Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
heel holland bakt 2023

André, Janny en Robèrt over het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt

Advertentie

Bakkers klaar? Vanavond gaat het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt van start! De eerste aflevering staat in het teken van het tienjarige jubileum van de show. Samen met André van Duin, Janny van der Heijden en Robèrt van Beckhoven blikken we terug op de afgelopen jaren en kijken we vooruit naar het nieuwe seizoen.

Het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt

Blok vanavond vrij in je agenda want om 20.25 uur gaat het nieuwe seizoen van Heel Holland Bakt van start op NPO1. In het tiende (!) seizoen van de bekende bakwedstrijd gaan tien kandidaten strijden om de titel “Beste Thuisbakker van Nederland 2022-2023”. Hiervoor moeten ze de Janny van der Heijden & Robèrt van Beckhoven én de kijker imponeren met indrukwekkende bakcreaties. Samen met de jury en presentator André van Duin blikken we terug op tien jaar in de tent én kijken we vooruit naar het nieuwe seizoen.

Iedere week de leukste verhalen en recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Heel Holland Bakt Feest

Al brengt het jubileum extra feestvreugde met zich mee, eigenlijk is het altijd feest bij Heel Holland Bakt. Janny van der Heijden vertelt: “Het programma is echt een feestje om te maken. Dat is altijd al zo geweest. We hebben zo ontzettend veel lol samen en daardoor vliegt de tijd. De kracht zit hem natuurlijk in de chemie tussen ons drieën maar ook het fantastische team achter de schermen. Iedereen is zo onwijs gepassioneerd.” André knikt en vertelt: “Het voelt echt als een grote familie en het is leuk dat we steeds meer op elkaar ingespeeld raken. Ik weet goed hoever ik met grapjes kan gaan en dat maakt het steeds leuker. We hebben aan een blik al genoeg.” Janny vult aan: “De regisseur zei laatst dat als ik mijn wenkbrauw optrek hij weet hoe laat het is. Daar ben ik mijzelf niet eens van bewust. We hoeven elkaar als team alleen maar aan te kijken en we weten genoeg.”

Jubileumseizoen Heel Holland Bakt

Hoogtepunten

Een hoogtepunt kiezen, vinden ze lastig. Janny legt uit: “Ieder jaar heeft zijn eigen hoogtepunten. Elk seizoen zijn we opnieuw verrast door de bakkers en de smaakcombinaties die ze maken. Eigenlijk zit er altijd wel wat tussen met de wauw-factor. Elk seizoen heeft wat speciaals. Maar het gebak dat het meeste indruk op mij heeft gemaakt was de meringuerol met anijsroom en citroen van Narcis (seizoen 1). Die was zo ontzettend lekker én knap gemaakt.” Robèrt is het met haar eens en vult aan: “Dat was inderdaad een uniek moment. Het contrast tussen het niveau van de kandidaten viel toen ook op. Met hetzelfde recept werd de één Meesterbakker en moest de ander naar huis. Dat was heel opvallend en het heeft echt indruk op mij gemaakt.” Janny licht toe: “De smaken van de meringuerol van Narcis waren zo uniek. Dat vind ik knap. Als je jouw persoonlijkheid in je baksels stopt, kan je heel ver komen.”

Tien jaar in de tent

Ook in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen wordt er teruggeblikt op de afgelopen tien jaar in de tent. Zo maken de kandidaten van dit seizoen (Amel, Ben, Erna, Fons, Geraldine, Ingrid, Jan, Mercedes, Sander en Zineb) hun eigen versie van de ‘leadertaart’. In elke aflevering komt deze taart voorbij, maar hij werd nog nooit gebakken door één van de thuisbakkers. Tot nu toe! Want in het jubileumseizoen storten de bakkers zich op de populairste taart van het programma. De originele variant wordt gebakken met frambozen en praliné maar de bakkers mogen er hun eigen draai aan geven.

leadertaart heel holland bakt

Appelkoeken als ode

Daarnaast moeten de kandidaten in de spetterende jubileumaflevering de lievelingskoeken van oud-presentatrice Martine Bijl bakken als technische opdracht. De opdracht is een eerbetoon aan de in 2019 overleden presentatrice die de eerste seizoenen van het programma presenteerde. De kandidaten krijgen 70 minuten de tijd om zes appelkoeken met spijs te bakken. Dat klinkt misschien makkelijk, maar zoals altijd met een technische opdracht is het gebak behoorlijk verraderlijk. Hoe dat afloopt, zie je vanavond…

Jubileumaflevering

De jubileumaflevering is vanavond (18 december) om 20.25 uur te zien op NPO1. Niet alleen wij zitten er klaar voor maar ook André, Janny en Robèrt zelf. Ze kijken niet elke aflevering samen maar spreken zeker elk seizoen wel een keer af om een aflevering te bekijken met het team. Robèrt zit steevast op zondagavond voor de televisie. Hij vertelt: “Ik vind dat zo leuk. Er is heel veel wat wij tijdens de opnames niet zien en wanneer ik de aflevering op TV zie, ga ik er helemaal in op. Ik vergeet vaak dat ik er zelf bij was. Het is gewoon zo’n onwijs leuk programma.”

André is het daar mee eens en vertelt: “Ik zie de afleveringen natuurlijk van tevoren, omdat ik de voice-over inspreek, maar toch ben ik elke keer weer verrast. Thuis de afleveringen bekijken is natuurlijk ook echt wel anders dan in de studio. Het meest verrassende vind ik dat de jury na tien jaar nog steeds elke aflevering met nieuwe gebakjes komen. Hoe bedenken ze het? Elke keer weer wat nieuws! Ik sta daar echt versteld van.” Janny antwoord: “We kunnen nog wel even door hoor. Ik bruis van de ideeën en ben er eigenlijk het hele jaar door mee bezig. Laat de volgende tien jaar maar komen!”

Heel Holland Bakt

Lees ook: Dit zijn de kandidaten van Heel Holland Bakt 

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!