Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Proef en beleef DE VELUWE

Proef en beleef DE VELUWE

In samenwerking met De Veluwe.
Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

De Veluwe, een prachtig gebied dat je wilt ontdekken. Gelderse streken heet je van harte welkom in een van de mooiste regio’s van Nederland. In vele opzichten; zo zal de culinaire aantrekkingskracht van veel bijzondere plekjes op de Veluwe je bijvoorbeeld verrassen.

Culinair gezien is het goed toeven op de Veluwe. Of je nu op zoek bent naar een sterrenrestaurant of een nostalgische pluktuin, je vindt het hier allemaal. Net als de vele café’s, wijngaarden, landwinkels, fruittelers en boerenmarkten. Overal word je gastvrij ontvangen en kun je je smaakpapillen optimaal verwennen. Gelderse streken nodigt je uit om de smakelijkste plekken van de Veluwe te komen proeven op deze mooie route door de prachtige en afwisselende Veluwse natuur. Je bent meer dan welkom bij de vele gastvrije producenten en telers van Erkende Veluwse Streekproducten. Kom langs en proef de Veluwe!

develuwe_zps247c240b

Wijngaard Telgt

Ergens in Brabant raakte hij besmet. Tot op de dag van vandaag tiert het wijnvirus welig in het lijf van Jan van den Ham uit Ermelo. En zoals het nu eenmaal met een besmettelijk virus gaat: het woekert voort! Wijngaard Telgt is goed voor drieduizend flessen wijn op jaarbasis. Iedere cent die overblijft wordt geïnvesteerd in de wijngaard waar binnen een jaar of twee ook een wijnkelder wordt aangelegd. Dan kan Van den Ham ter plekke wijn maken en hoeft hij daarvoor niet langer uit te wijken naar vrienden in Nijkerk. Van den Ham is niet met wijn opgegroeid: “Mijn vrouw en ik hebben geleerd hoe te proeven en te onderscheiden. Dan gaat er een wereld voor je open. Een wereld die wij voor 2005 niet of nauwelijks kenden. Ik was een bierdrinker. Nu kan ik echt van wijn genieten.” Telgterweg Ermelo – www.wijngaardtelgt.nl
Wijngaard Telgt 1
Wijngaard Telgt 2

Eco Fields

Het biologische bedrijf Eco Fields is goed voor vijftienhonderd geslachte kalveren per jaar. De producten van Bart Boon, van kalfshaas tot kalfskroket, vinden gretig aftrek bij de horeca. De kalveren bestaan voor negentig procent uit stieren. Niets van het kalf gaat verloren. Overal in het land heeft Bart verkooppunten (slagers) die zijn róse kalfsvlees verkopen. Ondertussen sleept Eco Fields diverse prijzen en predicaten in de wacht. Van ‘Erkend Veluws Streekproduct’ tot het EKO Keurmerk, van Innovatie tot drie sterren van de Dierenbescherming. Bart Boon houdt open dagen, ontvangt met grote regelmaat groepen die zelf kunnen zien hoe het er bij de vleesverwerking aan toe gaat. Deelnemers kunnen vervolgens een kijkje in de van stro voorziene, ruime stallen nemen. Bij mooi weer grazen de kalveren buiten. Matendijk 1 – 6733 JD Wekerom – www.ecofields.nl
Eco Fields 1
Eco Fields 2

IJsseloord Zuivelboerderij

Deze boerderij staat er al ruim vierhonderd jaar. De familie Lubbers woont er sinds 1974. Vader Bert, moeder Janet, zoon Bart, zijn echtgenote Sabine en hun kinderen. Bart is van jongs af aan de vermeende opvolger geweest. Zijn vrouw Sabine, voormalig kapster, komt net als haar schoonmoeder, ooit tandartsassistente, niet van de boerderij. Nu runt Sabine de boerderijwinkel die door Janet is opgezet. De mannen houden zich vooral met het vee bezig: zo’n honderdvijftig melkkoeien en ruim honderd stuks jongvee. Melk en melkproducten zijn de grootste bron van inkomsten. Tweederde van de melk gaat naar de fabriek van Campina, van het deel dat overblijft maken ze met hun medewerkers diverse melkproducten. In de winkel koop je producten als volle melk, room en roomboter tot hangop en vla. Schaapdijk 9 – 6825 LS Arnhem – www.zuivelboerderij-ijsseloord.nl
Zuivelboerderij IJsseloord1
Zuivelboerderij IJsseloord3

Forellenkwekerij ’t Smallert

Werknemers van het bedrijf melden zich in alle vroegte. Alleen dan blijft de aalscholver op afstand. De vogel geniet van een beschermde status. Professionele visbedrijven spannen netten boven hun vijvers. En dat doet Gerrit Hertgers in Vaassen ook. Daar in ´t Hol klopt het hart van zijn bedrijf. Hij kweekt er forel. Wegens gebrek aan capaciteit importeert hij ook forelletjes uit Duitsland die hij verder opkweekt. Nagenoeg alle vissen die Hertgers kweekt zijn regenboogforellen. Ze leven één tot anderhalf jaar. De regenboogforellen die langer mogen gedijen krijgen ander voer, dat onder meer caroteen bevat. Daardoor krijgt de vis een dieproze kleur. Driesterrenrestaurant De Leest in Vaassen is een van de afnemers van deze forellen met Erkend Veluws Streekproduct-certificaat. Smallertsweg 8 – 8166 KD Emst – www.smallert.nl
Foto tbv boek lekker veluwe Foto: Emiel Muijderman EVM20150806
Foto tbv boek lekker veluwe Foto: Emiel Muijderman EVM20150806

Bron: De lekkerste adresjes van de Veluwe van David Levie
Fotograaf: Emiel Muijderman
Deze vier verschillende streekproducten dragen het certificaat ‘Erkend Veluws Streekproduct’

Bij laatste kleine tekstje plaatsen

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!