Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Culi roadtrip door Nedersaksen: authentieke smaken, vers van het land

Culi roadtrip door Nedersaksen: authentieke smaken, vers van het land

In samenwerking met Niedersachsen Tourism.
Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Wij waren er een paar dagen tussenuit om te genieten van de eerlijke producten van het platteland van de Duitse deelstaat Nedersaksen, op zoek naar lokale producenten die een bijzondere band met dat éne product hebben.

Je vindt meer informatie over Nedersaksen op www.niedersachsen-tourism.com.

Verse melk en smoortaal in Ostfriesland


We beginnen in Ostfriesland. Het weidse Groninger landschap gaat ongemerkt over in het Ostfriese. Weilanden, sloten en kanalen zover het oog reikt. We zijn nieuwsgierig naar de ‘Milchtankstellen’ en rijden naar de boerderij van de familie Follrichs in Steenfelderfehn. Geweldig: hier kun je dag en nacht verse melk tanken. Verser bestaat niet. Een paar kilometer verderop ligt het Schattenburger Melkhuske. Tussen de appelbomen genieten we van een heerlijke milkshake met een stuk zelfgebakken taart. Overal langs de fietsroutes in Ostfriesland liggen deze Melkhuskes waar verse zuivel- producten te koop zijn.
Smoortaal, zo wordt de gerookte paling uit het kuuroord Bad Zwischenahn genoemd. In het knusse restaurant Spieker eten we een heerlijke gerookte paling met roggebrood en drinken we een vers getapt biertje. Als digestief bestellen we de Ammerländer Löffel- trunk, een borrel uit een tinnen lepel.

250 soorten appels in het Alte Land

De volgende stop is het Alte Land, waar we een stukje fietsen op de Obstroute. Die voert ons door uitgestrekte boomgaarden en langs prachtige oude vakwerkboerderijen. De appeloogst in net begonnen. Vanwege het milde en vochtige klimaat zijn de appels uit het Alte Land bijzonder lekker.

Bij bioboerderij Herzapfelhof in Jork kijken we onze ogen uit: maar liefst 250 oude appelsoorten worden hier verbouwd, zoals de heerlijke Geheimrat Dr. Oldenburg, oorspronkelijk uit 1897. Het glooien- de heidelandschap van de Lüneburger Heide ligt nu in een paarse gloed. Elke dag trekt herder Carl Kuhlmann eropuit met zijn schapen. Wat zouden we graag een dagje meewandelen, maar helaas hebben we te weinig tijd. Wel krijgen we te zien hoe de schapen op de Heidschnuckenhof Niederohe bjieen gedreven worden. Als souvenir nemen we een Heidschnuckensalami mee!

Cooking Battle in Hildesheim en Wolfenbüttel


Vanwege de Cooking Battle in Wolfenbüttel en Hildesheim, besluiten we deze plaatsen ook te bezoeken. De twee bekende Nederlandse foodbloggers Simone van Simoneskitchen.nl en Suzanne van PuurSuzanne.nl (met partners in crime Esmée en Yvonne) namen het in deze twee steden tegen elkaar op in een culinaire strijd, waarbij ze overdag stad en land afstruinden om lokale ingrediënten te verzamelen om vervolgens ’s avonds voor een jury te koken. Je leest het verslag hier!


De vakwerkhuizen op het marktplein van Hildesheim zijn bijzonder fotogeniek. De romaanse dom en Michaeliskerk staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Hildesheim is maar klein: alle bezienswaardigheden bevinden zich op loopafstand van elkaar en het centrum is één en al gezelligheid! In deze streek is de Welfenspeise een populair toetje. Het is bedacht ter gelegenheid van het 200-jarig jubileum van het geslacht der Welfen. De witte crème en gele schuimlaag verwijzen naar de wapenkleuren van deze adellijke familie. Naast de Herzog August Bibliothek en het slot is de Jägermeister-fabriek in het vakwerkstadje Wolfenbüttel een populaire trekpleister. Tijdens een rondleiding door de supermoderne fabriek horen we de nodige weetjes over de bekendste kruidenlikeur ter wereld. Dit recept wordt helaas niet verraden…

Maar we verzamelden wel wat fijne culturele en culinaire tips in Hildesheim en Wolfenbüttel voor jullie:
Hildesheim
⫸ St. Michaels kerk
⫸ Dom van Hildesheim (met 1000-jarige rozenstruik!)
⫸ Sint-Andreaskerk
⫸ Marktplatz (vakwerkhuizen)
⫸ Magdalena rozentuin
⫸ Panoramaweg (uitzichtpunt in de velden)
⫸ Hildesheimer Braumanufaktur (bierbrouwerij & lekker eten!)
⫸ Klostergut Sorsum (boerderijwinkel)
⫸ Café Beste (terras in het centrum)
⫸ Amadeus (restaurant)
⫸ Röstwerk (koffie)
⫸ Hopfen und Happen (regionale producten)
Wolfenbüttel
⫸ Jägermeister fabriek
⫸ Het kasteel Wolfenbüttel
⫸ De Herzog August Bibliotheek
⫸ Mariakerk
⫸ Lange Herzogstrasse (vakwerkhuizen)
⫸ Krumme Strasse (vakwerkhuizen)
⫸ Klein Venetië
⫸ Trinitatiskerk
⫸ Sint Johannis
⫸ Strandwolf Wolfenbüttel (strandbar)
⫸ Treccino Rösterei (koffie & chocola)
⫸ Richter Altstadtbäcker (bakkerij)

Wild in de Harz


Naar de Harz is het nu nog maar een half uurtje rijden. De Harz is een middelgebergte in Duitsland met een prachtige natuur en een gedeelte van het gebied valt onder de deelstaat Niedersachsen. We maken een hike naar Waldgaststätte Rabenklippen, dat diep in het natuurgebied ligt. Hier wonen zelfs lynxen! Diep ingesneden dalen, watervallen, bergen met oneindige loof- en naaldbossen, beekjes, steile rotsen, glooiende heuvels, bergweiden en heldere meren wisselen elkaar af en kenmerken het Harzlandschap. In de avond kiezen we voor het authentieke restaurant Marienteich-Baude om wild uit de Harz te eten. Leuk: vanuit het restaurant heb je uitzicht op de wildvoederplaats met schattige jonge wildzwijnen en natuurlijk op de beboste bergen van het uitgestrekte Nationalpark Harz.

Ook in de Harz hebben we wat tips op een rijtje gezet:
⫸ Klostergut Wöltingerode (klooster)
⫸ Rammelsberg (oude mijn)
⫸ Maltermeisterturm (uitkijkpunt)
⫸ Rabenklippen (prachtige wandeling door de Harz, bijzondere rotsformatie)
⫸ Goslar (authentieke stad in Niedersachsen)
⫸ De 1142 meter hoge Brockenberg
⫸ Radauwasserfall (waterval)
⫸ Waldgaststätte Rabenklippen (alleen bereikbaar via hike, leuk café met geweldig uitzicht)
⫸ Harz Resort Torfhaus (overnachting)
⫸ Restaurant Halali (heerlijk eten)
⫸ Marienteich-Baude (authentiek restaurant met uitzicht op wildvoederplaats)

Pompoenen bij de Eldagser Hoflieferant

We gaan bijna weer naar huis. Onze laatste stop is de Eldagser Hoflieferant, net onder Hannover. Meer dan 80 soorten eetbare en sierpompoenen worden hier verbouwd. Het oranje straalt ons tegemoet. We laten ons verleiden om een paar Halloweenpompoenen te kopen en een fles pompoensekt. Die gaan we vanavond thuis op het terras in alle rust drinken terwijl we deze korte culinaire kennismaking met Nedersaksen nog even de revue laten passeren.

Geen tijd om naar Nedersaksen te reizen maar wel benieuwd naar de authentieke smaken van deze streek? Foodies verloot een cadeaubox met culinaire bijzonderheden, bekijk hoe jij mee kunt doen!
Foto’s: www.ostfriesland.de, Tourismusverband Landkreis Stade / Elbe e.V.. fotograaf Bianka Zydek, Lüneburger Heide GmbH, fotograaf Dominik Ketz, Christian Bierwagen, Stadt Wolfenbüttel

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!