dan even of het geen vreemde geur heeft. Is dat ook prima, kun je een beetje proeven. Is de smaak in orde, kun je het product nog prima eten. Let op, dit geldt niet voor bederfelijke producten met TGT-datum (te gebruiken tot) oftewel uiterste consumptiedatum, deze moet je nooit eten als ze over de datum zijn.

Lees ook:

Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!