Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
paaseieren zoeken

Eieren zoeken op de boerderij: Pasen bij Lucienne

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Deze Pasen gaan we op bezoek bij foodies’ beste chefs en meest creatieve bloggers. Elke week nemen we een kijkje in de keuken bij onze lezers en schuiven we aan tafel aan bij enthousiaste thuiskoks. Van paastraditie tot het ultieme paasrecept; vandaag zijn we op bezoek bij Lucienne van @hetbakbeest.
paaseieren zoeken
Een jaar of zes moet ik zijn geweest. Het was paasvakantie en ik ging op bezoek bij mijn buurjongens die naar Duitsland verhuisd waren. Buitenkind als ik was, kon mijn familie mij geen groter plezier doen dan een bezoekje brengen aan een boerderij van mijn vriendjes. Ik kan me de kraakheldere lucht nog herinneren en de vroegbloeiende krokussen die uit de grond popten. Op de boerderij zagen we biggetjes geboren worden en mochten we urenlang door de stallen struinen waarna we hutten bouwden in de hooiberg, wat een geluk!
Heerlijke dagen waren dat, maar met Pasen werd het zelfs nog specialer: met oude kleren en laarzen aan gingen we samen met de boerenzoons op zoek naar – door de boer verstopte – paaseieren. Uiteraard kenden mijn vriendjes elk plekje op de boerderij al, dus helemaal eerlijk verdeeld werden de eieren niet. Maar dat mocht de pret niet drukken.
Wat ik het mooiste vond om te zien was hoe de moeder des huizes hele dagen in de keuken stond te bakken. Grote ladingen wafeltjes bakte ze de dagen voor Pasen. Al stomend gingen ze de melkton in en deze werd ergens verstopt. In de hoop dat wij de ton niet zouden vinden en alle wafeltjes stiekem op zouden eten.
Volgens mij bakte ze er twee keer zoveel, want nadat wij de ton ‘stiekem’ plunderden was er alsnog genoeg over voor de hele familie. Niemand die er een woord over vuil maakte dat de ton al half leeg was terwijl de paasbrunch nog moest beginnen.
De boerin intrigeerde me, ze bakte zulk mooi brood. Uren stond ze te kneden en ze toverde de meest bijzondere broden uit haar ouderwetse – met hout gestookte – oven. Ik denk dat daar de kiem is gelegd van mijn bakverslaving. Want de geur van versgebakken brood doet me nog steeds terugdenken aan die gelukkige tijd.

Challah

Pasen begint voor mij met een lekker ontbijt met croissants, eitjes en elk jaar weer een gevuld vlechtbrood. De strengen van de vlecht zijn gevuld met abrikozen, amandelspijs en kaneelrozijnen. Inmiddels kan ik het recept wel dromen. In het begin bakte ik het onwetend met een pak kant-en-klare broodmix. Maar veel lekkerder én leuker is dit recept voor een Challah.
paaseieren zoeken
 
 

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!