Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
piquette chateau amsterdam

Lekker bezig: piquette van Chateau Amsterdam

Advertentie

Ons groene Foodieshart gaat sneller kloppen van duurzaam ondernemen. Daarom in Foodies maandelijks de leukste (en lekkerste) initiatieven van eigen bodem. Marieke sprak met het team van Chateau Amsterdam.

Chateau Amsterdam is de grootste urban winery van Europa en ligt zoals de naam al doet vermoeden in het hart van onze hoofdstad. Zoals je kan verwachten van de stad is de wijnmakerij niet omringd met wijngaarden maar met straten en gebouwen. Dat is geen probleem voor de winery want de druiven kunnen ze gewoon importeren van boeren uit heel Europa. Hierdoor hebben ze de vrijheid om te experimenten met verschillende druivenrassen, landen én stijlen. En door al dat experimenten, kwam piquette op hun pad.

Iedere week de leukste verhalen en lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Piquette

Piquette is een drankje gemaakt van de geperste druivenschillen die overblijven na de wijnproductie. Als wijnmakers was dit de ontdekking van de eeuw want van die overgebleven druivenschillen, hebben ze bij Chateau Amsterdam een hele hoop. Omdat ze het eeuwig zonde vinden om deze reststroom weg te gooien, wordt er bij de wijnmakerij altijd een nieuwe bestemming voor bedacht. Zo wordt de druivenpulp onder andere aan hun varkens Tom en Remy gevoerd. En al genieten zij er volop van, de wijnmakerij vindt het natuurlijk nog toffer om ook mensen te kunnen laten genieten van een circulair product. Piquette is door de duurzame insteek niet alleen dé perfecte toevoeging aan het assortiment van de urban winery maar ook de ideale manier om druiven te verwerken. Want hierdoor kunnen ze de druiven drie keer verwerken: om wijn en piquette van te maken en als voer voor de varkens. Driemaal is niet alleen scheepsrecht maar ook nog eens behoorlijk uniek op het gebied van wijn. En dat zorgt voor de nodige vraagtekens. Want waarom wordt zo’n topproduct als piquette nog nauwelijks verkocht?

piquette chateau amsterdam

Strafbaar?

Omdat piquette gek genoeg verboden is. Volgens Europese wetgeving mag je de circulaire drank niet verkopen. Maken mag wel, maar alleen als je uit een familie van wijnmakers komt. Het upcyclen van de restproducten van wijn is voor de Fransen een gevoelige kwestie. Volgens de wijnmaker van Chateau Amsterdam Juan Ropero komt dit onder andere door het imago. Hij legt uit: “Piquette is van oorsprong een armeluis drank. Traditioneel wordt het alleen door wijnboeren gedronken. Zij verkochten hun dure wijn en maakten van het residu piquette om zelf ook van hun oogst te kunnen genieten. Het drankje wordt hierdoor als een slap aftreksel van wijn gezien en heeft het onterechte imago dat het niet lekker zou zijn. Maar piquette is een uniek en eigen product dat niet valt te vergelijken met wijn. Technisch gezien verschillen de dranken zo veel van elkaar. Het enige wat overeen komt is een deel van de ingrediënten, that’s it.

Productieproces

Wijn maak je namelijk – heel simpel gezegd – door (witte of rode) druiven te persen en het druivensap te laten fermenteren. Het resultaat is, na verschillende handelingen en lang wachten, de geliefde drank. Piquette maak je door het restproduct van wijn (de overgebleven schillen, zaden en stengels van de uitgeperste druiven) te mengen met water en een tweede keer te laten vergisten. Door mineraalwater, suiker en gist toe te voegen vindt spontane fermentatie plaats. De gistcellen eten als het ware de resterende suikers uit de druivenschillen én de toegevoegde suikers, deze suikers worden omgezet in alcohol. In dit proces ontstaat ook koolzuur. Het resultaat is een verfrissend en licht mousserend drankje met een laag alcohol percentage. Oftewel: piquette. En wie weleens een glas van deze bubbels heeft geproefd, zal het met me eens zijn dat het heerlijk smaakt. Niet voor niets wordt het in Noord-Amerika volop verkocht.

wijn chateau amsterdam

Water bij de wijn

In Europa gaat de verkoop door de misleidende wetgeving nog niet zo rap. Volgens de huidige regels mag piquette niet verkocht worden omdat de Franse overheid bang is dat het drankje het imago van wijn vertroebeld. Aan water bij de wijn doen kleeft immers een slecht stigma. Dat is hartstikke logisch want dat vermindert de kwaliteit van de wijn en zorgt voor relatief hogere prijzen. En dat wil natuurlijk niemand. Maar om piquette te maken, doe je geen water bij de wijn maar bij het restproduct van de wijn. En dat is een behoorlijk verschil! Helaas wordt dit essentiële technische onderscheid nog weleens over het hoofd gezien en mag het bruisende drankje door dit misverstand niet verkocht worden. Deze regel geldt voor heel Europa en is volgens Chateau Amsterdam behoorlijk ouderwets. Daarom maakt en verkoopt de wijnmakerij, tegen alle regels in, piquette. Volgens de urban winery is er niks mis met willen verduurzamen. Marketingmanager Fleur de Vries vertelt: “We proberen op allerlei manieren onze footprint te verkleinen. Zo ook door het maken van de circulaire piquette. Ik vind dat iets moois. Wijn is een natuurproduct en op deze manier proberen we zo goed mogelijk met de planeet om te gaan. Als ze ons daarop willen pakken, dan komen ze maar!”

Wijnfamilie

Bij Chateau Amsterdam zijn ze dus niet bang. Maar mocht de Europese Unie toch onverhoopt voor hun deur staan, dan hebben ze zich met een ludieke actie goed ingedekt. Omdat je piquette alleen legaal mag drinken als je familie bent van een wijnmaker, nodigen ze je uit als lid van hun wijnfamilie. Zo kan je het drankje ongestraft drinken en kan Chateau Amsterdam hun reststromen legaal omtoveren. Meld je dus aan op hun website als lid van de familie en teken de petitie om piquette te legaliseren. Wil je eerst piquette proberen? Haal dan een flesje bij de (online) winkel van Chateau Amsterdam, de supermarktketen Stach of drink een glaasje bubbels op een van de vele terrassen in Amsterdam die het schenken.

piquette chateau amsterdam

Lees ook: Wijn & spijs: zo kies je de juiste wijn bij je diner

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!