Advertentie
Chateau Amsterdam is de grootste urban winery van Europa en ligt zoals de naam al doet vermoeden in het hart van onze hoofdstad. Zoals je kan verwachten van de stad is de wijnmakerij niet omringd met wijngaarden maar met straten en gebouwen. Dat is geen probleem voor de winery want de druiven kunnen ze gewoon importeren van boeren uit heel Europa. Hierdoor hebben ze de vrijheid om te experimenten met verschillende druivenrassen, landen én stijlen. En door al dat experimenten, kwam piquette op hun pad.
Iedere week de leukste verhalen en lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Piquette
Piquette is een drankje gemaakt van de geperste druivenschillen die overblijven na de wijnproductie. Als wijnmakers was dit de ontdekking van de eeuw want van die overgebleven druivenschillen, hebben ze bij Chateau Amsterdam een hele hoop. Omdat ze het eeuwig zonde vinden om deze reststroom weg te gooien, wordt er bij de wijnmakerij altijd een nieuwe bestemming voor bedacht. Zo wordt de druivenpulp onder andere aan hun varkens Tom en Remy gevoerd. En al genieten zij er volop van, de wijnmakerij vindt het natuurlijk nog toffer om ook mensen te kunnen laten genieten van een circulair product. Piquette is door de duurzame insteek niet alleen dé perfecte toevoeging aan het assortiment van de urban winery maar ook de ideale manier om druiven te verwerken. Want hierdoor kunnen ze de druiven drie keer verwerken: om wijn en piquette van te maken en als voer voor de varkens. Driemaal is niet alleen scheepsrecht maar ook nog eens behoorlijk uniek op het gebied van wijn. En dat zorgt voor de nodige vraagtekens. Want waarom wordt zo’n topproduct als piquette nog nauwelijks verkocht?
Strafbaar?
Omdat piquette gek genoeg verboden is. Volgens Europese wetgeving mag je de circulaire drank niet verkopen. Maken mag wel, maar alleen als je uit een familie van wijnmakers komt. Het upcyclen van de restproducten van wijn is voor de Fransen een gevoelige kwestie. Volgens de wijnmaker van Chateau Amsterdam Juan Ropero komt dit onder andere door het imago. Hij legt uit: “Piquette is van oorsprong een armeluis drank. Traditioneel wordt het alleen door wijnboeren gedronken. Zij verkochten hun dure wijn en maakten van het residu piquette om zelf ook van hun oogst te kunnen genieten. Het drankje wordt hierdoor als een slap aftreksel van wijn gezien en heeft het onterechte imago dat het niet lekker zou zijn. Maar piquette is een uniek en eigen product dat niet valt te vergelijken met wijn. Technisch gezien verschillen de dranken zo veel van elkaar. Het enige wat overeen komt is een deel van de ingrediënten, that’s it.”
Productieproces
Wijn maak je namelijk – heel simpel gezegd – door (witte of rode) druiven te persen en het druivensap te laten fermenteren. Het resultaat is, na verschillende handelingen en lang wachten, de geliefde drank. Piquette maak je door het restproduct van wijn (de overgebleven schillen, zaden en stengels van de uitgeperste druiven) te mengen met water en een tweede keer te laten vergisten. Door mineraalwater, suiker en gist toe te voegen vindt spontane fermentatie plaats. De gistcellen eten als het ware de resterende suikers uit de druivenschillen én de toegevoegde suikers, deze suikers worden omgezet in alcohol. In dit proces ontstaat ook koolzuur. Het resultaat is een verfrissend en licht mousserend drankje met een laag alcohol percentage. Oftewel: piquette. En wie weleens een glas van deze bubbels heeft geproefd, zal het met me eens zijn dat het heerlijk smaakt. Niet voor niets wordt het in Noord-Amerika volop verkocht.
Water bij de wijn
In Europa gaat de verkoop door de misleidende wetgeving nog niet zo rap. Volgens de huidige regels mag piquette niet verkocht worden omdat de Franse overheid bang is dat het drankje het imago van wijn vertroebeld. Aan water bij de wijn doen kleeft immers een slecht stigma. Dat is hartstikke logisch want dat vermindert de kwaliteit van de wijn en zorgt voor relatief hogere prijzen. En dat wil natuurlijk niemand. Maar om piquette te maken, doe je geen water bij de wijn maar bij het restproduct van de wijn. En dat is een behoorlijk verschil! Helaas wordt dit essentiële technische onderscheid nog weleens over het hoofd gezien en mag het bruisende drankje door dit misverstand niet verkocht worden. Deze regel geldt voor heel Europa en is volgens Chateau Amsterdam behoorlijk ouderwets. Daarom maakt en verkoopt de wijnmakerij, tegen alle regels in, piquette. Volgens de urban winery is er niks mis met willen verduurzamen. Marketingmanager Fleur de Vries vertelt: “We proberen op allerlei manieren onze footprint te verkleinen. Zo ook door het maken van de circulaire piquette. Ik vind dat iets moois. Wijn is een natuurproduct en op deze manier proberen we zo goed mogelijk met de planeet om te gaan. Als ze ons daarop willen pakken, dan komen ze maar!”
Wijnfamilie
Bij Chateau Amsterdam zijn ze dus niet bang. Maar mocht de Europese Unie toch onverhoopt voor hun deur staan, dan hebben ze zich met een ludieke actie goed ingedekt. Omdat je piquette alleen legaal mag drinken als je familie bent van een wijnmaker, nodigen ze je uit als lid van hun wijnfamilie. Zo kan je het drankje ongestraft drinken en kan Chateau Amsterdam hun reststromen legaal omtoveren. Meld je dus aan op hun website als lid van de familie en teken de petitie om piquette te legaliseren. Wil je eerst piquette proberen? Haal dan een flesje bij de (online) winkel van Chateau Amsterdam, de supermarktketen Stach of drink een glaasje bubbels op een van de vele terrassen in Amsterdam die het schenken.
Lees ook: Wijn & spijs: zo kies je de juiste wijn bij je diner
Onze tips
Tefal x Jamie Oliver: De beste producten voor in jouw keuken
WIN: elke week een AIR braadpan van Tefal voor #stovember
NIEUW: Foodies Travel + win een culinaire reis!
Vers van de pers: Foodies’ kerstcover, Jamie Oliver-week en meer!
Jamie Oliver-week bij Foodies Magazine!
Kijktip: nieuw seizoen MasterChef Australië 2024
Dit is de nieuwe jury van Masterchef Australië
Daar is-ie dan: de cover van Het Grote Kerstnummer van Foodies
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.